ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ν.Ε. ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.
ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ
Αργοστόλι, 10.2.2023
ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΕΝΤΟΣ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Σύμφωνα με το άρθρο 62 του Ν.998/1979, δεν υπάρχει τεκμήριο κυριότητας υπέρ του δημοσίου για τις δασικές εκτάσεις, που βρίσκονται στα Ιόνια Νησιά και σε ορισμένες άλλες νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Αντίθετα για την Ηπειρωτική Ελλάδα οι δασικές εκτάσεις τεκμαίρεται ότι ανήκουν στην κυριότητα του Δημοσίου και όποιος αξιώνει δικαίωμα κυριότητας σε αυτές θα πρέπει να το αποδεικνύει με τα νόμιμα αποδεικτικά μέσα ενώπιον των Δικαστηρίων.
Η ρύθμιση αυτή ανταποκρίνεται σε ιστορικούς λόγους και συγκεκριμένα στο γεγονός ότι δεν υπήρχε δημόσια περιουσία στα Ιόνια Νησιά πριν από την ένωσή τους με την Ελλάδα το 1864 ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να είναι διάδοχος αυτής της κρατικής περιουσίας, όπως συνέβη στην Ηπειρωτική Ελλάδα με τη μεταβίβαση της περιουσίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή στο Ελληνικό Κράτος, που προέκυψε μετά την Επανάσταση του 1821 και αναγνωρίστηκε από του Τούρκους με τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης του 1832.
Η νομική αυτή κατάσταση έχει γίνει δεκτή με αποφάσεις όλων των Δικαστηρίων από Ειρηνοδικείο μέχρι Άρειο Πάγο, που έχουν ασχοληθεί με τέτοιες διαφορές. Και για τον λόγο αυτό το Ελληνικό Δημόσιο για να διεκδικήσει δικαίωμα κυριότητας σε δασικές εκτάσεις στα Ιόνια Νησιά θα έπρεπε να αποδείξει ότι έχει αποκτήσει την κυριότητα αυτή με νόμιμο τίτλο ενώπιον των Δικαστηρίων.
Δυστυχώς, η νομική αυτή κατάσταση ανατράπηκε με τον Ν.4819/2021, άρθρο 152, στο οποίο περιλαμβάνεται η ρύθμιση ότι, το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να δηλώσει δικαιώματα κυριότητας σε δασικές εκτάσεις και στα Ιόνια Νησιά, στην περίπτωση που οι ιδιώτες δεν διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας, που να έχουν συνταχθεί μέχρι την πρώτη (1) Ιουλίου 2001, έστω και εάν έχουν μεταγραφεί μεταγενέστερα.
Από τη διατύπωση αυτή του Νομοθέτη συνάγεται, ότι ζητά από τους ιδιώτες συμβόλαια, που να έχουν συνταχθεί μέχρι την 1-7-2001 και αποκλείει την περίπτωση της χρησικτησίας, που είναι ο συνηθέστερος τίτλος κυριότητας επί των δασικών εκτάσεων. Αποκλείει ακόμα και τα συμβόλαια, σαν τίτλους ιδιοκτησίας, που έχουν συνταχθεί μετά την 1-7-2001 μέχρι και σήμερα.
Ήδη στη Λευκάδα, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη δήλωση από το Δασαρχείο Λευκάδας στο Κτηματολόγιο 157.000 στρεμμάτων δασικής και χορτολιβαδικής έκτασης σαν ιδιοκτησία του Δημοσίου εκ των οποίων τα 117.000 στρέμματα ανήκουν σε ιδιώτες και τα υπόλοιπα 40.000 στρέμματα είναι Δημοτική ιδιοκτησία του Δήμου Λευκάδας, ενώ αντίστοιχα ζητήματα προκύπτουν με δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και στα υπόλοιπα Ιόνια Νησιά. Ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κατατέθηκε για το ζήτημα αυτό με Αρ. Πρωτ. 2141/8.2.2023 από τους Βουλευτές του ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κινήματος Αλλαγής Δημήτρη Μπιάγκη (Κέρκυρας) και Γιώργο Αρβανιτίδη (Β’ Θεσσαλονίκης).
Επιβάλλεται άμεσα οι τοπικοί φορείς των νησιών μας, να διεκδικήσουν αποφασιστικά την αποκατάσταση της ιστορικής, ηθικής και νομικής τάξης επί των δασικών εκτάσεων των Ιονίων Νησιών, με την θέσπιση τεκμηρίου κυριότητας υπέρ των ιδιωτών των δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων που κατέχουν.