GReco Islands: Το 100% των τουριστικών καταλυμάτων θα χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια για ζεστό νερό μέχρι το 2027

116

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλαβε την πρωτοβουλία “GReco Islands”, που έχει ως γενικό στόχο τη μετατροπή των μικρών, μη διασυνδεδεμένων νησιών της χώρας σε πρότυπα πράσινης οικονομίας, ενεργειακής αυτονομίας και ψηφιακής καινοτομίας.

Πιο αναλυτικά, ως πιθανοί στόχοι τίθενται:

-Το 100% των τουριστικών καταλυμάτων θα χρησιμοποιεί εγκαταστάσεις ηλιακής ενέργειας για την παροχή ζεστού νερού μέχρι το 2027.

-Το 100% των ενοικιαζόμενων και δημοσίων οχημάτων να είναι ηλεκτρικά ως το 2030.

-100% διαλογή σε όλες τις ροές ανακυκλώσιμων απορριμμάτων μέχρι το 2027.

-Επίτευξη ανακύκλωσης άνω του 60% μέχρι το 2030.

-Τουλάχιστον το 50% των τροφίμων που προσφέρονται και καταναλώνονται στα νησιά θα προέρχονται από βιολογικά προϊόντα (κατά προτεραιότητα τοπικά) σε όλα τα τουριστικά καταλύματα και εστιατόρια.

Πρόθεση είναι, η δέσμη των στρατηγικών στόχων να αποτελέσει αντικείμενο δέσμευσης των Δικαιούχων για την επίτευξή τους προκειμένου το κάθε νησί που συμμετέχει στην πρωτοβουλία να λάβει σχετική «πιστοποίηση» GReco Island.

Το πλέγμα παρεμβάσεων

Το έργο εκπόνησης ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον τρόπο εφαρμογής αυτής της πρωτοβουλίας ανατέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης στην Deloitte, η οποία αναφέρει:

…Πρόκειται για ένα έργο που θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, το οποίο θα αφορά στη διαμόρφωση του οράματος και στο στρατηγικό πλαίσιο σχεδιασμού και εφαρμογής της πρωτοβουλίας σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο.

Το πλέγμα παρεμβάσεων αναμένεται να εστιάσει ενδεικτικά στον τομέα της ενέργειας, επιδιώκοντας να συμβάλλουν στην επίτευξη ενεργειακής και κλιματικής ουδετερότητας των νησιών, στον τομέα του περιβάλλοντος, με στόχο την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, καθώς και στη βέλτιστη διαχείριση και εξοικονόμηση των υδάτινων πόρων.

Επιπλέον, ανάμεσα στις προτάσεις θα συγκαταλέγονται παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες για τη διαφύλαξη και ανάδειξη του ιδιαίτερου φυσικού κεφαλαίου και της βιοποικιλότητας των νησιών. Στο πλαίσιο της μελέτης θα προσδιοριστούν επίσης τύποι παρέμβασης για την ενίσχυση της θαλάσσιας διασύνδεσης των νησιών και την τουριστική αξιοποίηση της μοναδικής τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και για την προώθηση των τοπικών προϊόντων διατροφής.

Παράλληλα, η μελέτη της Deloitte θα προσδιορίζει τους τύπους παρέμβασης στον κρίσιμο τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, με πρωτοβουλίες για την προώθηση εξαιρετικά γρήγορης ευρυζωνικής σύνδεσης και ψηφιακών υπηρεσιών (π.χ. τηλεκπαίδευση, τηλεϊατρική). Άλλος ένας τύπος παρεμβάσεων στο πεδίο της συνδεσιμότητας (θα αφορά στην ενίσχυση της βιώσιμης θαλάσσιας διασύνδεσης -και ιδιαιτέρως μεταξύ τους- μέσω ηλεκτροκίνητων/υβριδικών ferry boats).

Από τη μελέτη θα προκύψουν προτάσεις για τη δημιουργία υποδομών και καινοτομιών που πρόκειται να αναβαθμίσουν σημαντικά το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων, θα βελτιώσουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών και θα διευκολύνουν την ανάπτυξη της βιώσιμης επιχειρηματικότητας. Η πρωτοβουλία “GReco Islands” σε πρώτη φάση θα δώσει προτεραιότητα στα μικρότερα, μη διασυνδεμένα και απομακρυσμένα νησιά, ενώ σε επόμενη φάση αναμένεται να επεκταθεί και στα υπόλοιπα νησιά στη βάση της ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα συντάξει η Deloitte.

Φωτογραφία από Colin Behrens από το Pixabay

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις