Γράφει ο Θανάσης Παπαδής
Στην τελική ευθεία για την έναρξη της θερινής περιόδου έχει εισέλθει ο ελληνικός τουρισμός, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας και μεταβλητότητας που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αύξηση του ενεργειακού κόστους.
Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους, αφού η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει έκρυθμη και παρά τις όποιες ελπίδες λήξης των εχθροπραξιών. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας χτες, δεν έκρυψε τους φόβους του.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αύξηση της αβεβαιότητας στην οικονομία που φέρνει το εύθραυστο περιβάλλον, λόγω του πολέμου και σημείωσε πως είναι άγνωστο ακόμη ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό.
Στήριξη της Πολιτείας ζητούν εκπρόσωποι του κλάδου
Οι επιχειρηματίες του κλάδου εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι απέναντι στα νέα δεδομένα και ζητούν την παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις. Ωστόσο, οι παράγοντες της κυβέρνησης διαμηνύουν ότι τα περιθώρια είναι εξαιρετικά στενά και δηλώνουν ότι θα πράξουν ό,τι επιτρέπει η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, μη αφήνοντας πάντως πολλά περιθώρια αισιοδοξίας.
Την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος και ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και από την πλευρά του Τουρισμού ο πρόεδρος της ΠΟΞ Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της FedHATTA Λύσανδρος Τσιλίδης, ο πρόεδρος της ΣΕΤΚΕ Παναγιώτης Τοκούζης και ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος.
Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν ήταν η συνέχιση του προγράμματος ΣΥΝ-Εργασία, κάτι που θα δώσει μία μεγάλη ανάσα, ειδικά στις ξενοδοχειακές μονάδες 12μηνης λειτουργίας. Το αίτημα αυτό έγινε δεκτό και θα ισχύσει για Απρίλιο και Μάϊο, όπως ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Επίσης, δεκτό γίνεται και το αίτημα για μειωμένο ΦΠΑ στο τουριστικό προϊόν, που ισχύει μέχρι τις 30 Ιουνίου. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επεκταθεί για τουλάχιστον ένα ακόμη 6μηνο, δηλαδή έως το τέλος του 2022, κάτι που επιβεβαίωσε χτες και ο υπουργός Οικονομικών.
Πέραν αυτών, φαίνεται πολύ δύσκολο να ικανοποιηθεί το αίτημα να στηριχθούν σημαντικά οι επιχειρήσεις, απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος.
Επίσης, υπάρχει ένα ενδεχόμενο ενίσχυσης των επιχειρήσεων, τουριστικών πρακτορείων και των ξενοδοχείων που μπορούν να αποδείξουν την απόλυτη εξάρτησή τους από τη ρωσική αγορά.
Στο τραπέζι βρέθηκαν και άλλα αιτήματα, όπως η μείωση του ΦΠΑ, του ΕΝΦΙΑ κ.λπ., αλλά στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπήρξε μάλλον προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο, λέγοντας ότι το θέμα θα επανεξεταστεί στο αμέσως προσεχές διάστημα και ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας.
Χαμηλές πληρότητες και τον Απρίλιο
Στην ίδια σύσκεψη υπήρξε συζήτηση και για το θέμα των βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Airbnb. Οι παράγοντες του κλάδου ζήτησαν να σφίξει ο κλοιός των ελέγχων, προκειμένου να αποφευχθούν τα φαινόμενα στρέβλωσης του ανταγωνισμού.
Τέλος, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς δεν έχει επιστρέψει η κανονικότητα, σε ό,τι αφορά τις κρατήσεις και ο ρυθμός θα έλεγε κανείς ότι είναι υποτονικός. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, το διάστημα από 14 έως 20 Μαρτίου, 87% ήταν το ποσοστό των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας που ήταν ανοικτά, ενώ η πληρότητα ήταν στο 36%.
Ως εκ τούτου, η πληρότητα με αναγωγή στο σύνολο των ξενοδοχείων συνεχούς λειτουργίας ήταν στο 28%, ενώ η μέση τιμή δίκλινου δωματίου ήταν στα 50 ευρώ.
Οι εκτιμήσεις για τον Απρίλιο είναι ότι η πληρότητα κινείται με βάση τα σημερινά δεδομένα, κοντά στο 40%.