Ολική επαναφορά στα προ πανδημίας επίπεδα του 2019 έκαναν τον Ιούνιο τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, με τη συνολική επιβατική κίνηση να βρίσκεται στο συν 3,3% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Ο αριθμός των ταξιδιωτών που διακινήθηκαν στους 14 αερολιμένες ξεπέρασε τα 4,6 εκατομμύρια.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, η διεθνής επιβατική κίνηση ξεπέρασε το 2019, καταγράφοντας άνοδο 4,6%, ενώ με αρνητικό πρόσημο στο -3,5% ολοκληρώθηκε ο Ιούνιος σε επίπεδο κίνησης εσωτερικού. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο σημείωσε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, το οποίο βρέθηκε στο +21,5% σε σχέση με το «κανονικό» 2019, με το Ακτιο και την Κέρκυρα να ακολουθούν με αύξηση κατά 12,9% και 12,4% αντίστοιχα. Αντίθετα, πτώση κατέγραψαν πέντε αεροδρόμια, εκείνα της Καβάλας (-22,2%), της Θεσσαλονίκης (-11,4%), της Μυτιλήνης (-10%), της Σάμου (-6,9%) και της Κω (-1,3%).
Η εικόνα του εξαμήνου
Σε επίπεδο α’ εξαμήνου η πτώση ως προς τη συνολική επιβατική κίνηση περιορίστηκε ακόμη περισσότερο στο -5,7% σε σχέση με το 2019, με τον αριθμό των ταξιδιωτών να ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια. Η διεθνής κίνηση προσέγγισε τα προ πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας πτώση 1,4%, ενώ ο αριθμός των ταξιδιωτών εσωτερικού ήταν μειωμένος κατά 16,8% σε σχέση με το 2019.
Τη δυναμική τους ανέκτησαν το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου τα αεροδρόμια της Μυκόνου, της Ρόδου, της Σαντορίνης, της Σκιάθου, του Ακτίου και της Κέρκυρας, με τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο να καταγράφεται στον αερολιμένα του Ακτίου. Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωση το αεροδρόμιο της Καβάλας που βρέθηκε στο -31% σε σχέση με τα προ πανδημίας νούμερα.
Η σύγκριση με το 2021
Σε σχέση με πέρυσι η συνολική επιβατική κίνηση του Ιουνίου διαμορφώθηκε στο συν 213%, ενώ σε επίπεδο εξαμήνου η άνοδος υπερέβη το 324%. Θετικό ήταν και το πρόσημο των πτήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούνιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, με την αύξηση να φτάνει το 3,5%. Αντίστοιχα, στο μείον 8,2% έκλεισε ο Ιούνιος για τις πτήσεις εσωτερικού. Για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου ο αριθμός των πτήσεων σημείωσε πτώση 1,3% σε σχέση με το 2019, με τις πτήσεις εξωτερικού να βρίσκονται στο συν 3,4% και τις πτήσεις εσωτερικού να είναι στο μείον 8,2%.
Οι πηγές
Πρώτη χώρα ως προς τον αριθμό των ταξιδιωτών που τροφοδότησαν την Ελλάδα αναδείχθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γερμανία ακολούθησε. Δυναμικό ήταν το «παρών» των Ιταλών, με τους Πολωνούς και τους Ολλανδούς να συμπληρώνουν την πεντάδα. Μεγάλη κινητικότητα καταγράφηκε και από τη Γαλλία, τη Σουηδία, τη Δανία, την Τσεχία και την Αυστρία.