Γίνεται η Ελλάδα, όντας στη δεκάδα των καλύτερων προορισμών παγκοσμίως, να μη διαθέτει αξιοπρεπή, δημόσια, τουριστική εκπαίδευση; Κι όμως, γίνεται, διότι στην Ελλάδα όλα γίνονται.
Γράφει ο
Αλλά και η ιδιωτική εκπαίδευση στον τουρισμό, έχει τρωτά σημεία, ενώ με τη ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας, αναδεικνύεται ένα μείζον ζήτημα: της έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού στον τουρισμό, τόσο ποιοτικού όσο και ποσοτικού.
Ως προς τη δημόσια τουριστική εκπαίδευση, αυτή η πανσπερμία με τις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης, τις Σχολές Ξεναγών, τα ΙΕΚ Υπουργείου Τουρισμού και τα τμήματα μετεκπαίδευσης, κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει.
Χρειάζεται ομαδοποίηση της τουριστικής εκπαίδευσης κι αυτό η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού το έχει αντιληφθεί.
Ωστόσο, το ζήτημα αυτό δεν είναι σημερινό και έχει κι αυτό την παθογένειά του. Πριν λίγα χρόνια είχε προκριθεί η ιδέα του Πανεπιστημίου, όμως το Υπουργείο Παιδείας ούτε που το συζητούσε. Είναι αυτό που λέμε για τις συναρμοδιότητες των Υπουργείων και τα γραφειοκρατικά γρανάζια: να μη μπαίνει ο ένας στα πόδια του άλλου.
Και για να παρακαμφθούν όλες οι δυσκολίες, τελικά προκρίθηκε η ιδέα της Ακαδημίας Τουρισμού, την οποία υποστηρίζει ένθερμα η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη.
Βασική πτυχή της νέας πολιτικής του Υπουργείου για την τουριστική εκπαίδευση, είναι, λοιπόν, η δημιουργία μιας Ακαδημίας Τουρισμού, η οποία θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Τουρισμού. Σκοπός της ίδρυσης και λειτουργίας της είναι η παροχή σύγχρονης και ανταγωνιστικής τουριστικής εκπαίδευσης, η παρακολούθηση των αναγκών της τουριστικής αγοράς, καθώς και η μέσω αυτών ενίσχυση της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο. Στόχος είναι να δημιουργηθεί τα επόμενα έτη, ένας ενιαίος εκπαιδευτικός φορέας του Υπουργείου Τουρισμού, ικανός να παρακολουθεί και να προσαρμόζεται στις σύγχρονες διεθνείς τάσεις, αξιοποιώντας βέλτιστες εκπαιδευτικές πρακτικές, καθώς και στις σύγχρονες ανάγκες της τουριστικής αγοράς, καλύπτοντας τα όποια κενά εντοπίζονται.
Η προτεινόμενη Ακαδημία Τουρισμού εξετάζεται να συγκεντρώσει όλες τις εκπαιδευτικές μονάδες και λειτουργίες του Υπουργείου Τουρισμού και να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία τους προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της παρεχόμενης τουριστικής εκπαίδευσης.
Πρόκειται για μία τολμηρή μεταρρύθμιση, η οποία φιλοδοξεί να αναβαθμίσει ουσιαστικά την παρεχόμενη από το Υπουργείο τουριστική εκπαίδευση και να θωρακίσει αποτελεσματικά τον ελληνικό τουριστικό κλάδο. Βασική προτεραιότητα και στόχευση της νέας αυτής δομής είναι η παραγωγή έρευνας για τον προσδιορισμό των πραγματικών αναγκών της τουριστικής αγοράς σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζεται η ζωτικής σημασίας ανατροφοδότηση του Υπουργείου και των δομών του για την προσφορά ανταγωνιστικών και καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών, που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της αγοράς.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η θέση των εργαζομένων θωρακίζεται ουσιαστικά καθώς παρέχεται η δυνατότητα αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων που ήδη κατέχουν καθώς και της απόκτησης νέων, όπως επιτάσσει η σύγχρονη εποχή.
Η τεχνική βοήθεια της Ε.Ε. θα προσφέρει την αναγκαία επιστημονική και τεχνική υποστήριξη για την αναμόρφωση του πλαισίου τουριστικής εκπαίδευσης στο σύνολό της, αλλά και την άρτια λειτουργία του νέου φορέα που θα δημιουργηθεί.
Όπως σημειώνει η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, «στρατηγική προτεραιότητα του Υπουργείου είναι ο μετασχηματισμός και εκσυγχρονισμός του εθνικού τουριστικού προτύπου της χώρας μας. Στην προσπάθεια αυτή, σημείο εκκίνησής μας είναι η τουριστική εκπαίδευση. Ζητούμενο είναι ο άμεσος και ουσιαστικός εκσυγχρονισμός της, κατά τρόπο που ανταποκρίνεται στις προκλήσεις και τις ανάγκες της σύγχρονης ανταγωνιστικής τουριστικής αγοράς.
Προχωρούμε στην ριζική αναμόρφωση της εθνικής μας πολιτικής για την τουριστική εκπαίδευση όλων των βαθμίδων και στη δημιουργία ενός νέου φορέα παροχής ανταγωνιστικής τουριστικής εκπαίδευσης και παραγωγής έρευνας.
Όραμά μας είναι αυτός ο φορέας να λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής της ποιότητας του ελληνικού τουριστικού προϊόντος αλλά και των ευκαιριών απασχόλησης του ανθρώπων του τουριστικού κλάδου, με την παροχή καινοτόμων και εξειδικευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την ανάδειξη νέων προοπτικών σταδιοδρομίας.
Πρόκειται για μία σπουδαία μεταρρυθμιστική πρόκληση, στην οποία έχουμε την ιδιαίτερη χαρά να μας συνδράμει με την πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».