Η ύπαρξη ασπαλάθων και φρυγάνων σε μια έκταση (ανεξαρτήτως ξυλώδους ή μη κορμού) δεν επαρκεί από μόνη της για τον χαρακτηρισμό της ως δασικής. Αυτό γνωμοδότησε τελικά το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών και θα αποδεχθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με τον τρόπο αυτό το υπουργείο ελπίζει ότι θα αντιμετωπιστεί εν μέρει και το ζήτημα των δασωμένων, κάποτε αγροτικών, εκτάσεων.
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, «οι εκτάσεις που καλύπτονται μόνο από φρυγανική βλάστηση και ασπάλαθο, χωρίς την παρουσία άλλων ειδών δασικής βλάστησης (αραιάς ή μη, υψηλής ή θαμνώδους, ενδεικτικά σε ποσοστό συγκρόμωσης 15% τουλάχιστον επί του συνόλου της εδαφικής επιφάνειας – συμπεριλαμβανομένων στα είδη της δασικής βλάστησης των υπολοίπων κατονομαζόμενων στον πίνακα “Μικρών θάμνων που χαρακτηρίζονται ως ξυλώδης βλάστηση”), δεν συγκεντρώνουν τα κριτήρια που θα πρέπει να λαμβάνονται σωρευτικά υπόψη για τον προσδιορισμό της οργανικής ενότητας, ώστε να συγκροτούν δασοβιοκοινότητα και δασογενές περιβάλλον και, κατ’ επέκταση, του προσδιορισμού της διάκρισης ως δάσους ή δασικής έκτασης». Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, οι εκτάσεις αυτές θα πρέπει να χαρακτηρίζονται χορτολιβαδικές, βραχώδεις ή αγροτικές.
Τι σημαίνει αυτό; Oτι οι εκτάσεις με «καθαρά» φρυγανική βλάστηση ή/και ασπάλαθους δεν θα χαρακτηρίζονται δασικές. Ενώ οι εκτάσεις που στις παλαιές αεροφωτογραφίες φαίνονται αγροτικές και σήμερα καλύπτονται από τέτοια βλάστηση δεν θα καταγράφονται στον δασικό χάρτη ως δασωμένες (ΑΔ), αλλά ως αγροτικές (ΑΑ) ή χορτολιβαδικές (ΑΧ).
Διά της οδού αυτής, το υπ. Περιβάλλοντος θα επιχειρήσει να κατευνάσει ένα σημαντικό μέρος από τις αντιδράσεις που έχουν το τελευταίο διάστημα δημιουργηθεί, λόγω του μεγάλου ποσοστού των δασικών εκτάσεων, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει κατά πόσον η υπουργική απόφαση με την οποία ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Αμυράς θα κάνει αποδεκτή τη γνωμοδότηση θα «σταθεί» νομικά, καθώς με έμμεσο τρόπο (και «οριζόντια») τροποποιείται και το Π.Δ. του 2016 που ορίζει τα επιστημονικά κριτήρια για τον χαρακτηρισμό των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων.
«Το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε επιπλέον πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την ανάρτηση των δασικών χαρτών με οριζόντιες εσωτερικές διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, δίχως κόστος και ταλαιπωρία για τους πολίτες», σχολίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κ. Σκρέκας. «Θα διαφυλάξουμε το δάσος σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος, διασφαλίζοντας τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των πολιτών», προσέθεσε ο κ. Αμυράς.