Στο τέλος του 2024 θα εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα εργασίας στον τουρισμό και την εστίαση. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η εφαρμογή της κάρτας μετατίθεται προς του τέλος του έτους στους κλάδους αυτούς της οικονομίας.
Η ψηφιακή κάρτα εργασίας εφαρμόζεται από την πρώτη του έτους στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία. Όπως δήλωσε ο υπουργός «έχουμε εκδώσει Υπουργική Απόφαση με τους όρους και τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στο λιανικό εμπόριο και στη βιομηχανία».
Όλες οι επιχειρήσεις στο λιανικό εμπόριο πρέπει να έχουν τη Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Όποιος έχει εργαζόμενο μισθωτό πρέπει να έχει Ψηφιακή Κάρτα.
Ο εργαζόμενος μπορεί να κατεβάσει μια εφαρμογή στο κινητό του, ενώ η επιχείρηση εγκαθιστά την εφαρμογή σε ένα ηλεκτρονικό μηχάνημα της, στον υπολογιστή, στο tablet, όπου επιλέξει.
Σε ότι αφορά τον τουριστικό κλάδο το υπουργείο μεταφέρει την εφαρμογή στο τέλος του έτους ώστε να ολοκληρωθεί η φετεινή τουριστική περίοδος ομαλά και να μην δημιουργηθούν προβλήματα στο μέσον της σεζόν.
Το μέτρο στοχεύει στον περιορισμό της υπερεργασίας και στην καταγραφή των υπερωριών. Η χρήση της ψηφιακής κάρτας διευκολύνει το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής Επιθεώρησης Εργασίας κατά τη διάρκεια των ελέγχων. Επισημαίνεται ότι, σε περίπτωση εντοπισμού υποδηλωμένης εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στα 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο, δηλαδή είναι το μέγιστο δυνατό.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να ενταχθούν στο σύστημα είτε επεκτείνοντας ένα ήδη υπάρχον σύστημα ωρομέτρησης, αν διαθέτουν τέτοιο είτε αποκτώντας ένα καινούριο.
Πάντως μέχρι σήμερα έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες και από την πλευρά των εργαζομένων λίγα λεπτά απόκλιση είτε ως προς την έναρξη είτε ως προς τη λήξη της βάρδιας. Για να αποφευχθούν περιπτώσεις επιβολής προστίμων χωρίς να συντρέχει ουσιαστικός λόγος (πχ έναρξη εισόδου στο χώρο εργασίας πέντε λεπτά πριν από το προκαθορισμένο ωράριο), εξετάζεται το ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην υπουργική απόφαση, ειδικός όρος με τον οποίο θα δίνεται επέκταση του χρόνου σήμανσης από τον εργοδότη προς το σύστημα Εργάνη. Τώρα είναι 15 λεπτά και ίσως αυτό το χρονικό διάστημα επεκταθεί στα 45 λεπτά. Έτσι, θα δίνεται μεγαλύτερη ανοχή στην είσοδο, αλλά και στην αποχώρηση από το χώρο εργασίας, ενώ ταυτόχρονα, θα έχει και η επιχείρηση μεγαλύτερη ευχέρεια στην αποστολή των απαραίτητων δεδομένων, στο σύστημα Εργάνη.
Τέλος, σε ότι αφορά την εργασία κατά τις Κυριακές το υπουργείο Εργασίας σημειώνει ότι μπορούν να δουλεύουν μόνο αυτές οι επιχειρήσεις περιλαμβάνονται στην σχετική διάταξη. Αν δουλέψει ο εργαζόμενος την Κυριακή, ιδιαίτερα στη βιομηχανία λαμβάνει το 75% επιπλέον ημερομίσθιο συν άλλα 60%.