Από τις 17 Μαΐου, οι Βρετανοί ενδέχεται να λάβουν το «πράσινο φως» για να ταξιδέψουν για διακοπές στο εξωτερικό. Ωστόσο, οι προορισμοί τους οποίους θα μπορούν να επισκεφθούν θα καθοριστούν από το Foreign, Commonwealth and Development Office (FCDO).
Και μπορεί η βρετανική κυβέρνηση να μην έχει ακόμη δώσει μια σαφή ένδειξη σχετικά με το ποια κράτη μπορούν να ενταχθούν από τις 17 Μαΐου στη λίστα με τους «πράσινους» για τους Βρετανούς ταξιδιωτικούς προορισμούς, ωστόσο το FCDO προχωρά σε αναθεώρηση των οδηγιών.
Τα 5 «πράσινα» ελληνικά νησιά
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, στην «πράσινη» λίστα του FCDO μπαίνουν πέντε ελληνικά νησιά, η Κρήτη, η Κως, η Ρόδος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος.
Συγκεκριμένα, το FCDO συμβουλεύει επί του παρόντος «ενάντια σε όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια με προορισμό την Ελλάδα με βάση την τρέχουσα εκτίμηση των κινδύνων της νόσου COVID-19. Ωστόσο, δεν συμβουλεύει να μην ταξιδέψει κάποιος στη Ρόδο, την Κω, τη Ζάκυνθο, την Κέρκυρα και την Κρήτη».
Οι 8 χώρες που παίρνουν το… εισιτήριο
Την ίδια στιγμή, το Global Travel Taskforce -το συμβουλευτικό όργανο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου που συστάθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο πλαίσιο της ανάκαμψης της ταξιδιωτικής βιομηχανίας από την πανδημία- εξετάζει επί του παρόντος το ενδεχόμενο να κατηγοριοποιήσει τις χώρες ανά τον κόσμο σε τρία επίπεδα:
- σε πράσινες, τις οποίες οι Βρετανοί θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα,
- σε πορτοκαλί, η επιστροφή από τις οποίες θα απαιτεί καραντίνα,
- και σε κόκκινες, στις οποίες οι Βρετανοί θα απαγορεύεται να ταξιδέψουν.
Ωστόσο, με βάση μια νέα έρευνα διαπιστώθηκε ότι μόνο οκτώ χώρες θα μπορούσαν να μπουν στην «πράσινη» λίστα της βρετανικής κυβέρνησης ενόψει της 17ης Μαΐου.
Σύμφωνα με το μοντέλο που ακολουθεί η βρετανική κυβέρνηση, οι χώρες αυτές είναι:
- ΗΠΑ
- Γιβραλτάρ
- Ισραήλ
- Ισλανδία
- Ιρλανδία
- Μάλτα
- Αυστραλία
- Νέα Ζηλανδία
Βέβαια, σημειώνεται ότι τόσο η Αυστραλία όσο και η Νέα Ζηλανδία δεν επιτρέπουν προς το παρόν την είσοδο σε τουρίστες.