To kefaloniapress επικοινώνησε με ελαιοτριβεία της Κεφαλονιάς προκειμένου να έχουμε μια πρώτη εικόνα για την φετινή παραγωγή ελαιόλαδου και τις τιμές πώλησης του τενεκέ.

Μιλήσαμε με παλαίμαχους λιτρουβιάρηδες από κάθε σημείο της Κεφαλονιάς . Η αλήθιεια είναι ότι λίγα ελαιοτριβεία είναι ανοικτά . 26 Οκτώβρη σήμερα και υπό κανονικές συνθήκες τα λιτρουβιά θα έπρεπε να δουλεύουν ενταντικά με το πρώτο λάδι της χρονιάς , αλλά δεν συμβαίνει αυτό. Ελάχιστα ελαιοτριβεία έχουν ανοίξει γιατί δεν υπάρχει παραγωγή, δεν υπάρχουν ελιές.

Σταχυολογούμε όσα μας είπαν έμπειροι και καταξιωμένοι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων του νησιού μας.

* Η Κεφαλονιά διέρχεται την τέταρτη «κακή χρονιά» παραγωγής λαδιού. Συνήθως είχαμε μια καλή χρονιά και ακολουθούσε μια μέτρια.. τα τελευταία χρόνια έχουμε συνέχεια «κακές χρονιές» . Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην έχουν αποθέματα τα ελαιοτριβεία γιατί δεν υπάρχει περίσσευμα στους πραγωγούς. Οσοι απόμειναν να μαζεύουν ελιές, δυσκολεύονται πια να παράγουν ακόμα και το λάδι της οικογένειάς τους. Ξεχάστε λοιπόν τα δώρα «έναν τενεκέ λάδι» για τον κουμπάρο ή την υποχρέωση στην Αθήνα.

* Οι καιρικές συνθήκες έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα όμως , δεν είναι μόνο αυτό. Οι παλιοί που μάζευαν ελιές και πήγαιναν στα ελαιοτριβεία ή έχουν πεθάνει ή είναι γέροι .

*Δεκάδες στρέμματα ελαιώνων στο νησί μας έχουν σχεδόν εγκαταλειφθεί γιατί τα παιδιά και τα εγγόνια είτε δουλεύουν σε γραφεία και μαγαζιά στο Αργοστόλι , είτε πήραν πτυχία και δεν ζουν στο νησί μας. Η γήρανση του πληθυσμού έχει άμεσες συνέπειες στην αγροτική καλλιέργεια.

*Μπόρα είναι θα περάσει μας είπε ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου από το Ληξούρι. Η κρίση ξεκίνησε από την Ισπανία με την καταστροφή του καρπού. Η Ισπανία είναι η χώρα που τροφοδοτούσε με λάδι τον μισό πλανήτη. Οι συνέπειες επηρεάζουν όλους μας.

* Ηταν καιρός να γίνει μια «διορθωτική κίνηση» στη τιμή του λαδιού. Ο παραγωγός έπαιρνε πολύ λίγα για τον κόπο του , γιατί το μάζεμα της ελιάς έχει πολύ κόπο, έτσι δεν υπήρχε κίνητρο να συνεχίσει η οικογένεια την καλλιέργεια των ελαιώνων . Εγκαταλείφθηκε η οργανωμένη οικογενειακή παραγωγή. Κάποια χρόνια μαζεύτηκε το λάδι από τους μετανάστες, έφυγαν και αυτοί, μείναμε σχεδόν μόνοι..  Ισως τώρα που το λάδι έφθασε στα 200 ευρώ ο τενεκές να επιστρέψουν οι νέοι στους ελαιώνες..

Στην ερώτηση “ Από που θα εισάγει λάδι η Κεφαλονιά; Από την Πελοπόννησο;”  Οι απαντήσεις ήταν απογοητευτικές .. « Ούτε το 30% της παραγωγής της δεν θα πιάσει η Πελοπόννησος , έχουμε ήδη επικοινωνήσει με ελαιοτριβεία ..»

 Η τιμή της λάτας (τενεκέ) στην Κεφαλονιά

Μάθαμε από αγοραστή για τιμή τενεκέ 150 ευρώ.. Οι ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων ισχυρίζονται ότι ακόμα δεν υπάρχει λάδι για πώληση οπότε δεν έχει διαμορφωθεί τιμή.. Ισως τέλος Νοέμβρη που θα αρχίσουν να πηγαίνουν ελιές στα λιτρουβιά , τότε θα δούμε αν κάποιος παραγωγός έχει πλεόνασμα να πουλήσει και πόσο…

Τι κάνουμε λοιπόν;

Οικονομία στο λάδι. Αυτό κάνουμε! Το «ρίξε, ρίξε λάδι» στην αλιάδα μάλλον για τα επόμενα χρόνια μας έχει τελειώσει.. Και η ριγανάδα ορφανή θα είναι το καλοκαίρι από λάδι…

Το μπουκάλι του λαδιού στο Κεφαλονίτικο τραπέζι μάλλον θα αντικατασταθεί με .. σταγονόμετρο!!

Όπως «στρώσαμε» θα… φάμε πατριώτες! Δεν φταίει μόνο η κλιματική κρίση , και οι δικές μας επιλογές φταίνε..  Ισως να ήρθε η ώρα του «ταμείου» και ο λογαριασμός προβλέπεται πολύ τσουχτερός…

Ελένη Δ. Χιόνη

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις