Ο αριθμός των εργαζομένων που δεν έκαναν rapid test ανέρχεται σε 21.000 ωστόσο αυτή την εβδομάδα θα γίνουν οι διασταυρώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί ο λόγος που δεν έγινε το δεύτερο rapid test.
Για παράδειγμα θα διασταυρωθεί αν ο εργαζόμενος ήταν σε άδεια ή αν έλειπαν για κάποιο άλλο λόγο. Στην συνέχεια μετά τις διασταυρώσεις και εφόσον διαπιστωθούν οι παρεμβάσεις θα οριστούν τα πρόστιμα των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών.
Τα πρόστιμα θα ξεκινήσουν να αποστέλλονται τις επόμενες ημέρες και αφορούν στις πρώτες τρεις εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου και ειδικότερα την περίοδο από τις 18 Οκτωβρίου έως τις 7 Νοεμβρίου.
Οσο αφορά την Κεφαλονιά, τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 96 περιπτώσεις εργαζομένων που θα κληθούν να πληρώσουν το πρόστιμο. (Δες εδω).
Τον λόγο λοιπόν θα έχει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) που σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση για τα rapid test στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους είναι αρμόδιο να επιβάλλει πρόστιμα αφού πάρει το τελικό αρχείο παραβατών από την ΕΡΓΑΝΗ.
Τα πρόστιμα που προβλέπονται στους εργαζόμενους για κάθε rapid test που δεν έχουν κάνει είναι 300 ευρώ για τους πλήρως απασχολούμενους και 150 ευρώ για τους μερικώς απασχολούμενους.
Στη περίπτωση των μη δηλωμένων rapid test, το ΣΕΠΕ θα βρεθεί στη θέση να επιβάλλει πρόστιμα όχι μόνον σε εργοδότες αλλά και σε εργαζόμενους που ως ανεμβολίαστοι δεν εφάρμοσαν την απόφαση για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Βεβαίωση προστίμου
Η βεβαίωση του προστίμου από το ΣΕΠΕ γίνεται αυτόματα και κοινοποιείται στον εργαζόμενο με κάθε μέσο (π.χ. ταχυδρομείο) στην διεύθυνση κατοικίας του, στην εργασία του, με email αλλά και στον εργοδότη.
Ο εργαζόμενος μπορεί να κάνει αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά ένσταση εντός 5 ημερών. Η ένσταση εξετάζεται εντός 15ημέρου και εφόσον απορριφθεί το πρόστιμο βεβαιώνεται και αποστέλλεται στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη.
Το διοικητικό πρόστιμο βεβαιώνεται εντός 15 ημερών από την ημερομηνία κοινοποίησης της πράξης επιβολής προστίμου από την αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε. με αποστολή στη Δ.Ο.Υ κατοικίας του παραβάτη του νόμιμου τίτλου, σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ν.δ. 356/1974, Α’ 90), και εντάσσεται ως έσοδο στον Αναλυτικό λογαριασμό Εσόδων (Α.Λ.Ε) 1560925001 «Πρόστιμα για παραβάσεις των κατεπειγόντων μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».
Σύμφωνα με την απόφαση που καθιστά υποχρεωτικούς τους διαγνωστικούς ελέγχους για κορονοϊό, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να προσέρχονται για εργασία με αρνητικό αποτέλεσμα rapid 48 ωρών πριν από την ανάληψη της εργασίας τους.
Η διενέργεια των τεστ ξεκίνησε από τις 18 Οκτωβρίου για μία φορά την εβδομάδα και από τις 6 Νοεμβρίου είναι 2 φορές την εβδομάδα.
Το πρόστιμο φτάνει στα 300 ευρώ για κάθε υποχρεωτικό τεστ που δεν έγινε εφόσον ο μισθωτός είναι πλήρους απασχόλησης και 150 ευρώ εφόσον είναι μερικής απασχόλησης.
Νέα πρόστιμα στους εργοδότες
Πρόστιμα θα πληρώσουν και οι εργοδότες καθώς υποχρεούται να αρνηθεί την προσφορά εργασίας από τον ανεμβολίαστο εργαζόμενο που δεν τηρεί την υποχρέωση των διαγνωστικών ελέγχων άρα έχει και το δικαίωμα να μην πληρώνει μισθό για όσο διάστημα δεν τηρείται η παραπάνω υποχρέωση.
Τα πρόστιμα είναι ακόμη πιο τσουχτερά για τους εργοδότες και ξεκινούν από 300-1.500 ευρώ. Συγκεκριμένα επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο, στην περίπτωση που εργαζόμενος δεν έχει προβεί σε δήλωση του αποτελέσματος του διαγνωστικού ελέγχου.
Στην περίπτωση τώρα που κάποιος εργαζόμενος βρίσκεται στον εργασιακό χώρο ενώ έχει δηλώσει θετικό αποτέλεσμα το πρόστιμο φθάνει τα 1.500 ευρώ.
Αναλυτικότερα οι διοικητικές κυρώσεις, που επιβάλλονται από τις αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαπίστωση παραβάσεων της παρούσας και για την επιβολή των σχετικών κυρώσεων στους εργοδότες, στο χώρο των οποίων παρέχεται η εργασία, είναι οι εξής:
α) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών επιβάλλεται στον εργοδότη πρόστιμο 1.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, ενώ έχει καταχωρηθεί θετικό αποτέλεσμα κατά τον διαγνωστικό έλεγχο,
β) σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων των εργοδοτών επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 300 ευρώ άπαξ,
γ) σε περίπτωση μη υποβολής από τον εργοδότη της σχετικής δήλωσης επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 2.000 ευρώ,
δ) σε περίπτωση υποβολής ψευδούς δήλωσης από τον εργοδότη, επιβάλλεται πρόστιμο στον εργοδότη 10.000 ευρώ.