Ιούλιος 2021 , οι εικόνες της Σκάλας σε τίποτε δεν μοιάζουν με αυτές που χρόνια φωτογραφίζουμε τέτοια εποχή.

Δρόμοι γεμάτοι με κόσμο, πανζουρλισμός στον πεζόδρομο, πολλά αυτοκίνητα, η καταπληκτική απέραντη παραλία της γεμάτη κόσμο, τα εστιατόρια να «γυρίζουν» τα τραπέζια και τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα και τα bar να προσφέρουν άφθονη διασκέδαση με παγωμένα κοκτέιλς.

Σήμερα η Σκάλα είναι άδεια.

Είναι τρομακτικές οι εικόνες από τις άδειες παραλίες, τους άδειους δρόμους, τα κλειστά μαγαζιά, τα κλειστά ξενοδοχεία. Αναζητήσαμε επιχειρηματίες και δεν τους βρήκαμε γιατί δεν ήρθαν καν να ανοίξουν τα μαγαζιά και τις επιχειρήσεις τους, αναζητήσαμε εστιατόρια και βρήκαμε κλειστές τις πόρτες τους.

Είναι σαν να ζει έναν εφιάλτη επιστημονικής φαντασίας…
Κανείς δεν περίμενε αυτή την εξέλιξη για το 2021.

Η Σκάλα η ναυαρχίδα του τουρισμού της Κεφαλονιάς


Η Σκάλα ήταν και είναι το «καμάρι» του τουριστικού μας προϊόντος καθώς συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο αριθμό ξενοδοχείων και μάλιστα τα περισσότερα 4 αστέρων. Συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις με μονάδες βραβευμένες και τα καταλύματά της, οι μικρές οικογενειακές μονάδες της ανακαινίζονται κάθε χρόνο, διατηρούν υψηλά επίπεδα επαναλαμβανόμενων πελατών ενώ τα εστιατόριά της ανταγωνίζονται μεταξύ τους την ποιότητα των προϊόντων τους ιδιαίτερα το ψάρι και τις υπηρεσίες στους πελάτες της.

Παράλληλα με τις αμιγώς τουριστικές επιχειρήσεις συνυπάρχουν καταστήματα τροφίμων , σουβενιρ, κοσμηματοπωλεία, κομμωτήρια ..

Το παραθαλάσιο αυτό χωριό με πολύ κόπο και πάρα πολύ χρήμα τα τελευταία δέκα χρόνια εξελίχθηκε σε ένα διάσημο τουριστικό θέρετρο που συγκεντρώνει μαζικό τουρισμό ως επι το πλείστο μεσαίων και υψηλών εισοδημάτων.

Σε ημερήσια βάση φιλοξενούσε περισσότερα από 4000 άτομα.
Το 1/3 περίπου των συνολικών ξενοδοχειακών κλινών του νησιού ολόκληρου.


Η Σκάλα χωρίς σύγχρονες υποδομές

Παρότι η Σκάλα συγκέντρωνε συνάλλαγμα και έσοδα στα δημοτικά και κρατικά ταμεία από την φορολογία, Δήμος και Κράτος δεν ανταπόδωσαν μέχρι τώρα τα οφειλόμενα.

Η Σκάλα δεν διεκδίκησε δυναμικά αυτό που άξιζε. Αυτό που της όφειλαν οι δημοτικές αρχές, η Περιφέρεια, το Κράτος: Σύγχρονες υποδομές για να στηριχθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις.

Οι δρόμοι του χωριού είναι σε άθλια κατάσταση, πόσα χρόνια κράτησε η ταλαιπωρία με την αποχέτευση, ο πεζόδρομος κατέληξε σε πεδίο «μάχης», σωρεία καταγγελιών κάθε σεζόν για την κατάσταση του δημοτικού φωτισμού, το σκοτάδι στην παραλία.

Οι αρχαιολογικοί χώροι του χωριού, όπως η Ρωμαϊκή Έπαυλη, υποτιμήθηκαν από το Υπουργείο και τις δημοτικές αρχές.

Δεν συντηρήθηκαν
Δεν αναδείχτηκαν.

Ρωμαϊκη Επαυλη Σκάλα

Ο κίνδυνος που αγνοήθηκε.

Η Σκάλα δυστυχώς πίστευε ότι πάντα θα είναι γεμάτη απο τουρίστες. Δεν έβλεπε τον κίνδυνο μιας κρίσης. Το αδύνατο σημείο της Σκάλας είναι η «Μονοκαλλιέργειά της» στις αγορές προέλευσης των τουριστών.

Το 80% των τουριστών της κατά εκτιμήσεις, προέρχονται από την Βρετανική αγορά και δυστυχώς κυρίως από έναν tour operator.  Mεγάλο το ρίσκο και θα πληρωθεί ακριβά.

Οι επιχειρηματίες της Σκάλας «επαναπαύθηκαν» στην επιτυχία τους και δεν φρόντισαν το μέλλον των επιχειρήσεών τους.


Προσδεμένος και ο τουρισμός της Σκάλας στο άρμα μιας ανύπαρκτης τουριστικής πολιτικής από τις εκάστοτε δημοτικές αρχές  έως σήμερα, δεν χάραξε δικό του δρόμο, ενώ θα μπορούσε.

Και μπορεί.

Αντί οι Σκαλισιάνοι να προβάλλουν τις τουριστικές μονάδες τους σαν προορισμό, να τις εδραιώσουν διαφημιστικά, να κάνουν συμβόλαια και με ανεξάρτητους TOs, έμειναν στις δάφνες τους.

Αν δεν ήταν η πανδημία θα ήταν το Brexit.

Αγνοήθηκε και αυτός ο κίνδυνος.

Και φθάσαμε στον Ιούλιο του 2021 με τη Σκάλα φάντασμα του εαυτού της..

Επιχειρηματίες της Σκάλας σχολιάζουν την κατάσταση 

Γεράσιμος ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΣ – Ιδιοκτήτης και General Manager του Tesoro Blu Hotel and Spa «Ηρθε η ώρα να ανοίξουμε τα φτερά μας σε νέες αγορές, σε νέες συνεργασίες, σε νέες σχέσεις.

Πιο δύσκολο το 2021. Ελπίζαμε ότι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, ανοίξαμε, ξοδέψαμε και μείναμε άδειοι. Ελπίζουμε ότι τέλος Ιουλίου θα αλλάξει η πολιτική. Δεν είναι μόνο οι Βρετανοί που δεν ταξιδεύουν, όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο τους εντός των συνόρων για να καταναλώνουν στην δική τους αγορά. Αυτή η εμπειρία πρέπει να μας βοηθήσει να δούμε τις αλλαγές που πρέπει να κάνουμε ώστε να δυναμώσουμε την αυτονομία μας το κάθε ξενοδοχείο. Έφθασε η ώρα να δούμε και άλλες συμπληρωματικές αγορές και άλλες εταιρίες μέσα στις ίδιες αγορές.

Η Κεφαλονιά διαθέτει 11 χιλιάδες κλίνες ξενοδοχείων, μικρός αριθμός για να κάνουμε άνοιγμα σε άλλες μεγάλες αγορές όπως πχ οι Σκανδιναβικές. Δεν θέλουμε να διώξουμε την Βρετανική αγορά, αντίθετα θέλουμε περισσότερους, όμως παράλληλα πρέπει αναπτυχθούμε και σε άλλες αγορές. Όμως ο μικρός αριθμός κλινών στο νησί μας είναι ένα εμπόδιο.


Θανάσης ΣΠΑΘΗΣ – επαγγελματίας : “Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να υποστούμε τις συνέπειες των δικών μας λαθών. Δεν είμαστε θύματα μόνο της πανδημίας, είμαστε θύματα και του Brexit”.

 

Θωμάς ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ – εστιάτορας : “Ελπίζουμε ότι θα ανοίξει η τουριστική αγορά της Αγγλίας λόγω των εμβολιασμένων. Βρισκόμαστε στο τέλος του προβλήματος, του χρόνου θα έχουμε επανέλθει πλήρως”.

Και τώρα τι;

Είναι παράλογο προορισμοί σαν το Φισκάρδο και τη Σκάλα να σχυρίζονται ότι φταίει η γενική κατάσταση.

Βεβαίως θα υπήρχαν συνέπειες από αυτή την κατάσταση αλλά δεν θα ήταν τόσο βαριές.

H Σκάλα πρέπει να αφυπνιστεί. Να μαζέψει τις εμπειρίες της, τα λάθη και τις επιτυχίες της και να αλλάξει ρότα.

Οι επιχειρηματίες πρέπει να συντονιστούν, να αναζητήσουν συμβουλές από ειδικούς, π.χ. να δημιουργήσουν ανεξάρτητο οργανισμό διαχείρισης προορισμού και να χαράξουν τη δική τους πορεία.

Είναι μεγάλη ελπίδα που στη Σκάλα της κρίσης υπάρχουν αισιόδοξες φωνές με γνώση, εμπειρία και άποψη για την επόμενη ημέρα..

Είναι μεγάλη ελπίδα που στη Σκάλα κάποιοι, έστω λίγοι,  συνειδητοποιούν τα διαρθρωτικά λάθη του προϊόντος τους .

Η Σκάλα έχει φυσική ομορφιά, πολυτελή ξενοδοχεία, γκουρμέ εστιατόρια, μοντέρνα bar … εχει όλο το πακέτο. Όμως πάνω από όλα, έχει τον άσσο στο μανίκι. Και αυτός ο Ασσος είναι οι άνθρωποί της. Πετυχημένοι επιχειρηματίες σε όλους τους τομείς  που έχουν βάλει βαθιά το χέρι στη τσέπη για τις επιχειρήσεις τους που μάτωσαν για να φτιάξουν ότι έφτιαξαν, έχουν ήδη σηκώσει τα μανίκια για αλλαγές στην πορεία τους.

Αυτές οι αλλαγές όμως που θα κάνουν οι επιχειρηματίες θα πρέπει να στηριχθούν από τη δημοτική αρχή, την περιφέρεια, το κράτος με ενίσχυση και αναβάθμιση των δημόσιων και δημοτικών υποδομών του χωριού όπως το κοινοτικό και δημοτικό οδικό δίκτυο, η καθαριότητα, η τηλεπικοινωνιακή κάλυψη με νέες υπηρεσίες, η προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η συντήρηση και ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων της.

Η Σκάλα μπορεί να αναπτυχθεί και θα τα καταφέρει στο τέλος.

Εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα τους να καταγγέλουμε τα προβλήματα αλλά και να στηρίζουμε τα σχέδιά τους για την ανάπτυξη του χωριού τους.

Η Συντακτική Ομάδα του Kefaloniapress

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & Video : ΜΑΚΗΣ ΛΕΚΑΤΣΑΣ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Σχόλιο

  1. Επιτέλους μόνοι αγάπη μου, σβήσε το φως νά … κοιμηθούμε!!

Comments are closed.