Επίσκεψη στον συνεταιρισμό ρομπόλας Ορεάλιος γη, Αμπελουργοί ρομπόλας Κεφαλονιάς
Γράφει ο Τάκης Τόκκας
Το έτος 1982 πολλοί αμπελουργοί από τα χωριά Μουσάτα, Φαρακλάτα, Βλαχάτα 21ας, Ομαλά, Δηλινάτα και Τουριανάτα συνέστησαν τον «Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλληνίας» με επιδίωξη να προστατέψουν, και προωθήσουν την εξαιρετική ποικιλία του κρασιού/βίνου ρομπόλα!
Ο συνεταιρισμός, που στις ημέρες μας συμμετέχουν περισσότεροι από τριακόσιοι ιδιοκτήτες αμπελιών, επέτυχε τους σκοπούς του ως προς την παραγωγή κρασιού ρομπόλας και επεκτάθηκε και στην παραγωγή των παλιών ονομαστών κεφαλονίτικων κρασιών με την προσθήκη βέβαια και νέων ποικιλιών.
Η ονομαστή κεφαλονίτικη ρομπόλα καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες στην Κεφαλονιά σε ασβεστολιθικά, χαλικώδη και άγονα εδάφη. Επίσημη γραπτή αναφορά για την ρομπόλα απαντάται σε έγγραφο του 1520 που αφορά εκκλησιαστική περιουσίου ενώ το 1982 η πολιτεία την αναγνώρισε ως «οίνο ΠΟΠ Ρομπόλα Κεφαλληνίας», που είναι σπάνια διάκριση η ποικιλία να δίνεται στο όνομα ενός ΠΟΠ κρασιού.
Τα κτούρια του συνεταιρισμού που είναι η τούρη, το υποστατικό, οι λότζες και η βινάρια, στην οποία υπάρχουν υπερσύγχρονα μηχανήματα οινοποίησης και τυποποίησης , είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με την Επτανησιακή αρχιτεκτονική παράδοση και βρίσκονται στην κοιλάδα των Ομαλών πλησίον της Μονής του Αγίου Γερασίμου.
Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου ο συνεταιρισμός συμμετείχε στην παγκόσμια ημέρα οινοτουρισμού που συνδυάζει την Τέχνη, την γαστρονομία και βέβαια την γευσιγνωσία στον οίνο! Η προσέλευση του κόσμου ήταν διαρκής και μεγάλη. Ο Πρόεδρος του συνεταιρισμού κύριος Παναγής Γαλιατσάτος, ο Διευθυντής κύριος Κώστας Μπαζίγος ευγενέστατοι και φιλόξενοι καλοδέχονταν στο υποστατικό και αίθουσα συναντήσεων και γευσιγνωσίας τους επισκέπτες και τους ξεναγούσαν.
Ο κύριος Μπαζίγος συνεπικουρούμενος από τις εκπαιδεύομενες οινολόγους κυρίες Ευανθία Παπανικολάου, Μαρία Κυριακού και τον κύριο Παναγιώτη Ζαβογιάννη μυούσαν τους επισκέπτες στο κρασί, τις ποικιλίες και τα μυστικά του.
Ο κύριος Ζαβογιάννης , πέρα των άλλων σπουδών του, ήταν η γαστρονομική αποκάλυψη, μιας και ήφερνε μαγερεμένα από τον ίδιο τσιγαρίδια σοφιγάδο απά σε μπρουσκετίνια, τυρi και κριτσίνια. Τα οποία ταίριαζαν μοναδικά με την ρομπόλα, το βοστιλίδι, το λευκό ημίξερο, το ροζέ ημίξερο, το λευκό, το κόκκινο, τη κεφαλονίτικη μαυροδάφνη, τη μοσχατέλα, το μοσχάτο, το τσαούσι, όλα, με την δική τους ιδιαίτερη και μοναδική γεύση.
Τους τοίχους κοσμούσαν πίνακες ζωγραφικής της διακεκριμένης εικαστικού κυρίας Μαρίνας Στελλάτου.
Ανάμεσα στους επισκέπτες ήταν ο βουλευτής Κεφαλονιάς κύριος Παναγής Καππάτος και η σύζυγός του κυρία Ευτέρπη Κεκάτου, ο επιχειρηματίας κύριος Χρήστος Διδασκαλόπουλος, ο εκπαιδευτικός κύριος Λάμπρος Σιμάτος με την επίσης εκπαιδευτικό σύζυγό του κυρία Διονυσία Κυπριώτη και τον γιό τους Γιώργο, ο καθηγητής κύριος Νικόλας Φαραντούρης κ.α.
√Αντλήθηκαν στοιχεία από την ιστοσελίδα του συνεταιρισμού και από :
-Ανδρέας Μ. Ανδρεάδης, Περί της οικονομικής Διοικήσεως της Επτανήσου επί Βενετοκρατίας, τ. Α΄, εν Αθήναις 1914.
-Άγγελος-Διονύσης Δεμπόνος, Οίνος ο ιστορικός κύκλος των Κεφαλονίτικων κρασιών, Αθήνα 1988.