Το σύστημα κατάταξης των Ελληνικών ξενοδοχείων βάσει περιβαλλοντικών κριτηρίων, είναι ό,τι πιο σημαντικό έχει γίνει στο χώρο της φιλοξενίας στην Ελλάδα, έναν κλάδο που αποτελεί τη ρεαλιστική ελπίδα για ένα παραγωγικότερο μέλλον στη χώρα.
Με το νέο σύστημα, το οποίο θα λειτουργήσει στη βάση της ανταποδοτικότητας σε κάθε προορισμό, η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα στον κόσμο που κάνει ένα τέτοιο άλμα στην κατεύθυνση της αειφορίας.
Στόχος είναι κάθε ξενοδοχείο, ανεξαρτήτως μεγέθους, να εξασφαλίζει ένα μίνιμουμ προδιαγραφών για την ένταξή του στην κατάταξη, με προοπτικές βελτίωσης στο μέλλον.
Αυτά υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), κ. Αλέξανδρος Βασιλικός, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τους δημοσιογράφους που πραγματοποίησε το Επιμελητήριο σήμερα στην Αθήνα για την επέτειο των 90 χρόνων λειτουργίας του.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για σήματα αειφορίας αλλά για επίσημη κρατική κατάταξη ξενοδοχείων με περιβαλλοντικά κριτήρια, την πρώτη στον κόσμο. «Είναι το πιο ουσιαστικό [έργο] που έχει παραδώσει αυτή η διοίκηση του ΞΕΕ για τις επόμενες γενιές, με σκοπό να καλυτερεύσει το αποτύπωμα του κλάδου και να βοηθήσει τους συναδέλφους να φτάσουν στο μίνιμουμ των κριτηρίων που έχουν οριστεί», υπογράμμισε ο κ. Βασιλικός.
Ανταποδοτικότητα
Πρόκειται για μια μόνιμη συνεργασία του Τεχνικού και Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, που προαπαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις σε βάθος χρόνου. Το σύστημα κατάταξης θα λειτουργεί στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας, ώστε τα δημοτικά τέλη να είναι αντιστρόφως ανάλογα της υψηλότερης θέσης κάποιου ξενοδοχείου στην «πράσινη» κατάταξη, ενώ θα πρέπει να ανανεώνεται ώστε να προσαρμόζεται στις τεχνολογικές αλλά και τις κλιματικές εξελίξεις. Σκοπός είναι «το αποτύπωμα να είναι πολύ χαμηλότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και να μετριέται ώστε να έχουμε τη θέση που μας αξίζει στον τουρισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του ΞΕΕ.
Σύνδεση με τη χρηματοδότηση
Παράλληλα, υπάρχει κατεύθυνση η κατάταξη να συνδέεται με τη χρηματοδότηση. Όπως ανέφερε ο κ. Βασιλικός έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με το Τραπεζικό Σύστημα, ενώ αναμένεται να γίνουν και θεσμικές συζητήσεις ώστε αυτό να αποτελέσει ένα κομμάτι των ανταποδοτικών. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία στο εξής θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και αυτή την παράμετρο, τόνισε.
Το Μάρτιο οι πρώτες ανακοινώσεις
Σε σχετική ΚΥΑ που πρόκειται να εκδοθεί σε δεύτερη φάση, θα ορίζονται 4 κριτήρια κατάταξης, με προδιαγραφές στη διαχείριση υδάτων, ενέργειας, απορριμμάτων και αποβλήτων και, τέλος, εκπαίδευσης σε ζητήματα βιωσιμότητας ξενοδόχων και εργαζομένων.
Στην κατάταξη περιβαλλοντικών όρων θα λαμβάνονται υπόψη όλες οι Ευρωπαϊκές οδηγίες και νομοθεσία αλλά και όποια σήματα έχουν ήδη ληφθεί μέχρι σήμερα, ενώ προβλέπονται επιτόπιοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις κατά τη διαδικασία κατάταξης και επανέλεγχοι.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΞΕΕ, τα κριτήρια «δοκιμάζονται» σε ένα δείγμα ξενοδοχείων προκειμένου το Μάρτιο να γίνουν οι πρώτες ανακοινώσεις και να γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες που θα εμπεριέχονται στην Απόφαση που θα ορίζει τους όρους.
Τα κριτήρια διαμορφώθηκαν την τελευταία διετία μέσα από επιτροπές που έλαβαν υπόψη την ιδιομορφία του Ελληνικού ξενοδοχειακού κλάδου, ο οποίος στο 80% αποτελείται από «μικρομικρές» οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που χρειάζονται καθοδήγηση, δήλωσε ο κ. Βασιλικός.
Δεν υπάρχουν αρνητικές ενδείξεις για τη χρονιά
Αναφορικά με τις προοπτικές της νέας χρονιάς, ο πρόεδρος του ΞΕΕ επισήμανε ότι είτε στα σλοτ είτε στις προκρατήσεις δεν παρατηρείται μέχρι στιγμής κάτι αρνητικό.
Η ζήτηση παραμένει ανθεκτική λόγω της καινούριας φάσης στην οποία έχει περάσει η συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι παραμένουν ανεπηρέαστοι από τις σύγχρονες προκλήσεις (π.χ. η ύφεση σε βασικές αγορές και οι γεωπολιτικές εξελίξεις). «Αν πάμε χρόνια πίσω, ένα από αυτά που συμβαίνουν τώρα γύρω μας θα ήταν αρκετά για να καταστραφεί η σεζόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός. Ωστόσο, κανείς δε μπορεί ακόμα να προβλέψει τη διάρκεια αυτής της καταναλωτικής συμπεριφοράς, 3 χρόνια μετά το revenge travel.
Εξάλλου, η νέα γενιά έχει διαφοροποιημένες καταναλωτικές συμπεριφορές από την παλαιότερη η οποία δέσμευε μηνιαίως ένα ποσό για την απόκτηση περιουσίας. Η αποφυγή αυτής της τακτική απελευθερώνει ένα ποσό που δαπανάται σε υπηρεσίες. Τέλος, βοηθητικός παράγοντας είναι και η ευέλικτη εργασία. Οι τάσεις αυτές φαίνεται ότι θα καθορίσουν τις επόμενες γενιές όμως είναι νωρίς να πούμε ότι δεν θα υπάρξουν σκαμπανευάσματα.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία για τα πακέτα διακοπών
Αναφορικά με την Ευρωπαϊκή οδηγία πακέτων διακοπών (package travel directive), o κ. Βασιλικός, ως πρόεδρος της HOTREC, ανέφερε ότι ο ευρωπαϊκό φορέας έχει κάνει παρεμβάσεις κατά της ενσωμάτωσης, στον ταξιδιωτικό κλάδο, τάσεων που προέρχονται από το λιανικό εμπόριο, ιδιαίτερα ως προς τον περιορισμό των προκαταβολών σε μόλις το 20% και την δυνατότητα ακύρωσης μόλις μία εβδομάδα πριν από το ταξίδι. Οι ρυθμίσεις αυτές ανατρέπουν, τόνισε, το οικονομικό μοντέλο πολλών ξενοδοχείων που στηρίζονται στα early birds, βαίνουν σε βάρος των καταναλωτών, αλλά και ολόκληρων περιοχών που βασίζονται σε τέτοια μοντέλα.