Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη νωρίς το μεσημέρι σύσκεψη την οποία προκάλεσε το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ και ΙΘΑΚΗΣ με τη συμμετοχή όλων των Επαγγελματικών Συλλόγων του Νομού μας.  Ηταν όλοι παρόντες.

Το μέγα θέμα της ενεργειακής ακρίβειας και της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής κινδυνεύει να οδηγήσει δεκάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις στην καταστροφή.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σταύρος Σπαθής εισηγήθηκε την κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος με  συλλογικές ενέργειες και παρουσίες σε Υπουργικά γραφεία.  Για το λόγο αυτό προτάθηκε ψήφισμα.

Ακολούθησε πραγματικά δημιουργικός και αποκαλυπτικός διάλογος μεταξύ των εκπροσώπων των φορέων που ανέδειξαν τη δεινή κατάσταση των επιχειρήσεων όλων των κλάδων.

Σταχυολογούμε προτάσεις και εκτιμήσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΕΛΙΟΣ – ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ : Δεν θα τελειώσει εδώ αυτή η κατάσταση . Η ακρίβεια και η ρήτρα αναπροσαρμογής δυστυχώς ήρθαν για να μείνουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΣΚΑΡΑΤΟΣ – οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου. Η ενεργειακή κρίση δεν είναι συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία. Το πρόβλημα προϋπήρχε απλά έσκασε τώρα. Δεινή η θέση πολλών επιχειρήσεων , πολλοί θα κλείσουν τα ρολόγια της ΔΕΗ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΤΟΣ – Πρόεδρος Ενωσης Φοροτεχνικών . Χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για τον τρόπο αντίδρασής μας με νομικό τρόπο. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο θέμα οικονομικό και νομικό.

ΑΝΝΑ ΤΟΥΜΑΣΑΤΟΥ – Εκπρόσωπος Δικηγορικού Συλλόγου.  Η κα Τουμασάτου ενημέρωσε εμπεριστατωμένα την σύσκεψη για τις δράσεις των Δικηγόρων απέναντι στο πρόβλημα και παρέθεσε τη σωρεία των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κάθε ιδιώτης εάν αποφασίσει να διεκδικήσει το δίκιο του Νομικά. Πρόκειται για μια χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία με αμφίβολο αποτέλεσμα για τον ιδιώτη.  Τα ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ και οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι θα πρέπει να καταφύγουν σε συλλογικές αγωγές εκ μέρους των μελών τους.

ΙΑΚΩΒΟΣ ΝΙΦΟΡΑΤΟΣ – Πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου «ΚΡΑΝΗ» μεταξύ άλλων πρότεινε την διεκδίκηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ ,άμεσα , προκειμένου να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε κάθε επιχείρηση ώστε να καταστεί αυτάρκης ενεργειακά γιατί αυτό που βιώνουμε τώρα με τη ρήτρα δεν θα τελειώσει γρήγορα.

ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ – Πρόεδρος Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου : Συγχαίρω για την πρωτοβουλία του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ. Μόνο με τη συνεργασία θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.

ΠΛΑΤΩΝ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ – Ενωση Φοροτεχνικών . O κ. Παπαδάτος με λογαριασμούς ΔΕΗ ανά χείρας αποκάλυψε ενδιαφέροντα (και τρομακτικά στοιχεία) για αυξήσεις στους λογαριασμούς. Ασύδοτες αυξήσεις , χωρίς λογική, δεν μπορούν να ερμηνευτούν. Αυτά τα περί ρήτρας είναι ψεύδη . Δεν υπάρχει λογική στις χρεώσεις, είναι ληστεία. Απαιτείται συλλογική παρέμβαση.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΤΙΜΟΘΕΑΤΟΣ – Πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων . Ο κ. Τιμοθεάτος ενημέρωσε ότι και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο βρίσκεται ακριβώς στην ίδια διαδικασία αντιμετώπισης του προβλήματος με συλλογικές δράσεις. Ο Οκτώβρης θα είναι πολύ δύσκολος για τους Ξενοδόχους γιατί τότε θα κλείσουν ταμείο και το ταμείο θα είναι κόκκινο αφού τα συμβόλαια με τους TOs έχουν γίνει προ της ρήτρας αναπροσαρμογής..  

ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας  Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης (Ο.Ε.ΕΣ.Π.)  –  Χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις αυτό απασχολούμενων θα κλείσουν , μέσω της ενεργειακής κρίσης η ΕΕ προωθεί τα σχέδιά της για την δραματική μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Το παιγνίδι είναι το ίδιο και στην ΕΕ και στην ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική της «πράσινης ενέργειας» . Τα δικαστήρια δεν είναι η λύση.  Ο Συλλογικός αγώνας , η κινητοποίηση των συλλόγων, οι συζητήσεις για την κρίση σε όλα τα ΔΣ των εμπορικών συλλόγων, οι αγωνιστικές διεκδικήσεις μπορούν να αποτρέψουν την καταστροφή.

ΠΑΝΑΓΗΣ ΕΡΤΣΟΣ – Μέλος ΔΣ Επιμελητηρίου :  Το ψήφισμα πρέπει να στοχεύει στα προβλήματα των μικρών επιχειρήσεων . Οι μικρές επιχειρήσεις είναι αδύνατον να αντιμετωπίσουν την κατάσταση..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΝΑΤΟΣ – Μέλος ΔΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ .  Ο κ. Τζανάτος εξέφρασε μια άλλη αντίληψη όσο αφορά τους τρόπους αντίδρασης των επαγγελματιών. Συμφωνώντας για την σοβαρότητα του προβλήματος της ενεργειακής ακρίβειας εκτίμησε ότι πρόκειται για συνέπεια της πολιτικής της πράσινης ενέργειας που προωθεί η ΕΕ, των ρύπων και της ενεργειακής ΄πολιτικής των Βρυξελλών που αποδέχονται οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα.  Πρότεινε γενικές συνελεύσεις σε όλους του συλλόγους επαγγελματιών για ενημέρωση και αγωνιστική δράση. «Εχουμε οικονομικό πόλεμο» κατέληξε ο κ. Τζανάτος.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν και τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι όπως του Φισκάρδου, της Σκάλας  αλλά και η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Τουριστικών Καταλυμάτων της οποίας απουσίαζε ο πρόεδρος λόγω επαγγελματικού ταξιδιού.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΣΠΑΘΗΣ

Τις εργασίες της σύσκεψης «έκλεισε»  ο πρόεδρος του ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ Σταύρος Σπαθής εκτιμώντας ότι η Κεφαλονιά μπορεί να πρωτοστατήσει στην αντίσταση των Επαγγελματιών στην αυθαιρεσία της ρήτρας αναπροσαρμογής , δηλώνοντας κατηγορηματικά «Δεν θα αφήσουμε απροστάτευτους τους επαγγελματίες.  Συλλογικά θα προχωρήσουμε και συλλογικά θα διεκδικήσουμε».

Tις επόμενες ώρες θα αποσταλεί το Ψηφισμα της σύσκεψης και το πρόγραμμα δράσης των φορέων των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις