More
    Αρχική ΤΟΠΙΚΑ Οικονομία

    Νέους προορισμούς αναζητούν ανά την Ελλάδα οι εταιρείες διεθνούς κρουαζιέρας

    257

    Νέους προορισμούς στην Ελλάδα αναζητά η διεθνής κρουαζιέρα, με το ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας να είναι έντονο καθώς η χώρα μας προσφέρει ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Την πρόθεση αυτή του κλάδου γνωστοποίησαν η Marie-Caroline Laurent, γενική διευθύντρια της Διεθνούς Ενωσης Κρουαζιέρας (CLIA) στην Ευρώπη, και η Μαρία Δεληγιάννη, διευθύντρια Ανατολικής Μεσογείου της CLIA, στον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστο Στυλιανίδη.

    Σε συνάντηση που είχαν πρόσφατα οι εκπρόσωποι της CLIA με τον κ. Στυλιανίδη, συζητήθηκε το γεγονός ότι το 57% του τουρισμού κρουαζιέρας στην Ελλάδα ετησίως (σύμφωνα με στοιχεία του 2023) συγκεντρώνεται σε Πειραιά, Σαντορίνη και Μύκονο.

    Η CLIA επικαλούμενη αυτά τα στοιχεία συζήτησε με τον υπουργό και με τον γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Μανώλη Κουτουλάκη, τη δυνατότητα ανάδειξης νέων προορισμών στην Ελλάδα. Η CLIA επιβεβαίωσε το έντονο ενδιαφέρον των εταιρειών κρουαζιέρας να εμπλουτίσουν τα δρομολόγιά τους με επιπλέον ελληνικούς προορισμούς, δεδομένου του ευρύτατου φάσματος επιλογών που προσφέρει η χώρα. Συζητήθηκε, επίσης, η βελτίωση και αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και των λιμενικών υπηρεσιών και επισημάνθηκε ότι οι δραστηριότητες homeporting αποτελούν μεγάλη οικονομική ευκαιρία για τη χώρα, καθώς περίπου το 70% των πλοίων που καταπλέουν φέτος σε ελληνικά λιμάνια πραγματοποιούν homeporting.

    Η συζήτηση έθιξε επίσης τη σημασία του κλάδου της κρουαζιέρας για την ευρωπαϊκή ναυπηγική δραστηριότητα – με περίπου 80% της αξίας του βιβλίου παραγγελιών των ευρωπαϊκών ναυπηγείων να προέρχεται από κρουαζιερόπλοια. Η πρόσφατη αναζωογόνηση των ελληνικών ναυπηγείων αντιπροσωπεύει μια θετική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία, με πιθανές επιχειρηματικές ευκαιρίες που περιλαμβάνουν τη μετασκευή, τη συντήρηση και την ανακαίνιση κρουαζιερόπλοιων στην Ελλάδα.

    Μελέτη

    Εστιάζοντας στην απαλλαγή του τομέα της κρουαζιέρας από τον άνθρακα, η CLIA ενημέρωσε την ηγεσία του υπουργείου ότι έχει αναθέσει την εκπόνηση μελέτης με τίτλο «A Cruise Investment Plan», που θα προσδιορίζει τις ανάγκες σε λιμενικές υποδομές και εναλλακτικά καύσιμα για την επίτευξη των στόχων του κλάδου για απανθρακοποίηση, και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

    Η CLIA τόνισε ακόμα την ανάγκη μιας προσεκτικά μελετημένης περιόδου προσαρμογής στην αύξηση των λιμενικών τελών στα ελληνικά λιμάνια, ενώ ζήτησε την άμεση αναθεώρηση της εθνικής νομοθεσίας σχετικά με τις λεμβουχικές εργασίες.

    Η εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για τη θέσπιση συστήματος εισόδου/εξόδου (EES) για την καταχώριση δεδομένων υπηκόων τρίτων χωρών που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα των κρατών – μελών, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ φέτος τον Νοέμβριο, συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των εκπροσώπων της CLIA με τη Διεύθυνση Προστασίας Συνόρων του ελληνικού υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!