ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ LEADER σε Βαθύ και Αργοστόλι

77

 

Δ/νση: Διοικητήριο Περιφέρειας Ιονίων Νήσων,
Πλατεία Βαλλιάνου, Αργοστόλι, Τ.Κ. 28100
Τηλ: 26713 60570
Fax: 26710 28462
Url: www.ionianlag.gr
Mail: ionianlag@gmail.com
Αργοστόλι, 27-02-2025
Α.Π.: 33

Το Δίκτυο Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, στο πλαίσιο του σχεδίου διατοπικής συνεργασίας με τίτλο «Γεύσεις Ελλήνων Εκλεκτές» του τοπικού προγράμματος CLLD/LEADER, υπομέτρο 19.3 του Μέτρου 19 του ΠΑΑ 2014-2022, πραγματοποίησε την ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την “τοπική δικτύωση και γαστρονομικές κοινότητες”.

Βαθύ 19-02-2025: Η εκδήλωση έλαβε χώρα στο Δημοτικό Κινηματογράφο Ιθάκης. Παρουσιάστηκε ο Γαστρονομικός Οδηγός που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος από τον κύριο Γιώργο Πίττα για την Ιθάκη και παραβρέθηκαν σημαντικοί πρεσβευτές της τοπικής γαστρονομίας. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ιθάκης κ. Διονύσιος Στανίτσας, η Έπαρχος Ιθάκης κα Σμαράγδα Σαρδέλη και ο Αντιδήμαρχος Ιθάκης και Αντιπρόεδρος της ΕΔΠ CLLD/LEADER κ. Παναγιώτης Δόριζας.
Ο Πρόεδρος του φορέα κ. Διονύσιος Μινέτος, αφού ευχαρίστησε και καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, τόνισε την ανάγκη διατήρησης και ανάδειξης της ιδιαίτερης πολιτιστικής και πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού μέσω της ανάδειξης του γαστρονομικού πλούτου της Ιθάκης. Ακολούθησε η παρουσίαση του κ. Γιώργου Πίττα, εμπνευστή των γαστρονομικών κοινοτήτων, ο οποίος παρουσίασε τον γαστρονομικό οδηγό της Ιθάκης, αναλύοντας την σπουδαιότητα της γαστρονομίας στο σημερινό οικονομικό σύστημα και την ανάγκη ποιοτικής διαφοροποίησης με την ανάδειξη και υιοθέτηση καλών τοπικών παραδοσιακών γαστρονομικών πρακτικών.
Ακολούθησε συζήτηση με επιχειρηματίες της εστίασης που συμμετείχαν στη δημιουργία του οδηγού οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και συμφώνησαν στην ανάγκη διατήρησης της γαστρονομικής παράδοσης του νησιού και της στόχευσης στην υψηλή ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών.

Αργοστόλι 20-02-2025: Πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση και στο Αργοστόλι, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κεφαλληνίας και Ιθάκης όπου ο κύριος Γιώργος Πίττας μίλησε για τον Γαστρονομικό Οδηγό που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον Δήμο Αργοστολίου και την Γαστρονομική Κοινότητα της Κεφαλλονιάς.

Την εκδήλωση παρευρέθηκαν οι πρωτεργάτες δημιουργίας της Γαστρονομικής Κοινότητας Κεφαλλονιάς, κα Κωνσταντίνα Χαρίτου Πρόεδρος Γαστρονομικής Κοινότητας, ο κ. Ανδρέας Παντελειός Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο κ. Γεράσιμος Τιμοθεάτος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων. Επίσης παρευρέθηκαν το μέλος της Τουριστικής Επιτροπής Δήμου Αργοστολίου και της ΕΔΠ LEADER κ. Σπυρίδων Κατσούρης και ο Πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού συλλόγου κ. Γ. Τσιτιμάκης.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του ΔΣ κ. Διονύσιος Μινέτος, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μετά από μία σύντομη αναφορά στη σημασία διαφύλαξης και προβολής της γαστρονομικής ταυτότητας του κάθε τόπου, έδωσε το λόγο στην Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας και Αποδήμου Ελληνισμού και Αντιπρόεδρο του ΔΣ, κυρία Ελένη Παπαναστασάτου η οποία αναφέρθηκε στην έννοια της γαστρονομίας σαν έκφραση της ιδιαίτερης πολιτιστικής ταυτότητας και στην ανάγκη διασύνδεσης της τουριστικής βιομηχανίας με τα υψηλής ποιότητας τοπικά παραγόμενα προϊόντα.

Από την πλευρά του ο κύριος Πίττας, αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία των γαστρονομικών κοινοτήτων και στο ρόλο που επιτελούν για την ποιοτική διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος. Σημαντική στιγμή αποτέλεσε η συζήτηση με φοιτητές τους Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, οι οποίοι συνοδευόμενοι από τους διδάσκοντες του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Παύλο Μπουχάγιερ, κα Μαρία Αλεξανδρή, κα Ιλιάδα Λάππα, έδωσαν ένα ιδιαίτερο διατοπικό ενδιαφέρον στην εκδήλωση. Στην εισήγηση του ο κύριος Γ. Πίττας, τόνισε την σπουδαιότητα της γαστρονομίας όχι μόνο από τη σκοπιά της τέχνης και της επιστήμης του απολαυστικού φαγητού αλλά κυρίως ως προς την εξυπηρέτηση των βασικών διατροφικών αναγκών του ανθρώπου. Εστίασε στις καλές πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί σε εθνικό επίπεδο στον τομέα αυτό και εξήρε την σημασία της συνεργασίας και της τοπικότητας για την περαιτέρω ανάπτυξη του ποιοτικού συνεργατισμού στο τοπικό αγροδιατροφικό σύστημα.

Ευχαριστούμε το Δήμο Ιθάκης και το Επιμελητήριο Κεφαλλονιάς και Ιθάκης για την παραχώρηση των χώρων των εκδηλώσεων.
Ευχαριστούμε όλους τους παρευρισκόμενους που μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Ο Πρόεδρος ΔΣ & ΕΔΠ CLLD/LEADER
Διονύσιος Μινέτος

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!