Η ημερίδα με τίτλο «2nd Sustainable Tourism Summit» έχει στόχο να αναλυθούν θέματα που σχετίζονται με την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Τουρισμού και απευθύνεται στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Διοργανώνεται από το Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί τo Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024 στις 18:00, στο Αμφιθέατρο “Γεράσιμος Αρσένης” του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι.
Σκοπός της ημερίδας είναι να παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της Βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης που βασίζεται στο τρίπτυχο: περιβάλλον, οικονομία, κοινωνία, αλλά και να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους κατοίκους των νησιών για τη βήμα-βήμα υιοθέτηση αυτών των βασικών αρχών.
Τα βασικά ερωτήματα που θα τεθούν και θα αναλυθούν από τους ομιλητές είναι:
- Τί ακριβώς εννοούμε πρακτικά με τον όρο Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη;
- Τί σημαίνει Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη για τις επιχειρήσεις και τους προορισμούς;
- Ποια είναι η παρούσα κατάσταση της Κεφαλονιάς σε σχέση με τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη;
- Πώς θέλουμε να αναπτυχθεί η Κεφαλονιά τουριστικά τα επόμενα χρόνια;
- Ποια η σχέση της Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης με την κλιματική κρίση;
- Ποιο ρόλο μπορούν να παίξουν τα Συμπεριφορικά Oικονομικά στην επίτευξη Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης;
- Τί είναι Smart Tourism και ποιος ο ρόλος του στη διαμόρφωση της τουριστικής εμπειρίας;
- Πώς συνδέεται η Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη με την οργάνωση του χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος;
- Ποιες ενέργειες έχουν γίνει στην Κεφαλονιά προς την Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη;
Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο διοργάνωσης του “Stay Active Kefalonia” σε συνεργασία με τους Δήμους της Κεφαλονιάς.
Δίνεται η δυνατότητα παρακολούθησης της ημερίδας μέσω της εφαρμογής ΖΟΟΜ για όσους δεν μπορέσουν να παρευρεθούν, μετά από συμπλήρωση της φόρμας παρακολούθησης που είναι διαθέσιμη εδώ: https://forms.gle/2ZAbr8acP95suM3x5
Μετά τη συμπλήρωση της φόρμας θα αποσταλεί στις 27 Σεπτεμβρίου ο σύνδεσμος ΖΟΟΜ στα email που έχουν δηλωθεί.
Την ημερίδα συντονίζει ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Αγησίλαος Κονιδάρης.
Πρόγραμμα
18:00-18:15
Εισαγωγή στη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη
Αγησίλαος Κονιδάρης
Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο
18:20-18:55
People-Smart, Sustainability-Smart: How behavioral science can make tourism better for nature, people and the economy in the destination
Dr. Milena S. Nikolova
Expert in Human Behavior and Sustainable Travel
Co-Founder of BehaviorSMART
19:00-19:35
Smart Tourism and Cocreation of Transformative Experiences
Δημήτριος Μπούχαλης
Kαθηγητής, Bournemouth University
19:40-20:15
Τουρισμός, οργάνωση του χώρου και προστασία του περιβάλλοντος
Ηλίας Μπεριάτος
Ομότιμος καθηγητής χωροταξικού- περιβαλλοντικού σχεδιασμού, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
20:20-20:55
Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη σε τροχιά προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης
Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης
Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
21:00-21:30
Συζήτηση – Ερωτήσεις – Συμπεράσματα
Βιογραφικά ομιλητών
Dr. Milena S. Nikolova
Expert in Human Behavior and Sustainable Travel
Co-Founder of BehaviorSMART
Milena is a leading expert in human behavior and traveler psychology. She uses knowledge about how people make decisions and take action to power improvements in market success and sustainability performance in the tourism sector. She and her team at BehaviorSMART support leisure enterprises and destination authorities in achieving goals by understanding and applying smart behavior changes.
Milena is a frequent speaker at global and regional tourism industry events on topics such as human psychology and sustainability, new travel behaviors, behavior-smart innovations and others. She is often hosted by universities for guest lectures and talks for students and researchers. Milena is the author of the first book that explores the potential of applying knowledge from behavioral sciences to strategic issues in the travel industry – “Behavioral Economics for Tourism”.
Δημήτριος Μπούχαλης
Kαθηγητής
Bournemouth University
Ο καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης είναι τακτικός καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Bournemouth στην Αγγλία. Είναι ειδικός στη Στρατηγική Διαχείριση και το Μάρκετινγκ με εξειδίκευση στις εφαρμογές της Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνίας στον τομέα του Τουρισμού, ταξιδιών, Φιλοξενίας και αναψυχής. Είναι Διευθυντής του εργαστηρίου ηλεκτρονικού τουρισμού (eTourism Lab) και Αναπληρωτής Διευθυντής του Διεθνούς Κέντρου για την Έρευνα Τουρισμού και Φιλοξενίας στο Πανεπιστήμιο Bournemouth της Αγγλίας. Διετέλεσε Επισκέπτης Kαθηγητής στην σχολή ξενοδοχειακής και τουριστικής διοίκησης στο πολυτεχνικό πανεπιστήμιο του Hong Kong στην Κίνα στο ακαδημαϊκό έτος 2021 με 2022. Είναι ο Επιμελητής Συνταξης του αρχαιότερού επιστημονικού περιοδικού Tourism Review που δημοσιεύει τουριστική έρευνα για 80 χρόνια. Το 2022 εξέδωσε την Εγκυκλοπαίδεια Τουριστικής Διαχείρισης και Μάρκετινγκ. Έχει συγγράψει και συνεπιμεληθεί περισσότερα από 30 βιβλία και 400 επιστημονικά άρθρα. Ο καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης αναγνωρίστηκε ως Ερευνητής Υψηλής Αναφοράς για τα έτη 2020, 2021 και 2022 από την Clarivate™. Εμφανίζεται στη βάση δεδομένων του Πανεπιστημίου Stanford ως ένας από τους κορυφαίους 2% επιστήμονες του κόσμου και κατατάσσεται στη θέση #859 (για το 2022) και #6465 (στην πορεία της καριέρας του) σε παγκόσμιο επίπεδο, ανάμεσα σε 204.644 ερευνητές σε όλες τις επιστήμες, βασισμένο σε δεδομένα του Scopus. Βρίσκεται στην 2η θέση όσον αφορά τις αναφορές για τον τουρισμό, στην 1η θέση όσον αφορά τη φιλοξενία, στη 11η θέση στη στρατηγική και στη 23η θέση στο μάρκετινγκ στο Google Scholar, με περισσότερες από 78000 αναφορές και h-index 119. Κατατάσσεται επίσης στη θέση #5 στο Ηνωμένο Βασίλειο και #46 στον κόσμο στη λίστα των Επιστημόνων στον τομέα της Διοίκησης επιχειρήσεων από την Research.com. Ο Δημήτριος συνεργάζεται στενά με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και την Παγκόσμια Τράπεζα για να διασφαλίσει ότι η καινοτόμα έρευνά του έχει σημασία και αντίκτυπο στις παγκόσμιες κοινότητες. Για περισσότερες πληροφορίες, βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.buhalis.com, και για όλους τους συνδέσμους https://linktr.ee/buhalis.
Ηλίας Μπεριάτος
Ομότιμος καθηγητής χωροταξικού- περιβαλλοντικού σχεδιασμού
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ο Ηλίας Μπεριάτος είναι ομότιμος καθηγητής χωροταξικού -περιβαλλοντικού σχεδιασμού και γεωγραφίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική, πολεοδομία, χωροταξία, γεωγραφία και περιβάλλον. Απόφοιτος της αρχιτεκτονικής σχολής του ΕΜΠ, έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην πολεοδομία και τον περιφερειακό σχεδιασμό στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Paris-IV-Sorbonne) και στη συνέχεια απέκτησε διδακτορικό δίπλωμα στη χωροταξία (1982). Κατέχει επίσης πτυχίο Ανθρωπογεωγραφίας του Πανεπιστημίου Paris-X-Nanterre. Έχει διδάξει σε διάφορα πανεπιστήμια (εσωτερικού και εξωτερικού) ενώ έχει επιμεληθεί ή συγγράψει μόνος ή με άλλους αρκετά βιβλία και έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά. Επιπλέον έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ανακοινώσεων και διαλέξεων σε διεθνή fora και των πέντε ηπείρων.
Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης
Αναπληρωτής Προϊστάμενος
Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Ο Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης είναι διδάκτωρ φυσικής γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, έχει MSc από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, στην φωτογραμμετρία με Τηλεπισκόπηση, πτυχίο πληροφορικής από το ΕΑΠ και μεταπτυχιακό στην Διοίκηση, Τεχνολογία και Ποιότητα από το ΑΠΚΥ. Είναι Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου & Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων του ΟΦΥΠΕΚΑ από τον Μάρτιο 2022 έως σήμερα, ενώ διετέλεσε Συντονιστής του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου έως και την συγχώνευση του από τον ΟΦΥΠΕΚΑ. Οι ερευνητικές του δραστηριότητες αποτυπώνονται στις δημοσιευμένες επιστημονικές εργασίες και στα ερευνητικά έργα που συμμετείχε. Τα επιστημονικά ενδιαφέροντα καλύπτουν τους τομείς της Εδαφικής Διάβρωσης, Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών, στη διαχείριση Προστατευόμενων Περιοχών, στην διαχείριση της ορνιθοπανίδας. Διαθέτει άριστες επικοινωνιακές δεξιότητες που αποκτήθηκαν μέσα από την εμπειρία κατά την εκτέλεση ερευνητικών έργων, τη συνεργασία με ερευνητικούς φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού, την επίβλεψη μεταπτυχιακών εργασιών και πρακτικών ασκήσεων φοιτητών. Έχει εργαστεί και στο ιδιωτικό τομέα στην εκπόνηση Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Επιπρόσθετα, έχει συμβάλει στην ένταξη Κεφαλονιάς-Ιθάκης στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO, στην ανακήρυξη του Εθνικού Δρυμού Αίνου ως Διεθνούς Πάρκου Σκοτεινού Ουρανού και στην πιστοποίηση του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης με την Ευρωπαϊκή Χάρτα βιώσιμου τουρισμού της Οργάνωσης EUROPARC Federation. Έχει συγγράψει επιστημονικές δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε διεθνή και πανελλήνια επιστημονικά συνέδρια.