Τράπεζες: Νέα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων τουρισμού

133

Στον «πονοκέφαλο» του ενεργειακού κόστους ήρθε να προστεθεί ένας ακόμα, αυτός της παραλλαγής Ομικρον, για την οικονομία και φυσικά για τον τουριστικό κλάδο, με τις επιχειρήσεις των χειμερινών προορισμών να προσπαθούν να επιδείξουν ψυχραιμία μέχρι οι επιστήμονες να αποφανθούν πόσο μεταδοτική και θανατηφόρα είναι αυτή η μετάλλαξη.

Μπορεί ο ελληνικός ξενοδοχειακός κλάδος να έχει επιδείξει μεγάλη υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ωστόσο ο τουρισμός είναι θέμα «ψυχολογίας». Παράγοντες της τουριστικής αγοράς τονίζουν ότι το πολύ καλό τρίμηνο Αύγουστος – Οκτώβριος δεν αρκεί για να καλύψει τις απώλειες των προηγούμενων μηνών και τοποθετούν τον πήχη των εσόδων του 2021 στα 10 δισ. ευρώ, με την ανησυχία να αφορά, πλέον, τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και τα μικρά καταλύματα.

Σημειώνεται ότι οι μονάδες, που στους χειμερινούς προορισμούς -συμπεριλαμβανομένων των ενοικιαζόμενων μονάδων- φτάνουν τις 4.000, κινδυνεύουν να έχουν σχεδόν μηδενικά έσοδα για τρίτη σεζόν. Και την ίδια στιγμή το ενεργειακό κόστος αντιπροσωπεύει πλέον το 40% του συνολικού λειτουργικού κόστους, από 25% που ήταν πριν από την έκρηξη των τιμών ενέργειας.

Σε ετοιμότητα οι τράπεζες

Οι τράπεζες από την πλευρά τους είναι σε διαρκή ετοιμότητα να παρέχουν την απαραίτητη δυνατή στήριξη, ώστε να βγει ο ξενοδοχειακός κλάδος από τη νέα στενωπό. Και αυτό για δύο βασικούς λόγους: πρώτον,  έχουν ήδη «επενδύσει» στη στήριξη του κλάδου συνολικά, παρέχοντας χρηματοδότηση και διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των δανείων, δείχνοντας έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους στις προοπτικές του κλάδου εκτιμώντας ότι τα μελλοντικά έσοδα μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 18 δισ. ευρώ. Και γι’ αυτό ήδη έχουν προβλέψει την αξιοποίηση περίπου 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον τουρισμό με το Ταμείο Ανάκαμψης να είναι καταλύτης, όπως άλλωστε και υπόλοιποι ευρωπαϊκοί πόροι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τραπεζικά επιτελεία όλων των τραπεζών κάνουν, με κάθε ευκαιρία, ειδική αναφορά στις προοπτικές του τουρισμού, τοποθετώντας τον μαζί με τους κλάδους της ενέργειας, του real estate, της ναυτιλίας, της βιομηχανίας και της μεταποίησης στους πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας, που θα είναι της δημιουργίας ενός νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου το οποίο δεν θα παράγει απλώς πλούτο αλλά θα διαχέει την ανάπτυξη και θα συμβάλλει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι τα προγράμματα στήριξης των τραπεζών, σε συνδυασμό με τα κρατικά μέτρα, παρήγαγαν αποτέλεσμα καθώς ο κλάδος τα αξιοποίησε. Μάλιστα, όπως ανέφεραν τραπεζικοί παράγοντες, πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βγήκαν με δική τους πρωτοβουλία από τα μορατόρια πριν από τη λήξη τους, στο τέλος του χρόνου, επιστρέφοντας στην αποπληρωμή των δανείων τους νωρίτερα, ενώ αρκετές δεν έκαναν καν χρήση και εξυπηρετούν κανονικά τις υποχρεώσεις τους.

«Είναι προφανές ότι είμαστε εδώ για να στηρίξουμε όλους εκείνους που με υπευθυνότητα και σύνεση προσπαθούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα, να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν», τονίζει τραπεζικό στέλεχος.

Νέες πρωτοβουλίες από Eurobank

Σε λίγες ώρες η Εurobank αναμένεται να ανακοινώσει νέες πρωτοβουλίες στήριξης του κλάδου παρουσιάζοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές και να κάνει απολογισμό των μέτρων που έλαβε πρώτη στην αρχή την πανδημίας, την άνοιξη του 2020 και αφορούσαν μέτρα συνολικού ύψους 750 εκατ. ευρώ για την επανεκκίνηση του ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου (μορατόρια μέχρι 31/12/2021 για ενήμερα ξενοδοχειακά δάνεια, παροχή άμεσης ρευστότητας σε κεφάλαια κίνησης και χρηματοδότηση για νέες επενδύσεις).

Ανάλογα προγράμματα «έτρεξαν» και οι υπόλοιπες τράπεζες, στηρίζοντας τη βιομηχανία του τουρισμού που συμβάλλει, άμεσα και έμμεσα, στο 18%-20% του ΑΕΠ και στο 22% της απασχόλησης.

«Γνωρίζοντας πως έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά, επικεντρωνόμαστε στην επόμενη μέρα, επικεντρωνόμαστε στα μεγάλα ερωτήματα και επικεντρωνόμαστε στο πώς θα πρέπει να σχεδιάσουμε, πώς θα πρέπει να χρηματοδοτήσουμε και πώς θα πρέπει να εμπνεύσουμε γύρω από το καινούργιο μοντέλο του ελληνικού ξενοδοχείου», δήλωσε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, μετά το πέρας του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις