Τον αμπελώνα της οικογένειας του Πέτρου Βιττωράτου από τα Ματζαβινάτα επισκεφθήκαμε για τον καθιερωμένο τρύγο.

Στην περιοχή της Κουνόπετρας είναι ο αμπελώνας του κου Πέτρου που είναι η 4η γενιά που παράγει το δικό της μοσχάτο για προσωπική χρήση.

Οι ποικιλίες που καλλιεργεί είναι: το τσαούσι που είναι οινοποιήσιμο και πολύ ελαφρύ, το αμυγδάλι (φαγώσιμο & οινοποιήσιμο), το κέρινο (επιτραπέζιο), το κορίθι το οποίο είναι διπλάσιο σε μέγεθος από τα άλλα, το τσιμπίμπο που είναι χωρίς κουκούτσι, Κεφαλλονίτικο σταφύλι για γλυκό!

Ο κος Πέτρος με την “ομάδα” που αποτελείται από την του κόρη του Κατερίνα, τον γιο του Ακη, τον εγγονό του Μαρίνο . συγγενείς, συγχωριανοί και φίλους.

Ευχάριστες εικόνες να ξεπροβάλλουν με τα ψαθάκια τους ανάμεσα από τα αμπέλια.

Η ονομασία του τόπου (Μαντζαβινάτα) είναι Ιταλικής προέλευσης από τις λέξεις mangiare (φαγητό) και vino (κρασί). Η παραγωγή κρασιού αποτελούσε τον σημαντικότερο οικονομικό τομέα του χωριού. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε ο κος Πέτρος το μοσχάτο παλιότερα έφευγε με κάρα μέχρι το Ληξούρι και από κει στην Ιταλία.

Η περίοδος του τρύγου του μοσχάτου, που είναι από τα πρώτα σταφύλια της Παλικής είναι μεταξύ 2-10 Αυγούστου. Λόγω του χώματος, είναι αργυλώδες και έχει αντοχή για πρώιμα.

Ο τρύγος πραγματοποιείται με μαχαίρια ή ψαλίδια. Αφού κοπούν τα ολόκληρα τσαμπιά, τα τοποθετούν σε καλάθια συλλογής και τα μεταφέρουν στο λινό για να ακολουθήσει το “πάτημα” !

√ Θα ακολουθήσει επόμενο ρεπορταζ με το “παραδοσιακό πάτημα σταφυλιού” της οικογένειας Βιττωράτου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ ΤΡΥΓΟΥ

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!