Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη Κεφαλονιάς : ‘Η τώρα ή χάνουμε το … αεροπλάνο της ανάπτυξης!

169

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο αργά το απόγευμα η ημερίδα με θέμα “2nd Sustainable Tourism Summit” , μια πρωτοβουλία του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων του Ιόνιου Πανεπιστημίου και του καθηγητή Αγησίλαου Κονιδάρη.

Συμμετείχαν με εξαιρετικές παρεμβάσεις οι :

Dr. Milena S. Nikolova
Expert in Human Behavior and Sustainable Travel
Co-Founder of BehaviorSMART
“People-Smart, Sustainability-Smart: How behavioral science can make tourism better for nature, people and the economy in the destination”. “Έξυπνοι άνθρωποι, έξυπνη βιωσιμότητα: Πώς η επιστήμη της συμπεριφοράς μπορεί να βελτιώσει τον τουρισμό για τη φύση, τους ανθρώπους και την οικονομία στον προορισμό.”

Dimitrios Buhalis
Kαθηγητής, Bournemouth University
“Smart Tourism and Cocreation of Transformative Experiences” ( Έξυπνος τουρισμός και δημιουργία εμπειριών»

Ηλίας Μπεριάτος
Ομότιμος καθηγητής χωροταξικού- περιβαλλοντικού σχεδιασμού, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. “Τουρισμός, οργάνωση του χώρου και προστασία του περιβάλλοντος”

Δρ. Michalis Xanthakis
Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων – Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
“Η Κεφαλονιά και η Ιθάκη σε τροχιά προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης”

Είχαμε τη χαρά επίσης να δούμε στην οθόνη σε Online παρέμβαση τον Ευρωβουλευτή Νικόλα Φαραντούρη σε μια ολιγόλεπτη παρέμβαση με θέμα : “Ευρωπαϊκή Ένωση και Βιώσιμη Ανάπτυξη».

Εισήγηση στην Ημερίδα έκανε ο καθηγητής Αγησίλαος Κονιδάρης ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις του Τμήματος για το θέμα «Βιώσιμος Τουριστός, ανακοίνωσε έρευνες μεγάλων φορέων για αυτό ακριβώς το θέμα και τα αποτελέσματά τους, καθώς και τον απολογισμό των δράσεων από την περσινή 1η ημερίδα με το ίδιο θέμα έως σήμερα.

Δεν μπορώ να μην αναμεταδώσω την «παρέμβαση» του γκουρού του τουρισμού , του Κεφαλονίτης καθηγητή Πανεσπιστημίου Πατρών Γεράσιμου Ζαχαράτου, πολυαγαπημένου μας ανθρώπου εδώ και πολλά χρόνια. Ο Γεράσιμος με το γνωστό Κεφαλονίτικο πνεύμα απαντάει στην ερώτηση εάν υπάρχει υπερτουρισμός..

Ακούστε τον!

Ποιός υπερτουρισμός! Υπερβλακείες δηλαδή.. Επειδή δεν μπορούν να κάνουνε δυο-τρία βασικά πράγματα.”, είπε ο “δάσκαλος”! 

Ολες οι εισηγήσεις ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και πήγαν την σκέψη μας βήματα μπροστά, ανεξάρτητα εάν συμφωνεί κάποιος  ή όχι με κάποιες απόψεις. Ο βιώσιμος τουρισμός είναι μια μεγάλη υπόθεση και για τον προορισμό και για τους τουρίστες. Υπάρχει αλληλεπίδραση , χωρίς τη συνεργασία προορισμού (κατοίκων) και τουριστών δεν υπάρχει βιώσιμος τουρισμός.

Αυτό που κράτησα από την πολύωρη συζήτηση, ως πρακτικός άνθρωπος, είναι τούτο:

H Κεφαλονιά βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα σταυροδρόμι για ποιόν δρόμο θα ακολουθήσει. Αυτόν της βιώσιμης ανάπτυξή της ή της άναρχης «ανάπτυξης» της τοπικής οικονομίας. Αυτό το τόνισε ο εξαίρετος καθηγητής Δημήτρης Μπούχαλης  ο οποίος γνώρισε την Κεφαλονιά πρόσφατα ως τουρίστας. Δηλαδή “μπορούμε ακόμα να τα καταφέρουμε” ! Εάν θέλουμε, εάν το αποφασίσουμε.. Εάν οι ηγέτες είναι ικανοί να μας οδηγήσουν στο σωστό δρόμο.. Εάν, εάν..

Σύντομα θα γίνει η επεξεργασία του videο από τους διοργανωτές και θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε όλους τους ομιλητές.

Το κοινό

Στο κοινό και οι ¨”συνήθεις ύποπτοι και αμετανόητοι” στο να προσπαθούν είτε από πάθος και μεράκι , είτε από επιστημονικό ενδιαφέρον , είτε λόγω καθηκόντων. Ηχηρές απουσίες επαγγελματιών του τουρισμού, της εστίασης, του πρωτογενούς τομέα. Δεν αναφέρομαι σε «εκπροσώπους» αναφέρομαι σε φυσικές παρουσίες ανθρώπων.

Ο πανταχού παρόν πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Γεράσιμος Τιμοθεάτος , τα μέλη της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Αργοστολίου : Νίκος Κουρκουμέλης Αντιδήμαρχος, Μαρίνα Βεργωτή,  Σταύρος Κορκός- Κουρής (προϊστάμενος τμήματος τουρισμού του Δήμου Αργοστολίου) , ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήρης Κουρής διακριτικά στα τελευταία έδρανα, ο πρ. Αντιπεριφερειάρχης Σπύρος Γαλιατσάτος, ο καθηγητής Ηλίας Τουμασάτος, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ ΝΗΣΙ για όλους Διονύσης Τρωίαννος, και Δημήτρης Κεκάτος , ο Φοροτεχνικός – οικονομολόγος Τάσος Καλογηράτος. Είδαμε τον πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. κ Μ. ΒΕΡΓΩΤΗ  Γεράσιμο Βεργωτή, τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Τουριστικών καταλυμάτων Δημήτρη Ατσάρο. (Συμπαθάτε για τυχόν παραλείψεις)… Στο κοινό συμμετείχαν βεβαίως και φοιτητές του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων. Επίσης ταυτόχρονα υπήρχαν συμμετοχές στην live μετάδοση μέσω zoom .

Στο κοινό μοιράστηκε δώρο το καπελάκι της επιτροπής τουρισμού του δήμου Αργοστολίου.

Φωτογραφίες

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!