Ε.Α.Σ. : Δωρεάν έγκαιρη προειδοποίηση παγετού στα χέρια των ντόπιων Αγροτών

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Υ.Α.Α.Τ.) σε συνεργασία με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (Ε.Μ.Υ.) και τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) σχεδίασε και ανέπτυξε ένα σύγχρονο εργαλείο το οποίο παρέχει στους Αγρότες την πληροφόρηση έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού, δηλαδή όταν η θερμοκρασία του αέρα γίνει ίση η μικρότερη των μηδέν βαθμών Κελσίου (0°C).

Κύριος στόχος της εφαρμογής είναι να προληφθούν οι καταστροφές, που προκαλεί ο παγετός τόσο στην παραγωγή όσο και στο φυτικό κεφάλαιο το χειμώνα και την άνοιξη.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, μόνο τα τελευταία 23 χρόνια οι αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί εξαιτίας των καταστροφών από παγετό ανέρχονται περίπου σε 1,25 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η εφαρμογή, η συνολική δημόσια δαπάνη της οποίας δεν ξεπερνά τα 30.000€ είναι διαθέσιμη στο https://frost.minagric.gr, ενώ εντός του Μαρτίου 2022 θα είναι έτοιμη για λειτουργία σε κινητό.

Μέσω αυτής, παρέχεται στον Παραγωγό μέσω σύγχρονων τεχνολογιών (e-mail, μηνύματα) η έγκαιρη και έγκυρη προειδοποίηση, σε τρία επίπεδα πληροφόρησης, που χρειάζεται ώστε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας πριν και μετά τον παγετό.
Στο πρώτο επίπεδο, η χώρα χωρίζεται σε 325 γεωγραφικές περιοχές που αντιστοιχούν στους Καλλικρατικούς Δήμους. Κάθε Δήμος έχει έναν χρωματισμό που υποδεικνύει την ένταση του αναμενόμενου παγετού. Το πράσινο δείχνει ότι δεν αναμένεται παγετός. Το κίτρινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 2°C έως 0°C, το πορτοκαλί ότι αναμένονται θερμοκρασίες από 0°C έως -2°C και το κόκκινο ότι αναμένονται θερμοκρασίες μικρότερες από -2°C.

Επισημαίνεται ότι η θερμοκρασία, στην οποία αναφέρεται η εφαρμογή είναι περίπου στο ύψος των 2μ. Στο τρίτο επίπεδο πληροφόρησης παρουσιάζεται η ωριαία εξέλιξη του φαινομένου, με χρωματικό κώδικα, για όλη τη χώρα.

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) τονίζει ότι η δωρεάν αυτή πληροφόρηση που παρέχει το Υπουργείο είναι αναμφισβήτητα αποτελεσματική και χρήσιμη μια και οι ζημιές από τον παγετό επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό με το κόστος της αποζημίωσης (η οποία αποτελεί ένα μέτρο πυροσβεστικό και όχι προληπτικό) ενώ οι επαγγελματίες και οι ερασιτέχνες Κεφαλλονίτες και Θιακοί Παραγωγοί μας χάνουν σοβαρό μέρος της ετήσιας παραγωγής τους.

Από Ε.Α.Σ (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις