Το συνολικό ποσό των 120 εκ. ευρώ για το τέλος των παρεπιδημούντων παρακρατεί στα συρτάρια της η ΑΑΔΕ, ενώ παράλληλα δεν έχει προβεί στις απαιτούμενες αλλαγές στην πλατφόρμα της προκειμένου να μπορούν οι δήμοι να ενημερώνονται για τις αποδόσεις του.Το θέμα μη απόδοση στους δήμους του τέλους παρεπιδημούντων (ο,5%) απασχόλησε χθες το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε ότι η μη απόδοση του ποσού στους δήμους συνιστά παράνομη παρακράτηση πόρων των δήμων. Επίσης τονίστηκε ότι με την κατάργηση- απενεργοποίηση της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και υπουργείου Εσωτερικών για τη δήλωση επί των ακαθαρίστων εσόδων και των παρεπιδημούντων , όπου όλες οι επιχειρήσεις της χώρας μπορούσαν να καταχωρήσουν και να καταβάλουν το τέλος που τους αναλογεί, πλέον οι δήμοι δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ούτε ποιες επιχειρήσεις δηλώνουν τις εισπράξεις, ούτε το ύψος του ποσού που αποδίδουν.
Ως εκ τούτου το ΔΣ της ΚΕΔΕ επαναφέρει το αίτημα για την επαναλειτουργία της πλατφόρμας, ενώ παράλληλα ζητά την αύξηση του ύψους του τέλους παρεπιδημούντων από το 0,5% στο 2%, καθώς όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το 0,5% ορίστηκε σε εποχές που «ψάχναμε τον τουρισμό» ενώ σήμερα πολλές περιοχές δοκιμάζονται από τον υπερτουρισμό και δαπανούν τεράστια ποσά για την εξυπηρέτηση των πολλαπλών αναγκών που συνεπάγονται για τις πόλεις.
Να σημειωθεί ότι το τέλος επί των ακαθάριστων εσοδών των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων και το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων επιβάλλεται όπου εφαρμόζεται το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων (άρθρο 20 Ν2539/97 και άρθρο 245 Ν4798/2021). Στους δήμους, στην περιοχή των οποίων δεν ισχύει το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το τέλος μπορεί να επιβάλλεται (προαιρετικά) με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (άρθρο 2 παρ. 1 Ν 339/76, άρθρα 6 παρ. 2 και 7 παρ. 3 Ν1080/80).