Τον αμπελώνα της οικογένειας του Πέτρου Βιττωράτου από τα Ματζαβινάτα επισκεφθήκαμε για τον καθιερωμένο τρύγο.
Στην περιοχή της Κουνόπετρας είναι ο αμπελώνας του κου Πέτρου που είναι η 4η γενιά που παράγει το δικό της μοσχάτο για προσωπική χρήση.
Οι ποικιλίες που καλλιεργεί είναι: το τσαούσι που είναι οινοποιήσιμο και πολύ ελαφρύ, το αμυγδάλι (φαγώσιμο & οινοποιήσιμο), το κέρινο (επιτραπέζιο), το κορίθι το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από τα άλλα, το τσιμπίμπο που είναι χωρίς κουκούτσι, Κεφαλλονίτικο σταφύλι για γλυκό!
Ο κος Πέτρος με την “ομάδα” που αποτελείται από την του κόρη του Κατερίνα, τον γιο του Ακη, τον εγγονό του Μαρίνο . συγγενείς, συγχωριανοί και φίλους.
Ευχάριστες εικόνες να ξεπροβάλλουν με τα ψαθάκια τους ανάμεσα από τα αμπέλια.
Η ονομασία του τόπου (Μαντζαβινάτα) είναι Ιταλικής προέλευσης από τις λέξεις mangiare (φαγητό) και vino (κρασί). Η παραγωγή κρασιού αποτελούσε τον σημαντικότερο οικονομικό τομέα του χωριού. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κος Πέτρος το μοσχάτο παλιότερα έφευγε με κάρα μέχρι το Ληξούρι και από κει στην Ιταλία.
Η περίοδος του τρύγου του μοσχάτου, που είναι από τα πρώτα σταφύλια της Παλικής είναι μεταξύ 2-10 Αυγούστου. Λόγω του χώματος, είναι αργυλώδες και έχει αντοχή για πρώιμα.
Ο τρύγος πραγματοποιείται με μαχαίρια ή ψαλίδια. Αφού κοπούν τα ολόκληρα τσαμπιά, τα τοποθετούν σε καλάθια συλλογής και τα μεταφέρουν στο λινό για να ακολουθήσει το “πάτημα” !
√ Θα ακολουθήσει επόμενο ρεπορταζ με το “παραδοσιακό πάτημα σταφυλιού” της οικογένειας Βιττωράτου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ