Με δύο ταχύτητες φαίνεται ότι υποβάλλουν τις αιτήσεις οι επιχειρήσεις εστίασης που θέλουν να επιδοτηθούν από το ειδικό πρόγραμμα ενισχύσεων μέσω ΕΣΠΑ, καθώς οι μεν «μεγάλες» φρόντισαν να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι δε μικρότερες είτε δυσκολεύονται στη διαδικασία είτε δεν έχουν αποφασίσει ακόμη εάν τελικά θα υποβάλλουν αίτηση.
Τα παραπάνω αποτυπώνονται στα στοιχεία για τις αιτήσεις που υπάρχουν έως τώρα. Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας στις 14 Μαΐου έως την Παρασκευή 21 Μαΐου είχαν υποβληθεί 3.151 αιτήσεις (οριστικές) οι οποίες αφορούσαν συνολικό ποσό 38,2 εκατ. ευρώ, ενώ 13.414 αιτήσεις είχαν υποβληθεί προσωρινά και αφορούσαν συνολικό ποσό ενίσχυσης 60,6 εκατ. ευρώ.
Δηλαδή οι προσωρινές αιτήσεις ήταν σχεδόν τετραπλάσιες για λιγότερο από διπλάσιο ποσό από αυτό που έχει δεσμευθεί για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί οριστικά. Μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, 22 Μαΐου είχαν υποβληθεί οριστικά 3.756 αιτήσεις, ενώ προσωρινά είχαν υποβληθεί 17.636 αιτήσεις. Συνολικά δηλαδή υποβλήθηκαν 21.392 αιτήσεις. Βάσει των υπολογισμών που έχουν γίνει σε σχέση με τα κριτήρια που έχουν τεθεί για την επιδότηση των επιχειρήσεων εκτιμάται ότι μπορούν να επωφεληθούν περί τις 35.000-37.000 επιχειρήσεις εστίασης από το σύνολο των 87.000 επιχειρήσεων του κλάδου.
Υπάρχουν επίσης επιχειρήσεις που τηρούν στάση αναμονής για δύο λόγους: πρώτον, διότι δεν γνωρίζουν εάν τελικώς θα ανοίξουν με τα φαινόμενα αυτά να εντοπίζονται κυρίως σε νησιά, όπου ακόμη δεν έχουν ενδείξεις για ισχυρό ρεύμα τουριστών.
Δεύτερον, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για να κάνουν τις απαιτούμενες προμήθειες, την ώρα, μάλιστα, που όπως επισημαίνουν οι προμηθευτές δίνουν στην πλειονότητά τους το πολύ 10 ημέρες πίστωση. Υπενθυμίζεται ότι η εκταμίευση των χρημάτων από τις επιχειρήσεις των οποίων οι αιτήσεις θα εγκριθούν εκτιμάται ότι θα μπορεί να γίνει εντός 4 εβδομάδων από την υποβολή της αίτησης, κάτι που προκαλεί αρκετές δυσκολίες στις επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) το 44,1% των επιχειρήσεων εστίασης δεν είχε καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (σ.σ. η έρευνα αφορά το διάστημα πριν την επανεκκίνηση της εστίασης), ενώ για το 19,2% επαρκούσαν το πολύ για έναν μήνα.
Η επιδότηση δίνεται σε επιχειρήσεις που είχαν μείωση του τζίρου τους το 2020 σε σύγκριση με το 2019 κατά 30% τουλάχιστον, ενώ το μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι 100.000 ευρώ. Η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου 2021.