Θεόφιλε , δεν θέλουμε δήμαρχο – λογιστή και “πάρε – δώσε” πλειστηριασμούς έργων!

768

Χθες το δημοτικό συμβούλιο Αργοστολίου ψήφισε το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2020. Τεχνικό πρόγραμμα είναι το όραμα του κάθε δήμαρχου , της κάθε δημοτικής αρχής για τα έργα που θα γίνουν στην πρωτεύουσα του δήμου και στα χωριά.  Είναι η υλοποίηση των προεκλογικών υποσχέσεών του.

Κατέθεσε λοιπόν ο δήμαρχος Θεόφιλος Μιχαλάτος προς έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο το τεχνικό πρόγραμμα (τα έργα) του 2020 τα οποία είχαν αποφασιστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή του δήμαρχου.

Το όραμα του προσδιορίστηκε από τον ίδιο « Εχουμε προϋπολογισμό μίζερο, φτωχό κλπ κλπ γιατί δεν έχουμε λεφτά…»

Η αντιπολίτευση είχε ήδη πάρει φωτιά… Όπως ακούσαμε την ώρα της συνεδρίασης η αντιπολίτευση με υπογραφές Αλέξανδρου Παντελιού, Αλέξανδρου Παρίση και Μάκη Φόρτε είχε καταθέσει από κοινού εναλλακτική πρόταση για συζήτηση!  Η πρόταση της αντιπολίτευσης εστίαζε την κριτική της στον κατακερματισμό των έργων του ίδιου αντικειμένου η οποία, όπως λέει ο νόμος, είναι παράνομη. Τέτοια έργα είναι οι παιδικές χαρές στα χωριά και ζητούσε να μπουν σε έναν κωδικό ως ενιαίο έργο ως ο νόμος ορίζει , όπως και οι κατακερματισμένες (20 περίπου) οδοποιίες στα χωριά.

Όπως δε αποκάλυψε ο Μάκης Φόρτες τα Ομαλά είναι η μοναδική δημοτική ενότητα που στο τεχνικό πρόγραμμα του δήμαρχου Μιχαλάτου δεν υπήρχε ούτε ένα νέο έργο για το 2020 !!!

Η παράταξη του Αλέξανδρου Παρίση σφυροκόπησε τον κ. Μιχαλάτο για την αντιφατική πολιτική του που ως αντιπολίτευση στηλίτευε για τις απευθείας αναθέσεις και τώρα ως δήμαρχος τις υιοθετεί και τις…. εισηγείται!

Η συζήτηση του Τεχνικού Προγράμματος ήταν χάρμα οφθαλμών!  Εκεί που  ο δήμαρχος πίστευε ότι θα κάνει περίπατο και θα έχει άνεση ψήφων, βρέθηκε μπροστά στη δεύτερη ήττα….

Ο Αλέξανδρος Παντελειός έθεσε εκ μέρους του Αλέξανδρου Παρίση και του Μάκη Φόρτε τη δική τους πρόταση.

Ο Μάκης Φόρτες ειδικότερα επισήμανε μεταξύ άλλων και κάποια αλλοπρόσαλλα πράγματα πχ υπήρχαν έργα στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά …..δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό (ο οποίος θα συζητηθεί σήμερα στην οικονομική επιτροπή) και κάποια υπάρχουν στον προϋπολογισμό αλλά όχι στο τεχνικό πρόγραμμα ή ακόμη υπάρχουν στο τεχνικό πρόγραμμα με δύο κωδικούς και με ….ένα στον προϋπολογισμό (στο τέλος μάλιστα της συνεδρίασης τα ….υπαγόρευε στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Διονύση Μινέτο)!! Έθεσε μάλιστα μία σοβαρή παράλειψη του τεχνικού προγράμματος που εισηγήθηκε ο δήμαρχος Θ. Μιχαλάτος την απουσία του ….Ναυτικού Μουσείου των Φάρσων που για χρόνια έχει εγκαταλειφτεί και ελπίζει όπως είπε να μπει σε επόμενη τροποποίηση !!

Η παράταξη Παρίση – Λυκούδη από τη μεριά της ωρυότανε για τις απευθείας αναθέσεις, ο Σπύρος Ματιάτος που κατά ομολογία του είχε αποφασίσει να το ψηφίσει αλλά άλλαξε γνώμη μετά τα δημοσίευμα του Kefaloniapress  γιατί δεν είχε διαβάσει το τεχνικό πρόγραμμα!!

 Ο Κωνσταντάκης μάλιστα πιάστηκε από την άλλη αποκάλυψη του Φόρτε ότι το χωριό του τα Φαρακλάτα είναι το μοναδικό στη δημοτική ενότητα Αργοστολίου από το οποίο κόβονται πιστώσεις (γύρω στα 12 χιλιάρικα) από αυτά που δικαιούται από τη ΣΑΤΑ !!

Επίσης ο Κωνσταντάκης εγκάλεσε τη δημοτική αρχή Μιχαλάτου ότι δεν αξιοποίησε την  δέσμευση του Υπουργείου να χρηματοδοτηθεί η γενική ανακαίνιση του γηπέδου των Διλινάτων με 500 χιλιάρικα και αρκείται με τα εύκολα παίρνοντας 220 χιλιάρικα από τα έσοδα των ΑΠΕ και αυτά μόνο για το χλοοτάπητα !!!

H Λαϊκή Συσπείρωση σταθερή στο δικό της σχέδιο…

Η καταστροφή ΄ήταν  προ των πυλών για τον δήμαρχο! Κινδύνευε να καταψηφιστεί το Τεχνικό Πρόγραμμά του!  Και άρχισε την οπισθοχώρηση με ελαφρά πηδηματάκια!!

Αποδέχτηκε τις προτάσεις Παντελειού , τις προτάσεις Φόρτε και αρνήθηκε (μετά βδελυγμίας….) τις απευθείας αναθέσεις εξ αιτίας των καταγγελιών της παράταξης Λυκούδη.

Έβγαλε στη  πλειοδοσία το ποσόν για νέα έργα στα Ομαλά από μηδέν, πήγε στις 20 χιλ για να κλείσει στις 30 χιλ.

Και κάπως έτσι ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός από όλες τις παρατάξεις πλην Λαϊκής Συσπείρωσης.

Και ερωτώ τον δήμαρχο – Λογιστή Θεόφιλο Μιχαλάτο.

Γιατί προσπαθεί να αρπάζει ψήφους στο δημοτικό συμβούλιο με κουναβιές και «δώσε – πάρε» ?

Γιατί δεν κάλεσε τους επικεφαλής των παρατάξεων να συζητήσουν τα έργα του δήμου όπως αναγκάστηκε να το κάνει στο δημοτικό συμβούλιο; Και να πάει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση κοινής αποδοχής , ή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής?

Ήταν ανάγκη να χάσει τη μπάλα για τα Ομαλά και όλα τα υπόλοιπα ;

Η αντιπολίτευση και μιλάμε όλες οι παρατάξεις ακόμα και η Λαϊκή Συσπείρωση όπως έδειξε χθες με την εισήγηση και τις προτάσεις της για το ειδικό σχολείο στα Περατάτα, για να είμαστε δίκαιοι, μόνο για στείρα αντιπολίτευση δεν μπορεί να κατηγορηθεί, όπως αντίθετα έπραττε ο ίδιος ο κ. Μιχαλάτος  τα προηγούμενα χρόνια στη θητεία Παρίση-Λυκούδη!!

 Με δυό λόγια γιατί δεν έκανε αυτό που αναγκάστηκε τελικά να κάνει στο δημοτικό συμβούλιο;

Γιατί λειτουργεί μόνο με παζάρια και όχι με πολιτικές θέσεις, στόχους και όραμα?

Δήμαρχε, μετράς μόλις 6 μήνες θητεία , έχεις μπροστά σου τριάμισι χρόνια.. Με αυτό τον τρόπο δεν μπορείς να προχωρήσεις..

Δεν μπορείς να στήνεις στον τοίχο και να κατακεραυνώνεις προτάσεις άλλων παρατάξεων επειδή είσαι ο δήμαρχος.  Δεν μπορείς να ξεχνάς ότι είσαι μεν δήμαρχος αλλά δεν σου έδωσαν οι ψηφοφόροι την πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο..

Πόσες τούμπες θα αντέξεις μέχρι τις επόμενες εκλογές? Και είναι αυτό το αλισβερίσι για το καλό των δημοτών? Που θα βγάλει τον  δήμο?

Ας αλλάξεις πορεία τώρα!

Ελένη Δ. Χιόνη

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις