Γράφει

Την Τρίτη 25 Ιουνίου κατατέθηκε στη Βουλή νομοσχέδιο από το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο περιλαμβάνει σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων, μέσω των οποίων επιχειρείται να «μπει τάξη» σε σειρά καταστάσεων.

Σύμφωνα με όσα είπε η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη απευθυνόμενη στους εκπροσώπους των Κλαδικών Ενώσεων του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, σε ευρεία σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη στο Υπουργείο Τουρισμού, το νομοσχέδιο προβλέπει:

– Απλοποίηση της διαδικασίας χωροθέτησης – δημιουργίας πλωτών εξεδρών – εντός τουριστικών λιμένων. Είναι ένα θέμα που θα δημιουργήσει περισσότερες θέσεις ελλιμενισμού καθώς πάσχουν οι μαρίνες σε αυτό το ζήτημα.

– Έγκριση περιβαλλοντικών όρων επί τουριστικών εγκαταστάσεων, ιδίως όσον αφορά στη διαδικασία της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Με αυτή τη παρέμβαση μειώνεται η γραφειοκρατία και συντομεύεται ο χρόνος της επένδυσης.

– Δημιουργία ενός διακριτού τουριστικού προϊόντος, την Οργανωμένων Τουριστικών κατασκηνώσεων πολυτελούς διαβίωσης (glamping). Για πρώτη φορά θεσπίζεται κάτι τέτοιο δίνοντας τη δυνατότητα ανάπτυξης μιας μορφής τουρισμού που γνωρίζει άνθηση τα τελευταία χρόνια.

– Ρύθμιση του ελέγχου επί της πιστοποίησης των παρόχων ιατρικού τουρισμού και της διαδικασίας αναγνώρισης των ιαματικών φυσικών πόρων. Κι ενώ επίκειται νομοσχέδιο για τον ιατρικό τουρισμό, προχωρά αρχικά η πιστοποίηση των παρόχων.

– Απλοποίηση της λειτουργίας των κέντρων αναζωογόνησης («spa»). Είναι μια ρύθμιση που θα αναβαθμίσει πολλές μονάδες spa.

– Ενίσχυση του οινοτουρισμού και του αλιευτικού τουρισμού. Ήδη έχουν γίνει σημαντικά βήματα και προς τους δύο τομείς τουρισμού.

– Αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και πρόσληψης προσωπικού για τη στελέχωση των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Τουρισμού. Η ρύθμιση έρχεται σε μια στιγμή που χρειάζονται «χέρια» στον τουρισμό και μάλιστα καταρτισμένα.

– Θέσπιση ενός νέου και σύγχρονου νομοθετήματος για το επάγγελμα του ξεναγού. Ήταν πάγιο αίτημα των ξεναγών, για την αναβάθμιση και θωράκιση του επαγγέλματος, καθώς υπάρχουν σήμερα πολλοί παράνομοι ξεναγοί. Εκεί, ίσως, πρέπει να δοθεί μεγαλύτερο βάρος.

– Ρυθμίσεις για τις χρονομεριστικές μισθώσεις καταλυμάτων, ώστε να συμβαδίζουν με το σύγχρονο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Μείζον ζήτημα με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που πλήττουν τον ανταγωνισμό με τα ξενοδοχεία και έχουν εκτοξεύσει τις τιμές ενοικίασης διαμερισμάτων.

– Επικαιροποίηση του πλαισίου για τους Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμών, ώστε να υπάρξει συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και εκπροσώπων της τουριστικής αγοράς στη λήψη αποφάσεων. Οι ρυθμίσεις έρχονται τη στιγμή που αναπτύσσονται οι DMMO, όπως λέγονται και που μπαίνουν ιδιώτες στη διαδικασία.

«Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον ελληνικό τουρισμό που εστιάζει στην ποιοτική ανάπτυξή του, αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας», τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη επισημαίνοντας ότι προϋπόθεση της επιτυχίας του νέου οράματος είναι η συλλογική προσπάθεια Κυβέρνησης, φορέων και ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε στις στέρεες βάσεις που έχει δημιουργήσει η παρούσα δυναμική να χτιστεί το νέο οικοδόμημα του ελληνικού τουρισμού που θα ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις της τουριστικής ζήτησης και θα αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τα ζητήματα που αφορούν στο ανθρώπινο δυναμικό, την επιβάρυνση των γενικών υποδομών, τη διαχείριση υδάτινων πόρων και τα ζητήματα που αφορούν στην ευημερία και την ομαλή λειτουργία των τοπικών κοινωνιών.

Όπως υπογράμμισε η Όλγα Κεφαλογιάννη, «πρέπει να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες που μας παρέχουν τόσο οι νέες τεχνολογίες και οι ειδικές εφαρμογές τους στον τουρισμό όσο και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών».

==

Μπορείτε να κατεβάσετε το Νομοσχέδιο και τις σχετικές εκθέσεις που το συνοδεύουν από το site της Βουλής εδω .

Φωτογραφία: Υπουργός Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κεφαλονιά.

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!