Ε.Α.Σ : Προτάσεις βελτίωσης των οικολογικών σχημάτων ΑγροΚτηνοτρόφων

46

Ε.Α.Σ : Προτάσεις βελτίωσης των οικολογικών σχημάτων ΑγροΚτηνοτρόφων

Ο Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) Κεφαλληνίας & Ιθάκης ενημερώνει αναφορικά με τις προτάσεις βελτίωσης των οικολογικών σχημάτων για τους ΑγροΚτηνοτρόφους.

1) Σχετικά με την ψηφιακή παρακολούθηση προτείνεται αλλαγή της πρότασης της σελίδας 323 γιατί πέραν του ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει διαθέσιμη ψηφιακή εφαρμογή διαχείρισης Κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, αν αυτή υπάρχει, δεν έχουμε υπόψη μας καμία που να είναι στην ελληνική γλώσσα, που σημαίνει ότι δεν έχουν όλοι οι ΑγροΚτηνοτρόφοι πρόσβαση σε αυτήν.

2) Αναφορικά με το ειδικό σιτηρέσιο κατάλληλο για την μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου πρέπει να διευκρινιστεί η αναφορά στην σελίδα 330, ποιος θα το κάνει; Θα πρέπει να είναι πιστοποιημένος και θα πρέπει να έχει προϋπηρεσία στις συμβουλές εκτροφών ώστε να υπάρχει άμεση ανταπόκριση από τους ΑγροΚτηνοτρόφους.

3) Σχετικά με την επιπλέον επιδότηση στους ΑγροΚτηνοτρόφους για μεταφορά γάλακτος από τα ορεινά στο πλησιέστερο τυροκομείο, όπως αναφέρεται στη σελίδα 331, πρέπει να προστεθεί κονδύλι για ειδικές παγολεκάνες και εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ώστε να παρέχεται ρεύμα στα ορεινά, όπου συνήθως δεν υπάρχει, καθώς επίσης και κάλυψη διαδικτύου (ιντερνέτ) για να λειτουργήσει η εφαρμογή υποβολής τιμολογίων γάλακτος ‘ΑΡΤΕΜΙΣ –ΙΙ’ του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Πρέπει επίσης να προβλεφθεί κονδύλι για ειδικό ψυγείο μεταφοράς γάλακτος τύπου βυτίο είτε εγκατεστημένο σε αγροτικό όχημα είτε σε τρέιλερ για την ασφαλή μεταφορά του γάλακτος, σε αντίθετη περίπτωση το γάλα θα είναι χαμηλής ποιότητας με αυξημένο μικροβιακό φορτίο.

4) Αναφορικά με το μέτρο της ελεγχόμενης βόσκησης, σελίδες 315 και 316, δεν ξεκαθαρίζεται ποιοι είναι δικαιούχοι.

5) Όσον αφορά τα Σχέδια Βόσκησης, σελίδα 331, πρέπει να εξηγηθεί ποιος ακριβώς θα τα κάνει, αφού δεν υπάρχει ακόμη ολοκληρωμένο Σχέδιο Βοσκοτόπων και χρειάζεται να αποσαφηνιστεί ποιο σύστημα ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί για γεωεντοπισμό των ζώων, πόσα κολάρα πρέπει να υπάρχουν στο κοπάδι, ποιες πιστοποιήσεις πρέπει να έχουν και αφού γίνει ενημέρωση σχετικά με το εύλογο κόστος να υπολογιστεί το κονδύλι διότι τα 0,5€ ανά στρέμμα δεν επαρκούν για κολάρα σε κοπάδι άνω των 250 ζώων.

6) Σχετικά με τα φυτά επικάλυψης εδαφών όπου επιδοτούνται για ενίσχυση των ξηροθερμικών συνθηκών, όπως Κινόα, Χια, Τεφ, κλπ, και αναφέρονται στη σελίδα 292, αυτά τα φυτά είναι άγνωστα στην Ελλάδα και θα μπορούσαν να αντικατασταθούν στο ίδιο πρόγραμμα ή με ένα ξέχωρο πρόγραμμα καλλιέργειας πρωτεϊνούχων φυτών ώστε να πετύχουμε απεξάρτηση από την εισαγόμενη σόγια, ενώ να υπάρχει ουσιαστική αύξηση επιδοτήσεων άρα και κινήτρων ανά στρέμμα δηλαδή πραγματική αύξηση της παραγωγής και όχι η πλασματική εικόνα καλλιεργειών που έχουμε σήμερα.

7) Ενεργοποίηση του προγράμματος καλής διαβίωσης ζώων το οποίο, ενώ κατατίθεται δεν φαίνεται να ενεργοποιείται εδώ και κάποια χρόνια, θα δώσει μεγάλη ανάσα στους Κτηνοτρόφους.

8) Σχετικά με τα Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης Ζώων πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στα ελληνικά δεδομένα ώστε να είναι χρήσιμα για τους Κτηνοτρόφους, όπως δωρεάν γονοτύπηση θηλυκών για αναζήτηση γονιμότητας και μητρικών χαρακτηριστικών, γονοτύπηση για ζώα ανθεκτικά σε ασθένειες κλπ, τα οποία αφενός θα αυξήσουν την παραγωγικότητα του κοπαδιού, αφετέρου θα μειώσουν το κόστος των ζημιών που γίνονται κάθε χρόνο, μειώνοντας έτσι και τις ετήσιες αποζημιώσεις για τα άρρωστα ζώα τα οποία οδηγούνται σε σφαγή.

Σημειώνεται ότι οι εν λόγω προτάσεις υπερψηφίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο της πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Οργάνωσης Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) που εκπροσωπεί όλους τους ΑγροΚτηνοτρόφους και στο οποίο συμμετέχει ενεργά ο Ε.Α.Σ. Κεφαλληνίας & Ιθάκης και στάλθηκαν προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής περιόδου 2023 – 2027.

Από Ε.Α.Σ. (Αγροτική Ένωση) ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!