Συνέδριο ΚΕΔΕ: Πρώτο Θέμα η οικονομική κατάρρευση των Δήμων

83

Ξεκίνησε το Συνέδριο της ΚΕΔΕ στο νησί της Ρόδου, με τα θέματα που θα συζητηθούν να είναι πολλά και σοβαρά.

Οι εκπρόσωποι των δήμων της χώρας μας θα συζητήσουν για όλα τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν στους δήμους, όπως η επικείμενη διοικητική μεταρρύθμιση, η οικονομική βιωσιμότητα των δήμων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης, η ασφάλεια, η στέγαση, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ενεργειακή αυτάρκεια, η ανάπτυξη των πόλεων με ανθρώπινους όρους, η θεσμική αναβάθμιση του αυτοδιοικητικού θεσμού και του αιρετού πολιτικού προσωπικού. Παράλληλα θα συναποφασίσουν τη νέα πολιτική ατζέντα διεκδικήσεων για την επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης.

Ζητήματα που απασχολούν και προβληματίζουν τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης με το σημαντικότερο αυτό που αφορά στα οικονομικά των Δήμων, θέμα που βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή της ατζέντας της ΚΕΔΕ, καθώς ο αριθμός των Δήμων που λαμβάνουν συνεχώς προκαταβολές από την τακτική τους επιχορήγηση για να ανταπεξέλθουν στα αυξημένες λειτουργικές δαπάνες, ολοένα και αυξάνεται.

Υπάρχουν Δήμοι που κινδυνεύουν ακόμη και με κατάρρευση και το Συνέδριο της Ρόδου θεωρείται κομβικό, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να απαιτούν πλέον άμεσες λύσεις και απαντήσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι δήμαρχοι ζητούσαν 450 εκατ, η κυβέρνηση έδωσε, συνολικά, 250 και τους ζητά να πορευθούν με αυτά.

Χαρακτηριστικό είναι, επίσης, ότι, όπως αναφέρουν στελέχη των ΟΤΑ, τα τελευταία χρόνια οι δήμοι δεν επωφελήθηκαν όσο θα έπρεπε από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ή και από άλλα προγράμματα που ανακοινώθηκαν, όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Οι αιτίες των οικονομικών προβλημάτων

Τεράστια προβλήματα για τους Δήμους αποτελούν, το ενεργειακό κόστος, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης, το τέλος ταφής το ποσό του οποίου παρακρατείται από την κυβέρνηση από τις επιχορηγήσεις των δήμων που καταβάλλονται σε 12 ετήσιες δόσεις, η πολιτική προστασία, η μείωση εσόδων από την παραχώρηση παραλιών, αλλά και οι εξελίξεις στο θέμα των ΔΕΥΑ.

Η ΚΕΔΕ πολλές φορές έχει τοποθετηθεί για τα εν λόγω καυτά ζητήματα ζητώντας από την κυβέρνηση:

Να καταργηθεί το τέλος ταφής και να επιστραφούν οι παρακρατήσεις που γίνονται από τους ΚΑΠ.
Να καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, το υπερβάλλον ενεργειακό κόστος των δήμων, των νομικών τους προσώπων και των ΔΕΥΑ και να χρηματοδοτηθούν προκειμένου να αναβαθμίσουν ενεργειακά τις υποδομές τους.
Να εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες ο Ν.3852/2010 για τις ετήσιες αποδόσεις από τον προϋπολογισμό στους δήμους και να καταργηθούν διατάξεις που έχουν μνημονιακό χαρακτήρα.
Να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για την αποπληρωμή των παρακρατηθέντων και μη αποδοθέντων πόρων.
Να επιστρέψουν στους δήμους τέλη που τους αφαιρέθηκαν.

Να υπενθυμίσουμε πως η ΚΕΔΕ έχει θέσει και το θέμα της βελτίωσης της συνεργασίας με την κεντρική κυβέρνηση, λέγοντας ότι οι δήμοι αποτελούν τον πιο άμεσο σύνδεσμο του κράτους με τους πολίτες και συνεπώς πρέπει να έχουν σημαντική αυτονομία αλλά και στήριξη από το κράτος, ζητώντας παράλληλα θεσμικές αλλαγές που θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η αντίδραση

Ζητούμενο ωστόσο είναι πώς θα αντιδράσουν οι δήμαρχοι σε όλο αυτό το “τσούναμι” που έχει κατακλύσει τους Δήμους τους. Ο σημερινός πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου, παρά τις φωνές που ακούγονται και μέσα από την “γαλάζια” παράταξη, όπως αυτή του α΄αντιπροέδρου Γρ. Κωνσταντέλλου, δεν φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε δυναμικές κινήσεις. Ως προς αυτό είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν δύομιση μήνες είχε απορρίψει πρόταση του επικεφαλής της παράταξης ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ, Χ. Δούκα για συμβολικό κλείσιμο των Δήμων ενόψει ΔΕΘ.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!