Νέα ευκαιρία σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε εφορίες και ταμεία δίνει η κυβέρνηση, που επιτρέπει εξόφληση σε 120 δόσεις με μερική διαγραφή οφειλής ακόμη και για χρέη μικρότερα των 20.000 ευρώ, όπως διευκρίνισε χθες ο Δημήτρης Παπαδημητρίου, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό διευθέτησης οφειλών βιώσιμων επιχειρήσεων.
Με τη νέα παράγραφο 21 του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, η οποία προστέθηκε μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης και, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν έχει ακόμη εγκριθεί από τους Θεσμούς των δανειστών, ανοίγει ο δρόμος, όπως έγραψε το sofokleousin.gr την Κυριακή, για να ρυθμίσουν οφειλές μόνο σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου, επειδή δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα και μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στις τράπεζες με το νόμο Κατσέλη.
Η εξαίρεση των ελεύθερων επαγγελματιών από το πεδίο εφαρμογής του νόμου ήταν ένα θέμα, στο οποίο επέμειναν σθεναρά οι Θεσμοί των δανειστών κατά τη διαπραγμάτευση για το νομοσχέδιου του εξωδικαστικού μηχανισμού. Το προσχέδιο νόμου που δόθηκε σε διαβούλευση πράγματι εξαιρούσε εντελώς από τη δυνατότητα εξωδικαστικής διευθέτησης οφειλών τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Όμως, όπως σημειώνεται στο κείμενο συμπερασμάτων από τη διαβούλευση, που κατατέθηκε στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο, έγιναν αρκετά σχόλια για το θέμα αυτό από ενδιαφερόμενους και «προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν οφειλές μόνο προς την Φορολογική Διοίκηση ή προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και επομένως εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του ν. 3869/2010 (σ.σ.: νόμος Κατσέλη), λήφθηκε μέριμνα, ώστε να συμπεριληφθούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη ρύθμιση της παραγράφου 21 του άρθρου 15 περί ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων, οι οποίες οφείλουν μόνο προς το Δημόσιο ή μόνο προς Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης».
Πώς θα ρυθμίζονται οι οφειλές
Τα χαρακτηριστικά της νέας ρύθμισης έχουν ως εξής:
- Σύμφωνα με την παρ. 21 του άρθρου 15 του νομοσχεδίου, οφειλέτες, οι οποίοι εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του νόμου (σ.σ.: δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες) θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στις εφορίες και στα ασφαλιστικά ταμεία, που «μπορεί να προτείνουν σε αυτούς λύσεις ρύθμισης οφειλών ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών του παρόντος».
- Αυτό σημαίνει ότι τα χρέη θα μπορούν να ρυθμίζονται έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις, όχι χαμηλότερες των 50 ευρώ, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα μερικής διαγραφής οφειλής, σύμφωνα με όσα ορίζει το νομοσχέδιο για τις επιχειρήσεις. Στη διαδικασία αυτή, όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομίας, Δ. Παπαδημητρίου, ο οφειλέτης θα έρχεται σε διαπραγμάτευση με την εφορία ή το ασφαλιστικό ταμείο.
- Είναι ιδιαίτερο σημαντικό, καθώς αφορά χιλιάδες επαγγελματίες, ότι η ρύθμιση καλύπτει και τα «μικρά» χρέη, καθώς το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό καλύπτει μόνο όσους χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ. «Ναι, το άρθρο 15 παρ. 21 καλύπτει τους οφειλέτες κάτω από 20.000 ευρώ, εάν είναι προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία», διευκρίνισε χθες ο κ. Παπαδημητρίου.
- Ο Φώτης Κουρμούσης, ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εξήγησε ότι το νέο άρθρο του νομοσχεδίου «είναι το έναυσμα ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο Δημόσιο, δηλαδή εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία να μπορούν να κάνουν αυτές τις ρυθμίσεις. Στη συνέχεια εσωτερικά η ανεξάρτητη Αρχή δημοσίων εσόδων και ο ΕΦΚΑ που είναι αυτόνομοι φορείς θα βγάλουν τις εσωτερικές αποφάσεις, εγκύκλιους κ.λπ., που θα λένε πως ακριβώς θα γίνονται αυτές οι ρυθμίσεις. Υπάρχουν δηλαδή συγκεκριμένα κριτήρια, όπως ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις, ώστε να μην είναι στην κρίση του καθένα το τι θα προκύπτει αλλά βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων και ελέγχων που θα γίνονται από την εφορία ή το ασφαλιστικό Ταμείο να προκύπτουν οι αντίστοιχες λύσεις».
Θα “κλωτσήσουν” οι Θεσμοί;
Πάντως, η νέα διάταξη έχει δημιουργήσει πολλά ερωτηματικά σχετικά με τον τρόπο που θα την υποδεχθούν οι Θεσμοί, οι οποίοι όχι μόνο γιατί είχαν απορρίψει κάθε σκέψη για ένταξη των επαγγελματιών στον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά και επειδή έχουν ισχυρή πεποίθηση ότι θα πρέπει να σταματήσουν οι γενικές ρυθμίσεις οφειλών προς το Δημόσιο, επειδή επιδρούν αρνητικά στην κουλτούρα πληρωμών.
Στην τελευταία του έκθεση, το ΔΝΤ σημείωνε χαρακτηριστικά, αναφερόμενο στο πρόβλημα με την «έκρηξη» ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που είναι οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη, ως ποσοστό του ΑΕΠ, ότι το πρόβλημα «παροξύνθηκε από την αναποτελεσματικότητα της φορολογικής διοίκησης, που έχει αδυναμία να εφαρμόσει μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και, αντίθετα, βασίζεται σε μέτρα αμνήστευσης ή σε μη στοχευμένα σχήματα εξόφλησης σε δόσεις, που μόνο εξασθενούν περαιτέρω τα κίνητρα πληρωμής και, έτσι, αυτοακυρώνονται».