Εστίαση και τουρισμός, τα μεγάλα «θύματα» της μετάλλαξης Δέλτα

162

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρήσεις του τουρισμού και της εστίασης, λόγω της επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη λόγω της μετάλλαξης ΔέλταΟι τουριστικές επιχειρήσεις βλέπουν το καλοκαίρι να περνάει και να μην επιβεβαιώνονται οι αρχικές θετικές προσδοκίες, ενώ το μέλλον προδιαγράφεται αβέβαιο. Η απόφαση της Βρετανίας να ανοίξει τα σύνορα από τις 19 Ιουλίου ικανοποιεί τον κλάδο, ωστόσο η εικόνα που τείνει να διαμορφωθεί επιδημιολογικά δείχνει ότι μπορεί τελικά να αποδειχθεί δώρο άδωρο. 

Σήμα κινδύνου και από την εστίαση 

Την ίδια στιγμή σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις από τον κλάδο της εστίασης, ζητώντας από την Πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων προκειμένου να αποφευχθούν μαζικά λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.

Η κατάσταση στον κλάδο είναι αρκετά δύσκολη όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, ενώ αφήνουν να εννοηθεί ότι οι τελευταίες εξελίξεις, με τα μέτρα που λαμβάνει η Πολιτεία, αλλά και την έξαρση των κρουσμάτων δημιουργεί ένα εξαιρετικά επικίνδυνο κοκτέιλ.

Έτσι στο πλαίσιο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων απέστειλε μία ανοικτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς, σε δραματικούς τόνους, τονίζοντας την ανάγκη για άμεσες παρεμβάσεις, προκειμένου «να διασωθούν οι επιχειρήσεις εστίασης».

Δύο είναι τα σενάρια για τον τουρισμό

Μέχρι στιγμής η εικόνα στον τουριστικό κλάδο είναι μάλλον υποτονική. Οι πληρότητες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων, κυμαίνονται σήμερα σε ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά, από 35% ως 45% ανά περιοχή, γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό δεδομένου ότι οι αρχικές προσδοκίες για τον μήνα Ιούλιο ήταν σαφώς υψηλότερες.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη του ΙΟΒΕ, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για τον ελληνικό τουρισμό. Με βάση το αισιόδοξο, που στηρίζεται στην υπόθεση ότι στο β’ εξάμηνο δεν θα έχουμε ισχυρή έξαρση της πανδημίας και ότι θα επιτευχθεί μία επέκταση της τουριστικής περιόδου ως και τον Νοέμβριο, τα έσοδα από τουριστικές υπηρεσίες θα αυξηθούν σε σχέση με πέρυσι, φθάνοντας στην περιοχή του 40-45% του επιπέδου τους το 2019, από 24% το 2020, άνοδος που αντιστοιχεί σε αύξηση από 3 δισ. έως 3,8 δισ. ευρώ.

Εξι μέτρα για να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις

Η ΠΟΕΣΕ ζητά να υπάρξουν έξι συνολικά παρεμβάσεις από την Πολιτεία προκειμένου, όπως επισημαίνει οι επιχειρήσεις να παραμείνουν βιώσιμες μέσα στις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί και τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Η Ομοσπονδία στέκεται ιδιαίτερα στην ανάγκη να «τρέξουν» άμεσα οι εκταμιεύσεις από το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 330 εκατ. ευρώ που είναι σε εξέλιξη. Ήδη, σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ έχουν αρχίσει να εκταμιεύονται χρήματα στις πρώτες επιχειρήσεις όμως στην πλειονότητα των δικαιούχων δεν έχουν καταβληθεί ακόμα.

Να σημειωθεί ότι έχουν υποβληθεί συνολικά περί τις 30.000 αιτήσεις από τον Μάιο που άνοιξε η σχετική πλατφόρμα, ενώ θα συνεχιστεί η υποβολή αιτήσεων έως του τέλος Ιουλίου. Οι επιχειρήσεις επιδοτούνται με κεφάλαιο κίνησης βάσει του 7% του τζίρου του 2019 και εφόσον έχουν υποστεί μείωση τζίρου από 30% και πάνω.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις εστίασης ζητούν ρυθμίσεις όπως την επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για Ιούλιο – Αύγουστο και μειωμένο κατά 40% ενοίκιο έως το τέλος του 2021, μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στο 13%, αλλά και κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού.

Πιο συγκεκριμένα οι έξι παρεμβάσεις που ζητούν οι επιχειρήσεις της εστίασης είναι:

  • Την άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.
  • Τη μονιμοποίηση της μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.
  • Την επίσπευση των διαδικασιών και την άμεση ενεργοποίηση των εκταμιεύσεων του προγράμματος ΕΣΠΑ για την εστίαση.
  • Πρόγραμμα οικονομικής στήριξης για τα Κέντρα Διασκέδασης – Αίθουσες εκδηλώσεων που λόγω των περιοριστικών μέτρων από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα η λειτουργία τους ήταν ουσιαστικά απαγορευμένη και οδηγούνται στην πλήρη καταστροφή.
  • Να υπάρξει άμεσα επιδοτούμενο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αγορά και τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού αέρα τα οποία θα καλύπτουν την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών εσωτερικών χώρων, χωρίς τον διαχωρισμό μεταξύ των πολιτών.
  • Κάλυψη τουλάχιστον του 50% του μη μισθολογικού κόστους για την διατήρηση του υφιστάμενου προσωπικού, που λόγω των περιοριστικών μέτρων (πχ δυναμικότητα) δεν έχει αντικείμενο εργασίας και κινδυνεύει με καταγγελία της σύμβασης εργασίας.
  • Τέλος να σημειωθεί ότι στην επιστολή της προς τον Πρωθυπουργό η ΠΟΕΣΕ μεταξύ των άλλων τονίζει: «τα προβλήματα του Κλάδου της εστίασης και συναφών επαγγελμάτων που οδηγούν σε μια νέα κρίση λόγω της αύξησης των κρουσμάτων covid-19 και του ιδιαίτερα μεταδοτικού στελέχους «Δέλτα». Και ενώ μόνη και μοναδική ελπίδα αποκατάστασης της κοινωνικής και οικονομικής κανονικότητας είναι ο εμβολιασμός και η στήριξη της πολιτείας με συγκεκριμένα μέτρα για τον κλάδο, αντ’ αυτού επανέρχονται μέτρα περιοριστικά και ταυτόχρονα η πολιτεία αποσύρει κάθε μέτρο στήριξης του κλάδου».
Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις