Η Κεφαλονιά ανήκει στα Επτάνησα και παρόλο που είναι το μεγαλύτερο σε έκταση νησί, πληθυσμιακά βρίσκεται πίσω από την Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο. Το επίσημο όνομα του νησιού είναι το Κεφαλληνία και το οφείλει στην αρχαία ορεσίβια φυλή «Κεφαλλήνες» που κατοικούσε εκεί.

Σύγχρονος αμπελώνας

Στο σύγχρονο αμπελώνα του νησιού διασώζεται μια πλειάδα γηγενών ποικιλιών και πολλοί αμπελώνες είναι αυτόριζοι. Αδιαμφισβήτητη βεντέτα είναι η Ρομπόλα, μια από τις ευγενείς ελληνικές ποικιλίες, που δίνει φινετσάτα λευκά κρασιά με ζουμερές λεμονάτες γεύσεις, δροσιστική οξύτητα και ορυκτότητα. Παλαιότεροι σε ηλικία αμπελώνες προσθέτουν βάθος και συμπύκνωση φρούτου. Η μεγάλη εμπορική επιτυχία ξεκίνησε στις δεκαετίες του ‘70 και του ’80 όταν το οινοποιείο Καλλιγά τη λάνσαρε σε ιδιαίτερη συσκευασία, μια Αλσατικού τύπου φιάλη τοποθετημένη σε πάνινο σάκο.

Άλλες λευκές ποικιλίες είναι το Τσαούσι, η Μοσχατέλα, το Βοστυλίδι ή Γουστολίδη, το μικρόραγο Μοσχάτο, το Ζακυνθινό, το Σκιαδόπουλο και οι διεθνείς Sauvignon Blanc και Chardonnay. Από τις κόκκινες ποικιλίες η Μαυροδάφνη είναι η σημαντικότερη. Αυτή δίνει κρασιά με βαθύ ρουμπινί χρώμα, υψηλό ταννικό φορτίο, αρώματα κόκκινων φρούτων και βοτανικές νύξεις. Τα πιο προσεγμένα παραδείγματα μπορούν να παλαιώσουν όμορφα αναπτύσσοντας γευστική και αρωματική πολυπλοκότητα. Ο κλώνος «Τσιγκέλω» που θεωρείται ποιοτικότερος του κλώνου «Ρενιώ» κυριαρχεί στις φυτεύσεις του νησιού. Άλλες ερυθρές ποικιλίες είναι το Αρακληνό και το Κορφιάτικο.

Νομοθετικά προστατευόμενες περιοχές

Στο νησί έχουν δημιουργηθεί τρεις ζώνες ΠΟΠ με σημαντικότερη εκείνη της ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας. Η ζώνη αυτή είναι η μοναδική που παράγει ξηρά κρασιά από 100% Ρομπόλα και γεωγραφικά εκτείνεται στο νοτιοδυτικό τμήμα του Αίνου. Το ασβεστολιθικό έδαφος χαρίζει ορυκτότητα και οι πιο ορεινοί αμπελώνες, που αγγίζουν τα 800 μέτρα, προσφέρουν φρεσκάδα και αρωματική ένταση. Οι άλλες δυο ζώνες ΠΟΠ αφορούν γλυκά κρασιά από Μοσχάτο (ΠΟΠ Μοσχάτος Κεφαλληνίας) και Μαυροδάφνη (ΠΟΠ Μαυροδάφνη Κεφαλληνίας). Δυστυχώς, τα ξηρά κρασιά από Μαυροδάφνη απαγορεύεται να αναγράφουν στην ετικέτα τους τη ποικιλία Μαυροδάφνη καθώς το ΠΟΠ Μαυροδάφνη αναφέρεται αποκλειστικά σε γλυκά κρασιά. Εκτός από τις ΠΟΠ ζώνες υπάρχουν τα ΠΓΕ Πλαγιές Αίνου, ΠΓΕ Μεταξάτα και ΠΓΕ Μαντζαβινάτα με πιο σημαντικό το πρώτο.

Οινοτουρισμός, γαστρονομία και πολιτισμός

Πρωτεύουσα της Κεφαλονιάς είναι το κοσμοπολίτικο Αργοστόλι, ενώ το Ληξούρι πιο ήσυχο προσφέρεται για χαλάρωση και αποδράσεις στη φύση. Στο βόρειο άκρο του νησιού βρίσκεται το ειδυλλιακό Φισκάρδο με επιβλητικά αρχοντικά που κατάφεραν να αντέξουν τον καταστροφικό σεισμό του 1953. Η βλάστηση του νησιού είναι έντονη και το πράσινο κυριαρχεί καθώς ο Αίνος δέχεται πρώτος στην Ελλάδα τα χαμηλά βαρομετρικά που έρχονται από Δυτικά δίνοντας σημαντικά ποσοστά βροχόπτωσης. Στα καταπράσινα οροπέδια και στις πλαγιές των βουνών τα αιγοπρόβατα βοσκούν δίπλα στους αμπελώνες. Η αμπελουργία και η κτηνοτροφία είναι σημαντικοί παραγωγικοί κλάδοι και το νησί φημίζεται για το κρασί, τα τυροκομικά προϊόντα, τα ντόπια κρέατα αλλά και τα ψάρια του Ιονίου. Οι παραλίες είναι πανέμορφες με σμαραγδένια νερά και συγκεντρώνουν πλήθος τουριστών. Ακολουθώντας την έντονη τουριστική ανάπτυξη τα οινοποιεία έχουν οργανώσει ειδικά οινοτουριστικά προγράμματα αναδεικνύοντας τη τοπική γαστρονομία.

Οινοποιείο Ορεάλιος Γη

Το 1982, οι αμπελοκαλλιεργητές της Ζώνης της Ρομπόλας οπλισμένοι με μεράκι, εμπειρίες και γνώση, ίδρυσαν τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας που σήμερα αριθμεί 300 μέλη. Από το 2018 ο Συνεταιρισμός απέκτησε τον διακριτικό τίτλο «Ορεάλιος Γη». Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά της ζώνης Ρομπόλας κοντά στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου. Η πλειοψηφία του αμπελώνα έχει κυπελλοειδή διαμόρφωση και εκτός από τη Ρομπόλα ποικιλίες όπως το Μοσχάτο, η Μοσχατέλα, το Τσαούσι, το Βοστυλίδι, το Ζακυνθινό, η Μαυροδάφνη και ο Σκυλοπνίχτης συμπληρώνουν τη γκάμα. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν τα ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας «San Gerasimo», από σταφύλια που συλλέγονται σε υψόμετρο 600 έως 800 μέτρων, και το «Truth» από πιστοποιημένους βιολογικούς αμπελώνες, Τέλος, η ετικέτα «Nouvelle Epoque» αναφέρεται στην αναβίωση ενός παλιού κεφαλλονίτικου θησαυρού, το Βοστυλίδι.

Το Οινοποιείο είναι επισκέψιμο για δοκιμές οίνων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν απαιτείται ραντεβού, ωστόσο για επισκέψεις κατά τη χειμερινή περίοδο συστήνεται προηγούμενη ενημέρωση και ραντεβού. (Μάιος με Οκτώβριος  Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 με 18:00 και Νοέμβριος με Απρίλιος Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 με 15:00).

Η παρουσίαση και γευσιγνωσία των οίνων πραγματοποιείται, πέραν της Ελληνικής γλώσσας, και στην Αγγλική από το προσωπικό του οινοποιείου.

Διεύθυνση: Ομαλά Κεφαλονιά, Τ.Κ. 28 100
Τηλ: +30 26710 86301
email: info@orealios.gr
websitewww.orealios.gr

Κτήμα Πετρακόπουλος

Ο Νίκος Πετρακόπουλος, απόγονος της οικογένειας των Μελισσηνών και των Σολομών, συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση αιώνων. Με όραμα την ανάδειξη του αμπελοοινικού πλούτου της Κεφαλονιάς δημιουργούνται κρασιά, περιορισμένου αριθμού φιαλών, από τις πολύτιμες τοπικές ποικιλίες και από χαρισματικά αμπελοτόπια του νησιού.

Στο κτήμα εφαρμόζονται βιολογικές πρακτικές και χειροποίητες διεργασίες. Η ετικέτα «Robola Classic» προέρχεται από ημιορεινούς αμπελώνες διαμορφωμένους σε κύπελλο, το «Roz» είναι η ροζ εκδοχή της Μαυροδάφνης ενώ το ερυθρό «Mavro» παράγεται από φυτά Μαυροδάφνης άνω των 60 ετών, φυτεμένα σε υψόμετρο 300-350 μέτρα. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και δεν απαιτείται το ραντεβού. Κατόπιν συνεννόησης, μπορεί να οργανωθεί γεύμα και η επικοινωνία γίνεται στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.

Διεύθυνση: Θηράμονας, Ελειός, Κεφαλονιά, Τ.Κ. 28 100
Τηλ: +30 26710 29716
email: info@petrakopouloswines.gr
websitewww.petrakopouloswines.gr

Οινοποιείο Σαρρής

Το οινοποιείο είναι μια σχετικά νέα προσθήκη στο νησί της Κεφαλονιάς. Το 2017 ο Πάνος Σαρρής ίδρυσε το οινοποιείο λίγα μέτρα μακριά από το εστιατόριό του «Avithos Preview». Ο Πάνος Σαρρής έχει κερδίσει τη 2η θέση στον «Εθνικό Διαγωνισμό Sommelier» (2007) και από το 2008 είναι Certified Sommelier από το Court of Masters Sommeliers με έδρα το Λονδίνο. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζει η «Σαρρής, Ρόμπολα Κεφαλληνίας 2019» με την αναζωογονητική οξύτητα, η ντελικάτη «UNGRAFTED VINES OF ROBOLA» και το εκρηκτικό «V FOR VOSTILIDI». Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και λειτουργεί καθημερινά από Μάιο με Οκτώβριο, τους υπόλοιπους μήνες απαιτείται ραντεβού. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά και στα Αγγλικά.
Διεύθυνση: Παραλία Άβυθος, Καλιγάτα, Κεφαλονιά, Τ.Κ. 28 100
Τηλ: +30 26170 41638 και +30 6932 457090
email: sclwines@otenet.gr
websitehttps://sclavoswines.gr

Οινοποιείο Σκλάβος-Ζησιμάτος

Οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν από τον παππού Σκλάβο Ευρυβιάδη στις αρχές του 20ου αιώνα. Με αρχή το 1990, ο παλαιός αμπελώνας αναμορφώθηκε και με βιοδυναμική-ομοιοδυναμική μέθοδο καλλιεργούνται οι ποικιλίες Μαυροδάφνη και Βοστυλίδι. Το κτήμα πιστοποιείται από 20ετίας από τον ελεγκτικό οργανισμό της ΔΗΩ. Από το 2015, στο εταιρικό σχήμα συμμετέχει και η οικογένεια Σ. Ζησιμάτου. Η παραγωγή χαρακτηρίζεται από τις μικρές στρεμματικές αποδόσεις, περίπου 400 κιλά το στρέμμα, τον αυτόριζο αμπελώνα, το κυπελλοειδές σχήμα διαμόρφωσης και την παλαιότητα των πρεμνών (μέση ηλικία μεγαλύτερη των 70 χρόνων). Από το 2021 το οινοποιείο διαθέτει και την βιοδυναμική πιστοποίηση DEMETER. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν η ερυθρή Μαυροδάφνη «Μονάμπελες» από αυτόριζους αμπελώνες άνω των 70 ετών, η Ρομπόλα «Vino di Sasso» από υψόμετρο μεταξύ 650 και 700 μέτρων και ο «Μεταγειτνίων Bio» από Βοστυλίδι που καλλιεργείται στο κτήμα 90 ετών της οικογένειας Σκλάβου. Το οινοποιείο λειτουργεί ως επισκέψιμο από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο από τις 11:00 έως τις 18:00. Το ραντεβού είναι απαραίτητο για παρέες μεγαλύτερες των τεσσάρων ατόμων. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά.
Διεύθυνση: Κεχριώνας-Ληξούρι, Κεφαλονιά, Τ.Κ. 28 200
Τηλ: +30 26170 92215
email: sclwines@otenet.gr
website: https://sclavoswines.gr

Οινοποιείο Φοίβος

Το οινοποιείο Φοίβος, αποτελεί την ιστορική συνέχεια του Οινοποιείου Μαντζαβίνο, ένα από τα παλαιότερα σε λειτουργία οινοποιεία της Ελλάδας. Κύριο στόχο του αποτελεί η διάσωση και ανάδειξη των εξαίρετων ντόπιων και αυτόριζων ποικιλιών του κεφαλονίτικου αμπελώνα, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο, Μοσχατέλλα, Τσαούσι, Βοστιλίδι, Θειακό, Αρακλινό και Ρομπόλα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του οινοποιείου αποτελεί η παλαίωση κρασιών υπό το νερό, είτε στη θάλασσα είτε σε ειδικές δεξαμενές. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν η «Φοίβος Ρόμπολα BL» με ευγενικά φρουτώδη αρώματα, η «Φοίβος Πάνδροσος» από Μοσχάτο, Μοσχατέλλα, Τσαούσι και Βοστυλίδι και το ξηρό ερυθρό «Φοίβος Δάφνη-Δάφνη» από Μαυροδάφνη.
Οι επισκέψεις στο οινοποιείο γίνονται με ραντεβού μέσω email, κατά τους μήνες Μάιο έως Σεπτέμβριο. Η παρουσίαση των κρασιών και του οινοποιείου γίνεται στα Ελληνικά, Αγγλικά, και Γερμανικά.
Διεύθυνση: Βουνί Παλικής, Κεφαλονιά, Τ.Κ. 28 200
Τηλ: +30 26710 29505
email: info@domainefoivos.com
website:  www.domainefoivos.com

Κτήμα Χαριτάτου

Στο Κλαδάτα Κεφαλονιάς, σε 100 κατάφυτα στρέμματα με ελαιώνα, κυπαρίσσια, οπωροφόρα δέντρα, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά βρίσκεται ο αμπελώνας του Κτήματος Χαριτάτου. Στο κτήμα καλλιεργούνται οι τοπικές ποικιλίες, Μαυροδάφνη, Μοσχάτο και Βοστυλίδι από τις οποίες με ήπιες τεχνικές παράγονται μονοποικιλιακοί οίνοι. Από τις ετικέτες του κτήματος ξεχωρίζουν το αρωματικό Typaldo από Μοσχάτο (100%), το μονοποικιλιακό βοστυλίδι Hariton με τη ζωηρή οξύτητα και το ερυθρό Mademoiselle από Μαυροδάφνη. Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο και το ραντεβού είναι απαραίτητο. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα για private dinners κατόπιν συνεννόησης. Η επικοινωνία μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Ιταλικά.

Διεύθυνση: Κλαδάτα, Κεφαλονιά, Τ.Κ. 28 200
Τηλ: +30 697 6108768 +30 697 3446352
websitehttps://www.haritatosvineyard.com

Οινοποιείο Gentilini

Το boutique οινοποιείο Gentilini είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε το 1978 όταν ο Σπύρος Κοσμετάτος φύτευσε τα πρώτα αμπέλια με τοπικές ποικιλίες. Από το 2002, τα ηνία πέρασαν στην κόρη του ιδρυτή, Μαριάννα Κοσμετάτου και τον σύζυγό της, Πέτρο Μαρκαντωνάτο, που μαζί έδωσαν μία φρέσκια ανάσα στο οινοποιείο. Η θαλασσινή αύρα που κυκλοφορεί ανάμεσα στους αμπελώνες δίνει κρασιά με ιδιαίτερο χαρακτήρα και ποιότητα. Από τις ετικέτες του οινοποιείου ξεχωρίζουν η κομψή Gentilini Robola of Cephalonia από ορεινούς αμπελώνες χαμηλής στρεμματικής απόδοσης και η πληθωρική ξηρή Μαυροδάφνη Τσιγγέλω, Gentilini Eclipse. Η νέα προσθήκη το Gentilini Iri’s Vineyard (100% Μαυροδάφνη) φέρει το όνομα της κόρης του ζευγαριού και σηματοδοτεί τη συνέχεια από τη νέα γενιά. Τα σταφύλια πιέζονται σε στροφιλιά και το κρασί δεν περνά από βαρέλι.
Το οινοποιείο είναι επισκέψιμο καθημερινά από την Μεγάλη Εβδομάδα έως της 20 Οκτωβρίου και από της 11:00 πμ έως της 8:00 μμ (11:00πμ έως της 6:00μμ τον Οκτώβριο). Το ραντεβού δεν είναι απαραίτητο αλλά συστήνεται η κράτηση. Η ξενάγηση μπορεί να γίνει στα Ελληνικά, στα Αγγλικά και στα Γαλλικά κατά τις πρωινές ώρες.

Διεύθυνση: Μηνιές, Κεφαλονιά, Τ.Κ. 28 100
Τηλ: +30 6988 633929
email: visit@gentilini.gr
websitewww.gentilini.gr

Επιμέλεια κειμένου: Πάνος Τζίμας DipWSET

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις