της Εύας Οικονομάκη
Αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον των επενδυτών για αγορά εξοχικών κατοικιών σε πρωτοκλασάτους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς. Νησιά πρώτης γραμμής, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη και η Πάρος, κυριαρχούν στις προτιμήσεις των επενδυτών, οι οποίοι αναζητούν τη βέλτιστη ευκαιρία και να εξασφαλίσουν τη μέγιστη δυνατή απόδοση. Αμερικανοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Ιταλοί επιδεικνύουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να αποκτήσουν κάποια εξοχική κατοικία, δαπανώντας ακόμη και 1,5-2 εκατ. ευρώ, με τους Αραβες να είναι εκείνοι που σκανάρουν την αγορά για τα πιο πολυτελή ακίνητα και τους Ελληνες να παραμένουν ενεργά στο παιχνίδι. Και μπορεί η πανδημία του κορωνοϊού να «φρέναρε» τη ζήτηση, ωστόσο, φέτος η αγορά των εξοχικών κατοικιών φαίνεται να ανακτά και πάλι το χαμένο έδαφος. Ενισχυτικά σε αυτή την τάση επιδρούν και οι προβλέψεις για μία καλή σεζόν η οποία θα τονώσει τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.
Κυκλάδες
Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκεται παραδοσιακά η Μύκονος, την οποία εκτός από τους… κλασικούς αγοραστές από Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία και Μέση Ανατολή, φλερτάρουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, που επιθυμούν να εκμεταλλευτούν τις κατοικίες τους, μισθώνοντάς τις για μικρό χρονικό διάστημα μέσω διαδικτύου. Εσχάτως έχουν εκδηλώσει έντονη κινητικότητα στο κυκλαδίτικο νησί ευκατάστατοι Τούρκοι που αναζητούν τις κατάλληλες ευκαιρίες για να τοποθετηθούν εκτός της χώρα τους.
Τη Νάξο επιλέγουν τα τελευταία χρόνια ομογενείς από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Νότιο Αφρική, ενώ η πλειονότητα των επενδυτών προέρχεται από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά. Σε τροχιά ανάκαμψης έχει μπει την τελευταία τριετία η αγορά ακινήτων της Πάρου, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο νέο αεροδρόμιο. Δυναμική ανάπτυξη γνωρίζει η αγορά real estate στη Σαντορίνη, με αιχμή τον ξενοδοχειακό τομέα. Η ζήτηση από την Ασία παραμένει εκρηκτική, με το κυκλαδίτικο νησί να αποτελεί την πρώτη επιλογή των Κινέζων που τα τελευταία χρόνια έρχονταν για να επενδύσουν, τη στιγμή που ομογενείς από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία επιδεικνύουν επίσης ενδιαφέρον για να αποκτήσουν κάποιο ακίνητο με θέα στο Αιγαίο. Για μία κατοικία, αναλόγως με τη θέα, οι τιμές μπορούν να ξεπεράσουν ακόμη και τα 5.000 – 6.000 ευρώ/τ.μ., ενώ για ένα σπίτι στην Καλντέρα με θέα οι τιμές υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ/τ.μ.
Τη Σύρο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία που έχουν καταγωγή από το νησί, καθώς και Ισραηλινοί και Κινέζοι επενδυτές, ενώ το 70% των αγοραστών στο νησί της Ιου είναι ομογενείς, Ιταλοί και Γάλλοι.
Δωδεκάνησα
Ισχυρό ενδιαφέρον καταγράφεται από τους επενδυτές για αγορά κατοικιών και στα Δωδεκάνησα, με την Κω να συγκεντρώνει το βλέμμα Γερμανών, Αυστριακών, Βέλγων και Εσθονών. Εντονη παρουσία στη Νίσυρο έχουν ομογενείς από τις ΗΠΑ, ενώ στην Αστυπάλαια υπάρχει έκδηλο ενδιαφέρον από Ιταλούς και Γάλλους.
Στη Ρόδο επενδύουν Αμερικάνοι, Βρετανοί, Γάλλοι, Ιταλοί Βέλγοι και Τούρκοι, ενώ αντίστοιχα την Κάρπαθο επιλέγουν αρκετοί Ιταλοί, Γερμανοί, Αυστριακοί και Σκανδιναβοί που επισκέπτονται το νησί. Η Πάτμος αποτελεί δημοφιλή προορισμό για Ελληνες, Ιταλούς, Γάλλους, Αμερικανούς και Βέλγους, ενώ αρκετοί ομογενείς από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν μεγάλα χρηματικά ποσά για μία κατοικία στο νησί των Δωδεκανήσων. Μία κατοικία, εμβαδού 120 τ.μ. πωλείται περίπου έναντι 600.000 ευρώ, ενώ μεγάλα αρχοντικά των 300 τ.μ. πωλούνται πάνω από 2 εκατ. ευρώ.
Ιόνια Νησιά
Σε πόλο έλξης των επενδυτών αναδεικνύονται και τα Επτάνησα, με αιχμή την Κέρκυρα, όπου το 80% των αγοραστών είναι Βρετανοί και Γερμανοί. Στην Κεφαλονιά ποντάρουν Βρετανοί κατά κύριο λόγο και ακολουθούν οι Ιταλοί, ενώ πρόσφατα εμφανίσθηκαν αγοραστές από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Στη Ζάκυνθο ενδιαφέρον επιδεικνύουν Ιταλοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Βρετανοί, Ισραηλινοί και Αραβες, ενώ ομογενείς από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και τον Καναδά αναζητούν την κατάλληλη ευκαιρία για να τοποθετηθούν στο νησί του Ιονίου.
Εντονη κινητικότητα καταγράφεται τα τελευταία χρόνια και στη Λευκάδα, με την πλειονότητα των αγοραστών να είναι Ελληνες, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι καθώς και Αυστραλοί και Αμερικανοί και τα νεόδμητα αστικά ακίνητα να πωλούνται από 2.000 ευρώ/τ.μ.
Νησιά Βορείου Αιγαίου
Τη Χίο επιλέγουν ομογενείς από τις ΗΠΑ και τον Καναδά, με τις κατοικίες να πωλούνται προς 40.000-50.000 ευρώ, ενώ και στη Λέσβο το «παρών» δίνουν κατά βάση ομογενείς από την άλλη άκρη του Ατλαντικού την Αυστραλία. Οι τιμές για τα αρχοντικά στην πόλη κυμαίνονται από 450.000 έως 800.000 ευρώ, για τα υπόλοιπα σπίτια διαμορφώνονται από 1.200 έως 1.600 ευρώ/τ.μ.
Στη Σάμο ανάμεσα στους αγοραστές βρίσκονται αρκετοί Βορειοευρωπαίοι, Γάλλοι, Ιταλοί, Αυστραλοί, Νοτιοαφρικάνοι και Αραβες, ενώ τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ζήτηση από μεγάλους τουριστικούς ομίλους για την αγορά εκτάσεων στο νησί και τουριστική εκμετάλλευσή τους. Αποδόσεις ευελπιστούν να κερδίσουν την ίδια στιγμή Γάλλοι και Ιταλοί επενδυτές που έχουν αγοράσει ακίνητα στη Σάμο και τα διαθέτουν διαδικτυακά μέσω πλατφόρμας τύπου Airbnb, ενώ στην Ικαρία στρέφουν την προσοχή τους Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί.
Σποράδες
Επενδυτές υψηλού εισοδηματικού προφίλ πολιορκούν τα ακίνητα της Αλοννήσου. Γερμανοί, Ιταλοί και Βρετανοί τα τελευταία χρόνια κατασκευάζουν κατοικίες, αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που για παλαιά ακίνητα 70-80 τ.μ. στη Χώρα η ζητούμενη τιμή πώλησης ξεκινά από 100.000-150.000 ευρώ.
Βρετανοί, Γερμανοί, Σκανδιναβοί και Νοτιοαφρικάνοι είναι κατά βάση οι αγοραστές στο νησί της Σκιάθου, όπου μία εξοχική κατοικία πωλείται μεταξύ 120.000-180.000 ευρώ και Βρετανοί, Γερμανοί, Ολλανδοί, Γάλλοι, Σκανδιναβοί, Πολωνοί και, εσχάτως, Νοτιοαφρικανοί είναι οι βασικοί αγοραστές κατοικιών της Σκοπέλου.
Κρήτη
Η Κρήτη δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται ψηλά στις επενδυτικές επιλογές των ξένων που αναζητούν εξοχική κατοικία προς αγορά στην Ελλάδα. Σουηδοί, Νορβηγοί, Δανοί,Φινλανδοί, Βρετανοί, Πολωνοί, Γερμανοί και Ιταλοί επενδύουν κυρίως στα Χανιά και στον Αγιο Νικόλαο Κρήτης.
Καλές δουλειές λοιπόν στους μεσίτες και στους πωλητές ακινήτων