Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας με αντικείμενο την προώθηση των Περιφερειακών Σχεδίων Ανάπτυξης και το συντονισμό μεταξύ Κυβέρνησης και Περιφερειών. Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο Πρωθυπουργός σημείωσε:

«Συναντιόμαστε σήμερα, λίγες μόλις εβδομάδες μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων σας και ακολουθώντας με συνέπεια αυτά τα οποία είχα πει το βράδυ των αυτοδιοικητικών εκλογών, ότι δηλαδή κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, β’ βαθμού εν προκειμένω, έχουν μία υποχρέωση και μόνο, χωρίς δογματισμούς, χωρίς κομματικούς χρωματισμούς: την όσο το δυνατόν καλύτερη συνεργασία μας για τη βελτίωση της ζωής των συμπολιτών μας και την επιδίωξη μίας ποιοτικής περιφερειακής, οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Την ενδυνάμωση της σχέσης των πολιτικών που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων, αλλά και τη δημιουργία μιας διακριτής αναπτυξιακής στρατηγικής και ταυτότητας για κάθε Περιφέρεια ξεχωριστά.

Επίσης, την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προκλήσεων από μείζονες εξωγενείς κρίσεις, όπως η κλιματική αλλαγή ή το προσφυγικό ζήτημα, και βέβαια την αποκέντρωση, που αποτελεί μία βασική συνθήκη ισόρροπης ανάπτυξης και ευημερίας κάθε πολίτη, ακόμη κι αν ζει στο πιο απομακρυσμένο σημείο της πατρίδας μας. Το έχουμε πει πολλές φορές, το ασπάζεστε κι εσείς: δεν υπάρχουν Έλληνες διαφορετικών ταχυτήτων και αυτό αφορά τις ανισότητες και εντός των ιδίων των περιφερειών.

Για πρώτη φορά πέρυσι θυμάστε ότι επιχειρήσαμε, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες -τις προηγούμενες περιφερειακές διοικήσεις που πολλές απ’ αυτές βρίσκονται και σήμερα εδώ στο τραπέζι- μία αναλυτική αποτύπωση όλων των έργων και των συνεκτικών δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται σε 12 Περιφέρειες -η Αττική είναι μία ξεχωριστή κατηγορία- από όλους τους αρμόδιους φορείς.

Πρόθεσή μας ήταν να αναδείξουμε τις προτεραιότητες, την ανάγκη ορθολογικής κατανομής πόρων, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά και εκείνα τα πεδία τα οποία απαιτούν μεγαλύτερη στήριξη, μεγαλύτερη ενίσχυση και κοινό σχεδιασμό.

Αναλυτικά όσα έγιναν στη σύσκεψη Μητσοτάκη – περιφερειαρχών

  1. Διαμορφώθηκαν χαρτοφυλάκια έργων Περιφερειών / Υπουργείων και καθορίστηκαν κατηγορίες και άξονες έργων.
  2. Πραγματοποιήθηκε καταγραφή των έργων της Κυβέρνησης βασισμένη σε επαληθευμένα στοιχεία για την αποτίμηση του κυβερνητικού έργου, την ανάδειξη των προτεραιοτήτων και τον εντοπισμό δυσκολιών υλοποίησης έργων και δράσεων εξασφαλίζοντας την έγκαιρη παρέμβαση.
  3. Τέθηκαν οι βάσεις για την εκπόνηση ολιστικής στρατηγικής περιφερειακής ανάπτυξης και βελτίωσης των υποδομών σε επίπεδο επικρατείας.
  4. Ενισχύσαμε την αλληλεπίδραση μεταξύ κεντρικών και τοπικών πολιτικών, έργων και δράσεων για τη δημιουργία ενός συνεκτικού σχεδίου κρίσιμων έργων σε περιφερειακό επίπεδο.
  5. Προκλήσεις και στόχοι
  6. Αδύναμη σχέση των πολιτικών σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, ώστε να εξυπηρετείται ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης που θα υπηρετείται από ένα νέο πλαίσιο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.
  7. Μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων στη βάση ενός σχεδίου που διέπεται από τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
  8. Απουσία μοναδικού σημείου διασύνδεσης και παρακολούθησης όλων των έργων που υλοποιούνται ή σχεδιάζονται σε όλη την επικράτεια ανεξαρτήτως φορέα υλοποίησης και πηγής χρηματοδότησης (κεντρική κυβέρνηση και τοπική αυτοδιοίκηση) και κατακερματισμός πληροφορίας
  9. Διαφορετικός τρόπος λειτουργίας και οργάνωσης των εμπλεκομένων (stakeholders) (Υπουργεία, Περιφέρειες, Δήμοι, διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία)

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

Σε μια παρουσιάση 110 σελίδων καταγράφονται τα έργα στα ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ συμπεριλαμβανομένων και των εργων αναβάθμισης των Αεροδρομίων της Fraport.

Για τα έργα της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης ανατρέξατε από την σελίδα 74 και μετά.

√ Κατεβάστε την παρουσιάση από εδω ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ ΕΡΓΑ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

To χαρτοφυλάκιο έργων για την ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

Άξονας Α. Δίκτυα & Υποδομές
Οδικά έργα
Βελτίωση του Οδικού άξονα Αργοστόλι – Πόρος της Π.Ε. Κεφαλονιάς
Εκτέλεση εργασιών για τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού άξονα Αργοστόλι – Πόρος, συνολικού μήκους 37 χλμ. Η σημασία της οδού είναι μεγάλη για την ανάπτυξη της Κεφαλονιάς διότι συνδέει την πρωτεύουσα (Αργοστόλι) με το κύριο επιβατικό και εμπορικό λιμάνι του νησιού (Πόρος). Πρόοδος υλοποίησης: Ολοκληρώνονται οι ενέργειες ωρίμασης για δημοπράτηση του έργου εντός του 2023.
Προϋπολογισμός: 55 εκατ. €

Αντιμετώπιση βλαβών στο Οδικό Δίκτυο Νήσου Κεφαλληνίας με αποκατάσταση κατά θέσεις οδοστρωμάτων, επιχωμάτων και τεχνικών έργων

Αντιμετώπιση των βλαβών που προκλήθηκαν από την έντονη σεισμική δραστηριότητα τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2014 σε διάσπαρτες θέσεις του οδικού δικτύου της Κεφαλονιάς και περιλαμβάνει την ανακατασκευή επιχωμάτων σε 36 θέσεις – τμήματα συνολικού μήκους περίπου 9 χλμ – και την ανακατασκευή τμημάτων συμβατικών τοίχων αντιστήριξης σε 30 θέσεις – τμήματα συνολικού μήκους περίπου 1,1 χλμ-, καθώς και την κατασκευή πασσαλότοιχων συνολικού μήκους περίπου 500 μέτρων.
Παράλληλα, θα κατασκευαστούν : α) Νέα Γέφυρα στην θέση Αγκώνα (Χειμωνικό), β) Βελτίωση της Επαρχιακής Οδού Διβαράτων – Αγκώνα – Αργοστολίου και των πρανών της περιοχής της νέας γέφυρας Αγκώνα (Χειμωνικό), γ) Αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο από κυκλώνα «ΙΑΝΟ» (οικισμός Διβαράτα έως την παραλία του Μύρτου). Πρόοδος υλοποίησης: 83%.
Προϋπολογισμός: 9 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2023

Κατασκευή Οδικού Άξονα Αεροδρόμιο – Κρανιά στην Κεφαλλονιά
Κατασκευή του νέου Οδικού Άξονα από το Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς έως την Κρανιά Αργοστολίου, συνολικού μήκους 6 χλμ. περίπου, για την εξυπηρέτηση του κυκλοφοριακού φόρτου από και προς το Αεροδρόμιο. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει στην ραγδαία αποφόρτιση της πόλης του Αργοστολίου και της οδού Αργοστόλι – Λάσση – Αεροδρόμιο, η οποία διέρχεται μέσω πολυσύχναστης, κατοικημένης περιοχής. Επίσης θα προσφέρει άμεση και καλύτερη πρόσβαση στο υπόλοιπο βασικό οδικό δίκτυο του νησιού της Κεφαλονιάς (Εθνική Οδός Αργοστόλι – Σάμη,Επαρχιακή Οδός Αργοστόλι – Φισκάρδο, οικισμούς Νότιας Κεφαλονιάς). Πρόοδος υλοποίησης: Υπό υλοποίηση η μελέτη επικαιροποίησης.
Προϋπολογισμός: 8,4 εκατ. €

Θαλάσσιες μεταφορές
Μαρίνα Αργοστολίου
Παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος (υπηρεσίες ελλιμενισμού και λοιπές υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων εντός της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της Μαρίνας Αργοστολίου. Η Μαρίνα Αργοστολίου βρίσκεται στον όρμο του Αργοστολίου, στις νοτιοδυτικές ακτές του νησιού. Απέχει περίπου 11 χιλιόμετρα από τον Διεθνή αερολιμένα Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου» και η δυναμικότητά της εκτιμάται σε 174 θέσεις με τη χερσαία δυναμικότητα της μαρίνας να ανέρχεται σε περίπου 110 σκάφη. Πρόοδος υλοποίησης: Β’ Φάση διαγωνισμού.
Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2023

Κατασκευή λιμένα Πεσσάδας
Το έργο περιλαμβάνει κυματοθραύστη, προσήνεμο μόλο, υπήνεμο μόλο, λιμενικά έργα πρόσδεσης των επιβατικών και εμπορικών πλοίων, αποβάθρα εξυπηρέτησης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων, εσωτερικό κρηπίδωμα, δυνατότητα για δύο ράμπες πρυμνοδέτησης, και βελτίωση της οδικής σύνδεσης. Για την ωρίμαση του έργου θα υλοποιηθεί η απαραίτητη μελέτη. Πρόοδος υλοποίησης: Το έργο εξειδικεύτηκε και θα ενταχθεί στο πλαίσιο επικείμενης πρόσκλησης του προγράμματος ΕΣΠΑ 2021-2027.
Προϋπολογισμός: 4,5 εκατ. €

Αποκατάσταση ζημιών που προκλήθηκαν από τους σεισμούς (2014) στο λιμάνι Αργοστολίου
– Β’ Φάση
Το έργο περιλαμβάνει τις απαιτούμενες εργασίες για την επισκευή του κύριου προβλήτα, την άρση των βλαβών και την αποκατάσταση της λειτουργίας του δευτερεύοντος προβλήτα και της ράμπας ανέλκυσης / καθέλκυσης σκαφών. Πρόοδος υλοποίησης: Σε εξέλιξη οι εργασίες.
Προϋπολογισμός: 3,8 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2024

Έργα αναβάθμισης Λιμένα Αγίας Ευφημίας
Αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών του λιμένα της Αγίας Ευφημίας με τις εξής παρεμβάσεις: Α) Κατασκευή αποσπασμένου κυματοθραύστη μήκους 150,00 m περίπου εκ φυσικών ογκολίθων και λιθορριπών που θα χωροθετηθεί προ της εισόδου του υφιστάμενου λιμένα. Β) Διαπλάτυνση- επέκταση του δυτικού πέρατος των υφιστάμενων παραλιακών κρηπιδωμάτων του λιμένα. Γ)Διαπλάτυνση-επέκταση του παραλιακού μετώπου προ του οικισμού σε μήκος 200,00 m παράλληλα και εν επαφή με τον παραλιακό δρόμο. Δ) Προσθήκη πλωτού προβλήτα μήκους περί τα 200,00 m ο οποίος διατάσσεται κατά προσέγγιση παράλληλα στη νότια ακτογραμμή του κόλπου. Ε)Πλακόστρωση του παραλιακού μετώπου καθ’ όλο το μήκος των υφιστάμενων κρηπιδωμάτων και τουπρο σήνεμου μώλου.
Προϋπολογισμός: 2,8 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Νοέμβριος 2024

Αναβάθμιση λιμενικής εγκατάστασης Ληξουρίου
Αναβάθμιση της λειτουργίας της υφιστάμενης λιμενικής εγκατάστασης Ληξουρίου με την αναδιάταξη και την οργάνωση των χρήσεων και των αναπτυσσόμενων εντός της ζώνης λιμένα δραστηριοτήτων.
Συγκεκριμένα, η διαμόρφωση καταφυγίου τουριστικών σκαφών εντός του νότιου ανεκμετάλλευτου τμήματος της λιμενολεκάνης θα συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη του τουριστικού κλάδου στην περιοχή.
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €

Ανάπλαση της παραλιακής ζώνης από το άγαλμα του Καββαδία έως και το Λιμεναρχείο
Διαμόρφωση τμήματος του παραλιακού μετώπου της πόλεως του Αργοστολίου στην περιοχή που βρίσκονται το άγαλμα του ποιητή Καββαδία, οι εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Αργοστολίου (ΝΟΑ), ο χώρος επιβίβασης των f/b για το Ληξούρι, η είσοδος του κεντρικού λιμένα της πόλεως του Αργοστολίου έως και του κτηρίου του Λιμεναρχείου. Θα διαμορφωθεί χώρος στάθμευσης των αυτοκινήτων και θα κατασκευαστεί χώρος στάθμευσης για τα τουριστικά τρενάκια στην κεντρική είσοδο του κεντρικού λιμένα Αργοστολίου και θα αναβαθμιστεί με χώρους πρασίνου αλλά και χώρους για την ασφαλή διέλευση πεζών και ποδηλάτων.
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 9 μήνες από την υπογραφή της Σύμβασης.

Μελέτες λιμένων Κεφαλονιάς
Επικαιροποίηση του Προγραμματικού Σχεδίου (Master Plan) Λιμένα Αργοστολίου και εκπόνηση του Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (Π.Ε.Α.Λ.) Ληξουρίου. Πρόοδος υλοποίησης: Εκρεμεί η έκδοση ΑΕΠΟ και η έγκριση από ΕΣΑΛ.
Προϋπολογισμός: 0,4 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2024

Αξιοποίηση αεροδρομίου Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου»
Αεροδρόμιο Κεφαλονιάς «Άννα Πολλάτου». Υλοποιηθήκαν οι ακόλουθες εργασίες επέκτασης και εκσυγχρονισμού: 1. Κατασκευή νέου αεροσταθμού επιφάνειας 10.700 m2 2. 70% αύξηση των σημείων check-in (από 7 σε 12) 3. Διπλασιασμός των σημείων ασφαλείας και ελέγχου (από 2 σε 4) 4.
Εγκατάσταση μοντέρνου συστήματος ελέγχου και διαχείρισης αποσκευών 5. Διπλασιασμός του συνολικού αριθμού πυλών αναχωρήσεων (από 3 σε 6) 6. Κατασκευή νέας εγκατάστασης
επεξεργασίας λυμάτων 7. Κατασκευή νέου πυροσβεστικού σταθμού και νέου φυλακίου ελέγχου πρόσβασης στην περιοχή δραστηριοτήτων αεροσκαφών 8. Ανακαίνιση πύργου ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας 9. Ανακαίνιση του οδοστρώματος στους χώρους προσγείωσης-απογείωσης-στάθμευσης αεροσκαφών 10. Αναδιαμόρφωση του χώρου στάθμευσης των αεροσκαφών.
Xρόνος ολοκλήρωσης: 2019

Έργα ύδρευσης
Βελτίωση υποδομών ύδρευσης Δήμου Αργοστολίου
Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων δικτύων ύδρευσης Δημοτικών Ενοτήτων Δήμου Αργοστολίου, αρχαιολογική επίβλεψη και σωστικό έργο, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου των διαρροών, συλλογής πληροφοριών, εποπτικού ελέγχου, διαχείρισης και επεμβάσεως στην λειτουργία του εσωτερικού και του εξωτερικού υδραγωγείου των οικισμών του Δήμου Αργοστολίου.
Προϋπολογισμός: 7,9 εκατ. €

Μονάδα αφαλάτωσης στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς
Αφαλάτωση μονάδας δυναμικότητας 8.000 κ.μ. πόσιμου νερού την ημέρα. Το έργο περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση προκατασκευασμένης μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού με τη μέθοδο αντίστροφης όσμωσης, συνολικής δυναμικότητας επεξεργασίας 10.000 m3/day με ποσοστό ανάκτησης σε πόσιμο νερό τουλάχιστον 80% για την εξυπηρέτηση των υδρευτικών αναγκών του οικισμού του Αργοστολίου Κεφαλονιάς.
Προϋπολογισμός: 5,6 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Ιούνιος 2023

Μονάδα αφαλάτωσης στο Ληξούρι Κεφαλονιάς
Εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης θαλασσινού νερού δυνατότητας παραγωγής 2000 m3 πόσιμου νερού ημερησίως συμπεριλαμβανομένων των έργων υδροληψίας και διάθεσης παραπροϊόντων. Η μονάδα αφαλάτωσης θα επεξεργάζεται θαλασσινό νερό προς παραγωγή πόσιμου με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης και θα είναι εγκατεστημένη εντός τυποποιημένων εμπορευματοκιβωτίων. Η μονάδα θα εγκατασταθεί εντός του γηπέδου ιδιοκτησίας Ληξουρίου (χώρος παλαιών Σφαγείων Ληξουρίου).
Προϋπολογισμός: 2,7 εκατ. €

Αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης Ληξουρίου στην Κεφαλονιά
Προϋπολογισμός: 1,3 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Οκτώβριος 2023

Αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών τους υδραυλικών έργων του
Δήμου Αργοστολίου, Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς, που επλήγη από τη φυσική
καταστροφή της 18ης και 19ης Σεπτεμβρίου 2020
Προϋπολογισμός: 1 εκατ. €

Αποκατάσταση ζημιών των οδικών υποδομών και των συνοδών τους υδραυλικών έργων του
Δήμου Σάμης ΠΕ Κεφαλληνίας που επλήγη από τη φυσικής καταστροφή της 18ης και 19ης
Σεπτεμβρίου 2020
Προϋπολογισμός: 1 εκατ. €

Αντιπλημμυρικά έργα
Αντιπλημμυρικός αγωγός Αγίας Ευφημίας
Προϋπολογισμός: 4,5 εκατ. €
Μελέτη για την οριοθέτηση – διευθέτηση υδρογραφικού δικτύου και πλημμυρική προστασία
Πυλάρου Κατάρτιση γενικού σχεδίου (Master Plan) αντιπλημμυρικών έργων της Λεκάνης Απορροής Πυλάρου,για την οριοθέτηση και αποκατάσταση του Υδρογραφικού Δικτύου και την αντιπλημμυρική προστασία της Λεκάνης Πυλάρου που έχει υποστεί πολύ μεγάλες καταστροφές από τον κυκλώνα Ιανό. Πρόοδος υλοποίησης: Σε διαγωνιστική διαδικασία.
Προϋπολογισμός: 1,6 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2024

Ενέργεια
Αναβαθμίσεις του δικτύου του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής
Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την προστασία του
περιβάλλοντος
Αποξήλωση εναερίου δικτύου Μέσης Τάσης και κατασκευή υπογείου δικτύου Μέσης Τάσης,
αποξήλωση εναερίου δικτύου Χαμηλής Τάσης και κατασκευή υπογείου δικτύου Χαμηλής Τάσης.
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2025

Άγιος Κωνσταντίνος – Αργοστόλι (Υποβρύχια καλώδια Μέσης Τάσης)
Προσθήκη ενός ακόμη υποβρυχίου καλωδίου Μέσης Τάσης στην υφιστάμενη διασύνδεση. Η
διασύνδεση Άγιος Κωνσταντίνος – Αργοστόλι αποτελείται από δύο υποβρύχια καλώδια Μέσης Τάσης.
Προϋπολογισμός: 1,4 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2029

Αγροτική οδοποιία
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Ληξουρίου
Προϋπολογισμός: 4,1 εκατ. €
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας Δήμου Σάμης
Προϋπολογισμός: 3,4 εκατ. €
Αγροτική οδοποιία Δήμου Αργοστολίου
Προϋπολογισμός: 1 εκατ. €

Περιβάλλον

Μελέτες για Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο
Μελέτες για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια για τους Δήμους Σάμης, Αργοστολίου και Ληξουρίου.
Πρόοδος υλοποίησης: Συμβασιοποίηση τον 12.2022.
Προϋπολογισμός: 3,6 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2025

Έργα τοπικής ανάπτυξης Δήμου Ληξουρίου
Προϋπολογισμός: 2 εκατ. €
Έργα – Προμήθειες τοπικής ανάπτυξης Δήμου Σάμης
Προϋπολογισμός: 2 εκατ. €

Υποδομές ηλεκτροκίνησης – ηλεκτρικά οχήματα – σταθμοί φόρτισης του Δήμου Ληξουρίου
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €

Διαχείριση απορριμμάτων

Ολοκληρωμένη διαχείριση αποβλήτων Κεφαλονιάς
Κατασκευή αναβαθμισμένης μονάδας μηχανικής και αερόβιας βιολογικής επεξεργασίας με
δυνατότητα επεξεργασίας 12.778 tn/y υπολειμματικών συμμείκτων αποβλήτων και 4.604 tn/y προδιαλεγμένων στη πηγή βιοαποβλήτων καθώς και κατασκευή μονάδας ανάκτησς ανακυκλώσιμων υλικών, κομπόστ και κομπόστ τύπου καθώς και πέκταση ΧΥΤΥ με χωρητικότητα 187.000m3. Πρόοδος υλοποίησης: Το έργο συμβασιοποιήθηκε τον 5.2022 και είναι υπό κατασκευή.
Προϋπολογισμός: 8,8 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Αύγουστος 2023

Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής βιοαποβλήτων και πράσινων σημείων Κεφαλονιάς
Κατασκευή ενός Κεντρικού Πράσινου Σημείου στην θέση «Αμπατιέλου» στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, καθώς και δημιουργία τριών κινητών Πράσινων Σημείων. Στο έργο περιλαμβάνεται η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού για την προμήθεια συλλογής βιοαποβλήτων.
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €

Πολιτισμός

Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου
Δομική και γεωμετρική ανασχεδίαση του υφιστάμενου κτηρίου και αντικατάστασή του με νέο με συνολικό μεικτό εμβαδόν 1.366,00 μ2, στη θέση και με τη μορφή που έχει σήμερα διατηρώντας την εξωτερική ογκοπλασία και την αισθητική του, το οποίο θα πληροί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές λειτουργίας σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και θα είναι πλήρως προσβάσιμο σε ΑμεΑ.
Επιπλέον θα υλοποιηθούν όλες οι πρόδρομες εργασίες και μελέτες που απαιτούνται, προκειμένου να υλοποιηθεί στη συνέχεια η επανέκθεση του νέου μουσείου Αργοστολίου. Πρόοδος υλοποίησης:
Άμεση έναρξη των διαδικασιών δημοπράτησης.
Προϋπολογισμός: 7,1 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2025

Αναβάθμιση και Εκσυγχρονισμός Μουσείου Γεράσιμου Σκλάβου Δήμου Αργοστολίου
Παρεμβάσεις στο κτήριο της πρώην Τράπεζας Ελλάδος, ιδιοκτησίας του Δήμου Αργοστολίου για την ουσιαστική αξιοποίησή του και την περαιτέρω ανάδειξή του ως Μουσείου Γερασίμου Σκλάβου. Το κτήριο που θα στεγάζεται το Μουσείο Γερασίμου Σκλάβου βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης και γειτνιάζει με το κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου και την κεντρική πλατεία με το Δημαρχείο.
Προϋπολογισμός: 3,1 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2025

Στερέωση, προστασία και ανάδειξη του θολωτού τάφου στα Τζανάτα Πόρου Κεφαλονιάς
Στερέωση, ανάδειξη και προβολή του θολωτού τάφου στα Τζανάτα Πόρου Κεφαλονιάς καθώς και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του σημαντικότατου αυτού μνημείου. Πρόκειται για μνημειώδη τάφο της μυκηναϊκής εποχής (14ος αι. π.Χ.), η συντήρηση και ανάδειξη του οποίου θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και συνακόλουθα στην αύξηση της επισκεψιμότητάς της. Πρόοδος υλοποίησης: Διαδικασία απαλλοτρίωσης.
Προϋπολογισμός: 1,6 εκατ. €

Επισκευή και δημιουργία αρχαιολογικής συλλογής Σάμης και έκθεση ψηφιδωτών στην
Κεφαλονιά
Επισκευή του κτηρίου της Αρχαιολογικής Συλλογής Σάμης (Οικοδομικές, Η/Μ εργασίες κλπ),
διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την έκθεση των ψηφιδωτών δαπέδων, προμήθεια και
εγκατάσταση προθηκών και λοιπών μουσειακών κατασκευών, δημιουργία έκθεσης, συντήρηση και επανατοποθέτηση των ψηφιδωτών δαπέδων στον αύλειο χώρο του κτηρίου.
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €| Xρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2023

Ανάδειξη- ανάπλαση ρωμαϊκού βαλανείου, κρηναίου οικοδομήματος και οικοδομικών
λειψάνων στη θέση “Λουτρό” Σάμης Κεφαλονιάς
Στερέωση, ανάδειξη και προβολή του ρωμαϊκού βαλανείου, του κρηναίου οικοδομήματος και των οικοδομικών λειψάνων στη θέση “Λουτρό” στη Σάμη Κεφαλονιάς. Πρόκειται για μνημειώδεις κατασκευές, μοναδικές στα Επτάνησα, που συνιστούν χαρακτηριστικά κτήρια όλων των περιόδων ακμής της αρχαίας πόλης, η συντήρηση και ανάδειξη των οποίων θα συμβάλει στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής και συνακόλουθα στην αύξηση της επισκεψιμότητάς της.
Προϋπολογισμός: 1,4 εκατ. €

Αποκατάσταση θεάτρου Ληξουρίου
Προϋπολογισμός: 0,9 εκατ. €

Παιδεία
Αποκατάσταση βλαβών από σεισμούς και ενίσχυση Γυμνασίου και Λυκείου Ληξουρίου
Τα σχολεία αποτελούνται από 12 στατικώς ανεξάρτητα κτήρια, η ανέγερση των οποίων έγινε κατά τη δεκαετία του 1950 και το συγκρότημα ολοκληρώθηκε με μεταγενέστερες προσθήκες, με τις πιο πρόσφατες να χρονολογούνται το 1994, το 2003 και το 2006. Με το έργο ενισχύθηκαν και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από σεισμούς στα κτήρια.
Προϋπολογισμός: 2,3 εκατ. €| Xρόνος ολοκλήρωσης: Ιούλιος 202

Αποκατάσταση βλαβών από σεισμούς, ενισχύσεις στο Κοργιαλένιο σχολικό κτίριο
Αργοστολίου
Το έργο αφορά σε στατικές ενισχύσεις στο φέροντα οργανισμό και επισκευές που προκλήθηκαν από τη φθορά του χρόνου σε διάφορες θέσεις των κτιρίων με σκοπό την βελτίωση της λειτουργίας και την περαιτέρω προστασία αυτών.
Προϋπολογισμός: 2,3 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2023

Αποκατάσταση βλαβών από σεισμούς και ενίσχυση Φ.Ο. στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ληξουρίου
Το σχολικό συγκρότημα κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1988-1990 και με το έργο ενισχύθηκαν και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από σεισμούς στα κτήρια.
Προϋπολογισμός: 1,2 εκατ. €

Αποκατάσταση βλαβών από σεισμούς & ενίσχυση Φ.Ο. στο 4ο Δημοτικό Σχολείο
Αργοστολίου
Τα κτήρια που στεγάζουν το σχολείο κατασκευάστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Με το έργο ενισχύθηκαν και αποκαταστάθηκαν οι βλάβες από σεισμούς στα κτήρια.
Προϋπολογισμός: 1,2 εκατ. €| Xρόνος ολοκλήρωσης: Ιούλιος 2021

Προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού
Ιονίων Νήσων
Προμήθεια κατάλληλου τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων. Πρόοδος υλοποίησης: Έχει παραληφθεί μέρος του εκπαιδευτικού εξοπλισμού και εκκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα υπολειπόμενα είδη.
Προϋπολογισμός: 1,1 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2024

Προμήθεια τεχνικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού για την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού
Ιονίων Νήσων
Προμήθεια επιπρόσθετου εκπαιδευτικού εξοπλισμού με στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση του εξοπλισμού της Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ιονίων Νήσων.
Προϋπολογισμός: 0,5 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2026

Υγεία
Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου
Στατική ενίσχυση-οικοδομικές και Η/Μ εργασίες
Πρόοδος υλοποίησης: Προς επαναδημοπράτηση του έργου.
Προϋπολογισμός: 1,9 εκατ. €

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού και λοιπού εξοπλισμού
Σύστημα ψηφιακής μαστογραφίας, ψηφιακό ακτινολογικό
Προϋπολογισμός: 0,5 εκατ. €

Κέντρα Υγείας
Ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση και ανακαίνιση Κέντρου Υγείας Σάμης Κεφαλονιάς
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2025

 Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς
Προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού
Αναδιαρρύθμιση, προμήθεια, παραλαβή & εγκατάσταση ιατρικού εξοπλισμού τμημάτων επειγόντων περιστατικών
Προϋπολογισμός: 1 εκατ. €

Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού
Ένα ψηφιακό ακτινολογικό, ένας υπερηχοτομογράφο γενικής χρήσης, ένας υπερηχοτομογράφος καρδιολογικής χρήσης
Προϋπολογισμός: 0,3 εκατ. €| Xρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2022
Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού γαστρεντερολογικού τμήματος
Ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός γαστρεντερολογικού τμήματος
Προϋπολογισμός: 0,2 εκατ. €| Xρόνος ολοκλήρωσης: 2022

Ασφάλεια
Προμήθεια 10 Οχημάτων
Προμήθεια 7 επιβατικών οχημάτων, 2 οχημάτων τύπου τζιπ 4Χ4 και ενός οχήματος μεταγωγής κρατουμένων.
Προϋπολογισμός: 0,2 εκατ. €| Ολοκληρωμένο

 Αθλητισμός
Αστικές και αθλητικές αναπλάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων
Προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού τάπητα στίβου, συνθετικού χλοοτάπητα, παρκέ γηπέδου καλαθοσφαίρισης και επισκευή γηπέδου καλαθοσφαίρισης στους Δήμους Αργοστολίου, Ληξουρίου και Ιθάκης. Πρόοδος υλοποίησης: Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες.
Προϋπολογισμός: 2,7 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: 2025

Συντήρηση και βελτίωση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Αργοστολίου
Εργασίες τοποθέτησης συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Διλινάτων και εργασίες συντήρησης γηπέδου Κεραμειών. Πρόοδος υλοποίησης: Το έργο έχει συμβασιοποιηθεί.
Προϋπολογισμός: 0,7 εκατ. €

Βελτίωση και συντήρηση αθλητικών εγκαταστάσεων Δήμου Ιθάκης
Εργασίες τοποθέτησης συνθετικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Διλινάτων και εργασίες συντήρησης γηπέδου Κεραμειών. Πρόοδος υλοποίησης: Το έργο έχει συμβασιοποιηθεί Προϋπολογισμός: 0,6 εκατ. €

Αναπλάσεις
Ανάπλαση και αναβάθμιση δικτύου πλατειών πεζοδρόμων και παραλιακού μετώπου πόλεως
Αργοστολίου
Ανάπλαση και αναβάθμιση δικτύου πλατειών, πεζοδρόμων και μικρού μήκους κάθετων οδών με κλίσεις μεγαλύτερες του 15% και της Κεντρικής Αγοράς (παραλιακό μέτωπο) της πόλεως του Αργοστολίου. Αρχαιολογική παρακολούθηση των εκσκαφικών εργασιών. Προϋπολογισμός: 6,1 εκατ. €

Παρεμβάσεις στρατηγικής ανάπλασης Δήμου Αργοστολίου
Στρατηγικές παρεμβάσεις σε κατοικημένες περιοχές τόσο στην πόλη του Αργοστολίου όσο και στους οικισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου, με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη, την βελτίωση της αναπτυξιακής δυναμικής της περιοχής παρέμβασης και της ευρύτερης γεωγραφικής ενότητας.
Συγκεκριμένα, αφορά στην ανάπλαση και την αναβάθμιση κοινόχρηστων χώρων σε επιλεγμένες θέσεις και οικισμούς εντός της επικράτειας του Δήμου Αργοστολίου, καθώς και τη δημιουργία ζώνης ήπιας κυκλοφορίας εντός της πόλεως του Αργοστολίου με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη. Πρόοδος υλοποίησης: Συμβασιοποίηση έως 06.2023.
Προϋπολογισμός: 5 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Δεκέμβριος 2025

Πολιτική προστασία
Προμήθεια πυροσβεστικού εξοπλισμού για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών και
πλημμυρικών φαινομένων Προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού, ώστε ο Δήμος Αργοστολίου να ανταποκρίνεται στην παροχή συνδρομής προς την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας τους, συμπεριλαμβανομένης και της άμεσης διαχείρισης των συνεπειών τους.
Προϋπολογισμός: 1,7 εκατ. €| Ολοκληρωμένο

Εφαρμογή ευφυών συστημάτων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των φυσικών
καταστροφών Δήμου Ληξουρίου
Δράσεις και μέτρα ενίσχυσης της διοικητικής ικανότητας για την αντιμετώπιση κινδύνων. Δράσεις και μέτρα παρακολούθησης, ελέγχου, πρόληψης και έγκαιρης προειδοποίησης. Δράσεις προστασίας του πληθυσμού από την εξάπλωση της πανδημίας του COVID-19. Ευφυείς εφαρμογές, συστήματα και πλατφόρμες για την υγεία – πρόνοια, εξυπηρέτηση πολιτών, υπηρεσιών του Δήμου και το περιβάλλον.
Προϋπολογισμός: 1,5 εκατ. €

Βελτίωση καθημερινότητας
Ανέγερση του νέου Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου (Β΄ Φάση)
Πλήρης κατασκευή των τεσσάρων κτιρίων (πτερύγων) Ζ, Ε, Ε΄, Η, συνολικής επιφάνειας 3.984,80 τ.μ. αποτελούμενων από τρία επίπεδα (υπόγειο, κάτω ισόγειο, άνω ισόγειο) και δυναμικότητας 78τροφίμ ων. Επιπλέον συμπεριλαμβάνεται ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός, ο πλήρης εξοπλισμός λειτουργίας του καθώς και η πλήρης διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου.
Προϋπολογισμός: 6,2 εκατ. €| Xρόνος ολοκλήρωσης: Νοέμβριος 2022

Επισκευή εργατικών κατοικιών Ληξουρίου
Εργασίες επισκευής των 8 κτηρίων εργατικών κατοικιών που επλήγησαν από το σεισμό στην
Κεφαλλονιά στον οικισμό “Ληξούρι Ι”, στη θέση “Αμμούσα” της Δ.Ε. Παλικής. Πρόοδος υλοποίησης: Σε εξέλιξη η διαδικασία ανάθεσης μελετών.
Προϋπολογισμός: 3 εκατ. €

Συμβουλευτικό Κέντρο Αργοστολίου
Τα Συμβουλευτικά Κέντρα παρέχουν υπηρεσίες ενημέρωσης και πληροφόρησης σε θέματα ισότητας των φύλων, αντιμετώπισης της βίας και πολλαπλών διακρίσεων κατά των γυναικών, κοινωνικής,ψυχολογικής, νομικής και εργασιακής στήριξης, παραπομπής ή συνοδείας -όποτε αυτό απαιτείται-των γυναικών σε ξενώνες φιλοξενίας, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς προώθησης της απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, σε φορείς προστασίας και στήριξης παιδιών κ.λπ., νομικής βοήθειας, σε συνεργασία με τους δικηγορικούς συλλόγους.
Προϋπολογισμός: 0,6 εκατ. €| Εκτιμώμενος χρόνος ολοκλήρωσης: Σεπτέμβριος 2023

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!