Ξεκινούν το Σεπτέμβριο οι πρώτες πτήσεις με Υδροπλάνα – Τι θα γίνει στα Επτανησα;

870

του Χάρη Ντιγριντάκη

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η ανάπτυξη του θεσμού των υδροπλάνων στην Ελλάδα. Οι εν δυνάμει παίκτες ενισχύουν τα επενδυτικά σχήματα τους θωρακίζοντας οικονομικά τα projects τους τα οποία δυνητικά θα αποδίδουν από το 2022 και μετά.

Πρόκειται για τη χρονική στιγμή που θα έχει αναπτυχθεί ένα πρώιμο δίκτυο υδατοδρομίων και οι εταιρείες θα μπορούν να διαμορφώσουν δίκτυο δρομολογίων. Κοινός τόπος ότι το τελικό κάδρο του θεσμού των υδατοδρομίων δεν πρόκειται να έχει διαμορφωθεί πριν το 2023.

Πρωτοπόρος όπως όλα δείχνουν, η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που ξεκινά στο λυκαυγές του φθινοπώρου πιλοτικό πρόγραμμα έναρξης δρομολογίων υδροπλάνων.

Προς τούτο το γερμανικό fund και η ιδιώτης μέτοχος που ελέγχουν το 75% της επιχείρησης προχωρούν άμεσα στη σύσταση αεροπορικής εταιρείας υδροπλάνων, ενώ αύριο ανακοινώνουν και το όνομα της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι την αυλαία εισόδου των Γερμανών στην Ελλάδα άνοιξε η αποχώρηση της Ελλάκτωρ από την «Ελληνικά Υδατοδρόμια», σε μια περίοδο συνεχών εξελίξεων για τον κατασκευαστικό όμιλο, όπου προστέθηκε η πώληση του μεριδίου που είχε αποκτήσει στο μετοχικό κεφάλαιο της συγκεκριμένης εταιρείας -μέσω της ΑΚΤΩΡ Facility Management- τον Μάρτιο του 2016.

Υπογραμμίζεται ότι η ομάδα των Γερμανών επενδυτών, μέσω της εταιρείας Αxionair Limited κατέχοντας το 55%, που εξαγόρασε από την AΚΤΩΡ Facility Management, της εταιρείας DMLP (10%) και της Μαρίας Τόκτωρ (10%), φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολλά υποσχόμενου τομέα των υδατοδρομίων, ενώ η ίδρυση της αεροπορικής εταιρείας, θα αποτελέσει το όχημα για τη δραστηριοποίησή τους και στο σκέλος των πτήσεων με υδροπλάνα.

Μετά την σύσταση της αεροπορικής εταιρείας θα ακολουθήσουν οι προβλεπόμενοι έλεγχοι από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για την τελική έκδοση της άδειας εμπορικής εκμετάλλευσης. Πρόκειται για επιχειρηματικό σχέδιο το οποίο λέγεται ότι θα αγγίξει τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι επενδυτές έχουν σχεδιάσει ένα αρχικό πλάνο, βάσει του οποίου προβλέπεται να ξεκινήσουν με αφετηρία την Κέρκυρα τις πτήσεις στο δίκτυο του Ιονίου, το οποίο τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι το πιο ώριμο, πιθανότατα με δοκιμαστικά δρομολόγια από τον Σεπτέμβριο.

Μάλιστα, το σχήμα των Γερμανών προτίθεται να χρησιμοποιήσει αμφίβια υδροπλάνα, κάτι που θα επιτρέπει την προσγείωση τους και στην ξηρά.

Η κα Μαρία Τόκτωρ αναφερόμενη στην απόφαση του γερμανικού fund και τη δική της να επενδύσουν στα «Υδατοδρόμια / Υδροπλάνα» δεν κρύβει την ικανοποίησή της για την εξέλιξη που αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση στον τουρισμό στη χώρα μας, αλλά και να συμβάλλει αποφασιστικά στην άρση της ιδιότυπης απομόνωσης που ζουν πολλές περιοχές.

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που επενδύουμε σε ένα πρωτοποριακό project Εθνικής Σημασίας και ειδικά στην ηγέτιδα εταιρεία του χώρου που είναι τα «Ελληνικά Υδατοδρόμια», την οποία επιλέξαμε μετά από εξονυχιστικό έλεγχο» αναφέρει προσθέτοντας:

Μέσω της συμμετοχής μας στα «Ελληνικά Υδατοδρόμια» και της αεροπορικής εταιρείας υδροπλάνων -η δημιουργία της οποίας είναι προς ολοκλήρωση – βάζουμε τις στέρεες βάσεις για να υλοποιήσουμε ένα πρωτοποριακό συγκοινωνιακό εγχείρημα που θα αποτελέσει τον «πλοηγό» για την Τουριστική, Οικονομική και Κοινωνική ανάπτυξη των νησιών της Ελλάδας.

Σε πλήρη ανάπτυξη αυτό το επενδυτικό πρόγραμμα θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Τα υδροπλάνα μπορούν να στηρίξουν τη νησιωτικότητα εμπλουτίζοντας το συγκοινωνιακό δίκτυο της Ελλάδας, με ποιοτικά χαρακτηριστικά, καθώς θα μετακινούν τουρίστες και κατοίκους στα νησιά με τρόπο ασφαλή, ευέλικτο και γρήγορο».

Επισημαίνεται ότι, μετά την έγκριση από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων της σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας, των Λιμενικών Ταμείων της Ζακύνθου, της Κεφαλλονιάς & Ιθάκης, της Λευκάδας και του Μεγανησίου (της Κέρκυρας, των Παξών έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τον ΟΛΚΕ και της Πάτρας) και της ΔΕΠΑΝ (Δίκτυο Ελληνικών Πόλεων για την Ανάπτυξη), η προοπτική άμεσης ολοκλήρωσης του δικτύου υδατοδρομίων και της λειτουργίας τους είναι δεδομένη.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούν την κατασκευή και την προμήθεια των αναγκαίων υποδομών & εξοπλισμού.

Εν τω μεταξύ, κατά πληροφορίες, η ομάδα των Γερμανών που σύστησε την Αxionair Limited και την DMLP, διαβλέποντας τις ισχυρές προοπτικές επανεκκίνησης και ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού τα επόμενα έτη, η ομάδα των Γερμανών προετοιμάζει την είσοδό της και στον ξενοδοχειακό κλάδο, με την ανάπτυξη πολυτελούς μονάδας.

Στην ίδια κατεύθυνση, έντονη κινητικότητα επιδεικνύουν και στον τομέα των μαρινών.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι Γερμανοί, στο σχήμα των οποίων συμμετέχει ένα μεγάλο γραφείο ορκωτών λογιστών με έδρα τη Γερμανία, βολιδοσκοπούν την αγορά, επιδιώκοντας να αναλάβουν τη διαχείριση και τη λειτουργία κάποιων μαρίνων που βρίσκονται σε προνομιακή θέση.

Την ίδια ώρα πολύ κοντά στην απόκτηση 4 αεροσκαφών βρίσκεται η Hellenic Seaplanes, ενώ ακολούθως αναμένεται η αδειοδότηση τους από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Κατά πληροφορίες πέραν του Έλληνα επενδυτή από το Χόνγκ Κόνγκ στο επενδυτικό σχήμα εισήλθαν ακόμη δυο Έλληνες κεφαλαιούχοι. Ακούγεται μάλιστα ότι σχεδιάζεται η είσοδος του σχήματος και στη δημιουργία του Μητροπολιτικού Υδατοδρομίου στο ΣΕΦ.

Τέλος και η Ippias Seaplanes του επιχειρηματία Μανώλη Πετρογιάννη, με καταγωγή από τον Μυλοπόταμο Κρήτης επιδιώκει την είσοδο της στον τομέα των υδροπλάνων. Πρόκειται για το ίδιο άτομο που «τόλμησε» προ τριετίας να επενδύσει στην Ομόνοια, ανακατασκευάζοντας και λειτουργώντας το ξενοδοχείο Athens Tiare Hotel, το οποίο έδωσε «λάμψη» στην περιοχή, σε μία περίοδο που η περιοχή θεωρούνταν αρκετά υποβαθμισμένη.

Ιδιοκτήτης αλυσίδας εστιατορίων στη Φιλαδέλφεια της Αμερικής, εδώ και 7 μήνες περίπου ο κ. Πετρογιάννης έχει ξεκινήσει διαδικασίες για να επεκτείνει τη δράση του στον τομέα του τουρισμού, γι’ αυτό και μέσω της Ippias Seaplanes διεκδικεί να πάρει άδεια πτήσης υδροπλάνων.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις