Αναζητώντας δημοσιεύσεις που αφορούν το τουριστικό προϊόν των Ιονίων νήσων προκειμένου να ενημερώσω νέους φίλους που αποκτήσαμε στη Σμύρνη και οι οποίοι “ανακάλυψαν” το Ιόνιο Πέλαγος με την έλευση του SMYRNA di LEVANTE στο λιμάνι τους, “επεσα” σε ένα άρθρο της Περιφερειάρχη Ρόδης Κράτσα, το οποίο μας είχε διαφύγει..

Η κα Κράτσα αποκαλύπτει άγνωστες για το ευρύ κοινό, πτυχές των Επτανήσων στην εξειδικευμένη για τουριστική προβολή ιστοσελίδα https://www.incredible-greece.com/ , κάνοντας την περιοχή μας ακόμα πιο ελκυστική.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο παρακάτω:

Η μαγεία των Ιόνιων νήσων
Δεκέμβριος 02, 2021 , από IG Team

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, κυρία Ρόδη Κράτσα, μας συστήνει τα ομορφότερα σημεία των Επτανήσων μαζί με την ιστορία τους και τις σημαντικές δράσεις της Περιφέρειας της…

Η ιστορία και η φύση προίκισαν τα Επτάνησα, όπως είναι το ιστορικό όνομα των Ιονίων Νήσων, με ακαταμάχητες ομορφιές και μια ιδιαίτερη υψηλού επιπέδου πολιτισμική ταυτότητα: ονειρικές παραλίες με ατελείωτη άμμο και λευκά βότσαλα, γαλαζοπράσινα νερά,  παντού αιωνόβιοι ελαιώνες, κάστρα, παραδοσιακοί οικισμοί, περιοχές natura, φιλαρμονικές, χορωδίες και γαστρονομικές ιδιαιτερότητες βενετσιάνικης κουλτούρας. Και παντού εκλεπτυσμένοι άνθρωποι, ανοιχτοί και φιλόξενοι.

Rodi Kratsa – The Governor of the Ionian Islands Region.

Ξεκινώντας από τον Νότο, οι μικροσκοπικές νήσοι Στροφάδες (Σταμφάνη και Αρπυα) του νομού Ζακύνθου, «ιερές» και μοναδικές, περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος στα ανοιχτά του Ιονίου πελάγους. Το ιστορικό Καστρομονάστηρο στο μεγαλύτερο νησάκι, την Σταμφάνη, από την εποχή του Βυζαντίου αντιστάθηκε στους πειρατές της Μεσογείου, όχι όμως στον χρόνο και τους σεισμούς.

Δέος αισθάνομαι με το αντίκρισμα του. Σήμερα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει αναλάβει σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού την αναστήλωσή του  όπως και την λιμενική υποδομή για την προσβασιμότητα.

Στροφάδες

Η Ζάκυνθος χαριτωμένη, καταπράσινη, πικάντικη αλλά και ρομαντική, νησί των ποιητών και των καντάδων. Αγαπημένος μου προορισμός η Μπόχαλη, λόφος στους πρόποδες του Βενετσιάνικου Κάστρου, όπου ξετυλίγονται από ψηλά η θέα ολόκληρης της πόλης και των γραφικών κοντινών περιοχών με απόλυτη αρμονία.

Μνήμες από τα παιδικά μου χρόνια και σκέψεις για το σήμερα και το αύριο με πλημμυρίζουν, καθισμένη στα καφέ ή τα μπαρ της Μπόχαλης, η επισκεπτόμενη την διπλανή τους γραφική εκκλησία της Ζωοδόχου πηγής που παρακολουθεί άγρυπνα την πόλη από ψηλά.

ΜΠΟΧΑΛΗ

Πιο πάνω η Κεφαλονιά αυθεντική, γενναία στην φύση και στον χαρακτήρα των κατοίκων. Μαζί με τα σπήλαιά της, με εντυπωσιάζει ο Αίνος το μεγαλύτερο βουνό της Κεφαλονιάς και των Ιονίων Νήσων με πλούσιο Εθνικό Δρυμό χλωρίδας και πανίδας. «Monte Nero» το ονόμαζαν οι Ενετοί από το σκούρο πράσινο χρώμα της σπάνιας ελάτης του που κάνει το βουνό να μοιάζει μαύρο από απόσταση. Το περπάτημα στα μονοπάτια του και η ξεκούραση στα δυο τουριστικά περίπτερα είναι σπάνιες και αξέχαστες εμπειρίες για ένα νησί.

ΜΥΡΤΟΣ – ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ
ΡΟΔΗ ΚΡΑΤΣΑ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

Δίπλα είναι η Ιθάκη, ονειρική και μεταφυσική. Άγρια και ήρεμη φύση εναλλάσσονται, όπως και κολπίσκοι, παραδοσιακοί οικισμοί και βουνά με θέα στην γύρω περιοχή του Ιονίου. Παντού αισθάνεσαι την σκιά του Οδυσσέα που αγωνίζεται να φτάσει στο παλάτι του. Η παραλία στο Βαθύ με ηρεμεί και με μεταφέρει στην «Ιθάκη» του Καβάφη. Το Οδυσσειακό ψηφιακό Μουσείο που προετοιμάζει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα ζωντανέψει τον μύθο και το όνειρο της Ιθάκης.

ΒΑΘΥ ΙΘΑΚΗ

Πιο πέρα στα ανατολικά οι Εχινάδες νήσοι της Κεφαλονιάς ακατοίκητοι, αλλά με επισκέψιμες παραλίες κρατούν γερά τα μυστικά της μεγάλης Ναυμαχίας της Ναυπάκτου (1571) που έλαβε χώρα στα νερά τους και κράτησε ελεύθερα τα Επτάνησα και την Δύση από τους Τούρκους.

Στην Λευκάδα με μαγεύει η λιμνοθάλασσα στην είσοδο του νησιού από την γέφυρα, ένας από τους σημαντικότερους υγροβιότοπους της Ελλάδας με διεθνή αναγνώριση. Τα φλαμίνγκο, οι κορμοράνοι, κοπάδια πουλιών να πετούν την ώρα της δύσης προσδίδουν φυσική ομορφιά και μια ιδιαίτερη γοητεία.

Ανάμεσα στην λιμνοθάλασσα και το Ιόνιο, ο δρόμος της Γύρας με ποδηλάτες και περιπατητές, περιοχή την οποία προγραμματίζει να αναβαθμίσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΛΕΥΚΑΔΑ
ΠΟΡΤΟ ΚΑΤΣΙΚΙ

Κοντά στην Λευκάδα, το Μεγανήσι με τα χρωματιστά ψαροκάικα και τις ψαροταβέρνες, σήμα κατατεθέν αλλά και τα μεγάλα σκάφη αναψυχής στην μαρίνα ή κοντά στα εντυπωσιακά φιόρδ με τις σπηλιές. Διάσημη η «Σπηλιά του Παπανικολη» η οποία χρησιμοποιήθηκε από το υποβρύχιο «Παπανικολής» ως καταφύγιο και ορμητήριο στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΜΕΓΑΝΗΣΙ

Στην περιοχή του Μεγανησίου βρίσκονται επίσης δυο νησάκια καταφύγια γαλήνης, ο «αρσενικός» Κάλαμος ορεινό και δασώδες και o «θηλυκός» Καστός με ήρεμο τοπίο, κομψό οικισμό και πολλά σκάφη το καλοκαίρι.

ΚΑΛΑΜΟΣ
ΚΑΣΤΟΣ

Το επόμενο νησί μας είναι οι Παξοί, νησί-κόσμημα για την προβολή του Ιονίου με διεθνή επισκεψιμότητα. Το σκηνικό της αρμονίας που συνθέτουν οι οικισμοί του με το χαρισματικό φυσικό περιβάλλον και με τις παιχνιδιάρικες ακτές με ηρεμεί και με γοητεύει. Αποπνέει μια αίσθηση πολυτέλειας χωρίς να έχει καμία επιτήδευση.

Δίπλα ως μικρό αδελφάκι  είναι οι Αντίπαξοι, η Αντίπαξος διάσημο για τις παραλίες του και το παρθένο περιβάλλον. Το μπάνιο στην παραλία «Βουτούμι» είναι ένα ξεχωριστό προνόμιο. Οι 20 κάτοικοι είναι φιλόξενοι και προσέχουν το νησί τους.

ΠΑΞΟΙ
ΑΝΤΙΠΑΞΟΙ

Και φθάνουμε στην Κέρκυρα, την αρχόντισσα του Ιονίου.

Οι φυσικές ομορφιές της συμπληρώνονται από την μοναδική γοητεία της παλιάς πόλης, μνημείο της Unesco και καθρέπτης της πλούσιας ιστορίας της.Η ατμόσφαιρα της άλλης εποχής εναρμονίζεται σε μια συνεχή διαλεκτική σχέση με την σύγχρονη ζωντάνια της.Το Liston σε κυρίαρχη θέση της πόλης, ξεχωρίζει ως σύμβολο της γαλλοκρατίας του Ναπολέοντα στα Επτάνησα και ως σημείο κοινωνικών συναντήσεων με τα καφέ και τα εστιατόρια του, σήμερα.

ΤΟ LISTON

Τα Ιόνια Νησιά ως ακριτική περιοχή της χώρας μας αποτελούν τα βορειοδυτικά μας σύνορα με τα Διαπόντια νησιά του νομού Κέρκυρας, Οθωνοί, Ερείκουσα, Μαθράκι, ακοίμητους φρουρούς.

Σε κάθε επίσκεψή μου, κάνω μια στάση θαλάσσης στην «Σπηλιά του Οδυσσέα και της Καλυψούς» με την υπέροχη μικρή παραλία, στους Οθωνούς.

Ερεικούσσα
ΟΘΩΝΟΙ
ΔΙΑΠΟΝΤΙΑ ΝΗΣΙΑ

√ Το άρθρο δημοσιεύτηκε και στην Αγγλική γλώσσα ,  εδω : Ionian Magic

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις