Μια κρύο, μια ζέστη για τον ελληνικό τουρισμό. Από τη μια τα χαμόγελα για την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον που απελευθερώνει τις μετακινήσεις βρετανών τουριστών χωρίς την υποχρέωση της καραντίνας και από την άλλη η εκτόξευση των κρουσμάτων στην Ελλάδα που ξαναφέρνουν μνήμες lockdown.
Την ώρα που οι επιχειρήσεις εστίασης και κυρίως τα κέντρα διασκέδασης (με καρδιά το παραλιακό μέτωπο της Αττικής) μπαίνουν στην Ελλάδα σε τροχιά νέων μέτρων με απαγόρευση όρθιων πελατών και απειλή λουκέτου με την πρώτη παράβαση, στη Βρετανία ο υπουργός Μεταφορών, Grant Shapps, θα εξειδικεύει τις εξαγγελίες του Βρετανού πρωθυπουργού, ανακοινώνοντας την ημερομηνία χαλάρωσης του βρετανικού… κορσέ στον τουρισμό.
Μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ενδεχομένως και αύριο, ο Grant Shapps θα ανακοινώσει από πότε οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί (και με τις δυο δόσεις) θα μπορούν να επιστρέφουν στο Ην. Βασίλειο χωρίς 10ήμερη καραντίνα κατ οίκον, μετά από διακοπές στις «πορτοκαλί» χώρες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Daily Mail η επικρατέστερη ημερομηνία απελευθέρωσης των ταξιδιών για τους Βρετανούς – που διψούν για διακοπές – είναι η 19η Ιουλίου, όταν και θα χαλαρώσει το ενδοβρετανικό lockdown. Ωστόσο η Daily Mail αναφέρει πως στο τραπέζι υπάρχει και η ημερομηνία 2 Αυγούστου ως ορόσημο για το άνοιγμα του τουρισμού, σενάριο πάντως που συναντά τις αντιδράσεις της τουριστικής βιομηχανίας.
Ελπίδες και από τη Ρωσία
Με τους Βρετανούς, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τουριστική αγορά, οι παράγοντες του τουρισμού ευελπιστούν ότι θα αυξηθεί λίγο περισσότερο η κίνηση, ενώ ελπίδες υπάρχουν και από τη Ρωσία, από την οποία έχουν αυξηθεί οι πτήσεις.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η Ελλάδα παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των ξένων τουριστών. Όμως αυτό για να διατηρηθεί, όπως τουλάχιστον σημειώνουν οι παράγοντες της αγοράς, θα πρέπει να διατηρηθεί η καλή υγειονομική εικόνα.
Κρίσιμο το επόμενο διάστημα
Είναι επομένως σημαντικό η εικόνα της χώρας να μη χειροτερέψει το επόμενο διάστημα. Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, διαβεβαίωσε πάντως από τους Δελφούς ότι τα έσοδα του φετινού Ιουλίου είναι καλύτερα από αυτά του περσινού Ιουνίου (ο πρώτος μήνας που άνοιξε πέρυσι ο τουρισμός).
Αν τελικά η τάση των τελευταίων ημερών σε ό,τι αφορά τα κρούσματα συνεχιστεί και η πίεση περάσει και στο σύστημα υγείας, τότε η εικόνα για την ελληνική οικονομία και τον τουρισμό θα αλλάξει προς το χειρότερο.
Με βάση τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, τα τουριστικά έσοδα θα φτάσουν στο 45% των εσόδων του 2019, κάτι που σημαίνει ότι θα ανέλθουν στα 8,5 δισ. ευρώ.
Ο νέος στόχος για τα τουριστικά έσοδα
Το οικονομικό επιτελείο προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής για να δει πώς θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος με τα νέα δεδομένα αλλά και ποια ήταν η πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Με βάση όλα τα παραπάνω, κυρίαρχο στοιχείο για τους επόμενους μήνες είναι η αβεβαιότητα. Οι παράγοντες του τουρισμού σημειώνουν ότι έτσι θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε στους επόμενους μήνες και βάζουν τον πήχη των προσδοκιών αρκετά χαμηλά.
Έτσι, κάποιοι θεωρούν ότι θα είναι μάλλον επιτυχία, τηρουμένων των αναλογιών, τα τουριστικά έσοδα να είναι φέτος υψηλότερα από τα περσινά, αφού ο αρχικός στόχος για 40% έως 50% μάλλον έχει εγκαταλειφθεί.