Τουρισμός Έξι χρόνια για μια τουριστική επένδυση στην είσοδο της Λευκάδας! (pics)

201

Γράφει : Στεφανία Σούκη

Το Τουριστικό Περίπτερο αποτελεί την πρώτη εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στη Λευκάδα και παραμένει εγκαταλελειμμένο – Ποιοι και γιατί αντιδρούν στην αξιοποίησή του.

Όταν προ εξαετίας, την περίοδο 2016-17 ξεκίνησε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και το δήμο της Λευκάδας η διαδικασία για τη μέσω διαγωνισμού παραχώρηση των εγκαταλελειμμένων, πρώην λουτρικών εγκαταστάσεων που είχαν κατασκευαστεί από τον ΕΟΤ στην δεκαετία του ’70 η πλειοψηφία των Λευκαδιτών αισθάνθηκε ανακουφισμένη, αφού η παραχώρηση αυτή θα οδηγούσε στο να αλλάξει ριζικά η εικόνα της περιοχής γύρω από το Κάστρο της Αγ. Μαύρας που ταυτόχρονα αποτελεί την είσοδο στο νησί και την πρώτη εικόνα που αντικρύζει ο επισκέπτης μπαίνοντας στην Λευκάδα είτε οδικά είτε από την θάλασσα.

Ο χώρος αυτός -το «Τουριστικό Περίπτερο» όπως είναι γνωστό- παρέμεινε για δεκαετίες εγκαταλελειμμένος με αποτέλεσμα να καταλήξει σε σκουπιδότοπο με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι εγκαταστάσεις αυτές, να απωθούν κάθε επισκέπτη, είτε είναι ντόπιος είτε -πολύ περισσότερο- αν είναι τουρίστας.

Αυτό άλλωστε ήταν το κυριότερο ερέθισμα για τη δημοτική αρχή εκείνης της περιόδου, για την εκκίνηση της διαδικασίας παραχώρησης που βρήκε σύμφωνες και σχεδόν όλες τις δημοτικές παρατάξεις.

Η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε όσο γρήγορα ήλπιζε ο τότε δήμαρχος της Λευκάδας κι έτσι συνεχίστηκε από τη νέα δημοτική αρχή (του νυν δημάρχου κ. Χαράλαμπου Καλού) και τη νέα διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου, για να προκύψει εντέλει ως παραχωρησιούχος η εταιρεία Notion, η οποία έχει αναπτύξει το τουριστικό brand με την επωνυμία ‘’Kensho Hotels & Villas’’.

Η τελευταία, μάλιστα, βρέθηκε πολύ πρόσφατα στο προσκήνιο λόγω και της συμφωνίας με τη Monterock International για το ξενοδοχειακό συγκρότημα Kenshό Psarou στη διάσημη παραλία Ψαρρού της Μυκόνου.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, η εταιρεία είχε την υποχρέωση να εκπονήσει με δικές της δαπάνες την μελέτη για τη διαμόρφωση του συνολικού χώρου και την ανακαίνιση των κτιρίων, κάτω από τις αυστηρές προδιαγραφές που ισχύουν λόγω του ότι ο παραχωρούμενος χώρος περιλαμβάνεται στην Ζώνη Α’ προστασίας του Αρχαιολογικού Χώρου του Κάστρου.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε η μελέτη που, όπως αναφέρεται από τους επιτελείς της, «αφενός σέβεται την περιοχή και την ταυτότητά της και αφετέρου εκσυγχρονίζει τα υφιστάμενα κτίρια που ρήμαζαν για δεκαετίες», ενώ συμπεριλήφθηκε «ένας βατός και ελεύθερος σε όλους πεζόδρομος, που οδηγεί προς την αμμουδιά χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμό».

Η μελέτη αυτή, εγκρίθηκε διαδοχικά από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για να λάβει τελικά και την ομόφωνη έγκριση από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Ωστόσο, όπως είναι… σύνηθες σε κάθε επένδυση στην Ελλάδα, ειδικά όταν πρόκειται για την αναμόρφωση παλιών εγκαταστάσεων περασμένων δεκαετιών, ακολούθησαν οι αντιδράσεις από μια μερίδα τοπικών φορέων θέτοντας θέμα ελεύθερης πρόσβασης στην παραλία και πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκάδας που όπως διατείνονται «θα υποβαθμιστεί από τη λειτουργία του χώρου».

Πριν από λίγο καιρό το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής της Λευκάδας γνωμοδότησε αρνητικά για την επένδυση της «λειτουργικής, ενεργειακής αναβάθμισης, στατικής ενίσχυσης και διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου υφιστάμενων τουριστικών εγκαταστάσεων (Τουριστικό Περίπτερο Λευκάδας)» υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «οι παρεμβάσεις που συντελούνται, τόσο στα υπάρχοντα κτίρια, τα οποία αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής και προσέγγισης, όσο και οι παρεμβάσεις στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο, του οποίου η υπάρχουσα διαμόρφωση προσαρμόζεται ήπια στον επίπεδο-παραλιακό χαρακτήρα της περιοχής, αλλοιώνουν ή αποκρύβουν την αρχική αρχιτεκτονική ιδέα. Η ένταξή τους στο ευρύτερο-άμεσο φυσικό περιβάλλον, η σχέση τους με την θάλασσα, η αξιοποίηση όλων των σημείων πλεονεκτικής θέασης, η ανεμπόδιστη σύνδεση εσωτερικού-εξωτερικού και πρόσβαση προς την θάλασσα κρίνονται λιγότερο αποδεκτά σε σχέση με την αρχική αρχιτεκτονική ιδέα».

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον κ. Σπύρο Καρβούνη, πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λευκάδας (ΔΛΤΛ) που είναι ο φορέας διαχείρισης του ακινήτου έχοντας ‘’τρέξει’’ τη διαδικασία και το διαγωνισμό, πρόκειται να κατατεθεί εκ νέου, αναμορφωμένη η μελέτη στο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, μετά και τη σχετική, αρνητική γνωμοδότηση του περασμένου Φεβρουαρίου: «Στόχος είναι να αναβαθμισθεί πλήρως ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, ενώ δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, ούτε ως προς τον όγκο, ούτε ως προς τη χρήση των εγκαταστάσεων».

Από την πλευρά της, η παραχωρησιούχος εταιρεία υποστηρίζει ότι στις εξελίξεις έχουν εμπλακεί -εκτός από κάποιους τοπικούς επιχειρηματίες- και στελέχη υπηρεσιών και οργάνων που δημιουργούν προσκόμματα στην εξέλιξη της αδειοδοτικής διαδικασίας, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αρμοδιότητες τους και παραβαίνοντας τυπικές διαδικασίες.

«Τελικά αναρωτιόμαστε αν η Λευκάδα προτιμάει, να παραμείνει σ’ εκείνο το σημείο που είναι βιτρίνα του νησιού, η σημερινή εικόνα της βρωμιάς και της εγκατάλειψης αντί για μια επένδυση εκατομμυρίων, που θα δώσει στον ευρύτερο χώρο μια εντυπωσιακή εικόνα αποδίδοντας ταυτόχρονα στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο πολύ σημαντικά έσοδα», δηλώνει ο εκπρόσωπος της παραχωρησιούχου κ. Αντώνης Καπλάνης, κάνοντας λόγο για «απόλυτο σεβασμό στην πολιτιστική και οικολογική ταυτότητα της περιοχής και εν γένει της Λευκάδας.

Η Notion, έχει μια συσσωρευμένη εμπειρία στον τουριστικό τομέα μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία των ξενοδοχείων Kensho -τα οποία έχουν κατακτήσει σειρά παγκόσμιων διακρίσεων- και έχει αναπτύξει ένα πολύ υψηλό επίπεδο δημοσίων σχέσεων και marketing σε όλο τον κόσμο, που μόνο σημαντικά οφέλη μπορεί να φέρει για τη Λευκάδα και το τουριστικό προϊόν της».

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις