«Είναι πάρα πολλά τα χρήματα τα οποία μας δίνει η Κυβέρνηση απο το “Αντώνης Τρίτσης”, συνολικά για Κεφαλονιά και Ιθάκη είναι έως 52.000.000 ευρώ.. Ο Δήμος Αργοστολίου 22 εκατομμύρια ,12 ο Δήμος Σάμης, 12 ο Δήμος Ληξουρίου και 6 ο Δήμος Ιθάκης. Στον νομό μας δεν έχουμε ξαναδεί τόσα χρήματα και εάν μπορέσουμε να πάρουμε αυτά τα έργα θα αλλάξει η όψη των νησιών μας». Παναγής Καππάτος Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

 Τον ακούσανε και τα Δημαρχόπουλά μας και δώστου από κοντά εξαγγελίες για έργα – έργα – έργα !

Για να μην καταλήξει όμως «κάζο» το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», όπως και το πρόγραμμα ενίσχυσης για τις μικρές επιχειρήσεις  , και για να μην τρέχουν εκ των υστέρων «να μαζέψουν τα αμάζευτα», όπως καλή ώρα με τις επιχορηγήσεις λόγω πανδημίας, δεν θα ήταν άσχημο να κρατούσαν όλοι μικρό καλάθι , πρώτος – πρώτος ο Βουλευτής και μετά τα Δημαρχόπουλά μας.

Γιατί τα λέμε εφκιά;  Γιατί μέσα στη φούρια και την κάψα τους Βουλευτής και Δήμαρχοι δεν φαίνεται να πήρανε χαμπάρι τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα .

Ο κ. Πέτσας , αρμόδιος Υφυπουργός για το πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης» , στην τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) στις 14 Μαρτίου 2021,  ομολόγησε ότι αυτή την στιγμή το « ζεστό χρήμα» για το «Αντώνης Τρίτσης» είναι μόνο 500 εκατομμύρια ευρώ, όταν στα « χαρτιά» ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι…2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τουτέστιν … το 20% !

Και ακόμη -είπε ο κ. Πέτσας – ότι το 1, 3 δις ευρώ, δεν θα δοθεί σε νέα έργα αλλά σε εκείνα που είχαν ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί με το προηγούμενο πρόγραμμα « Φιλόδημος» και τα οποία επειδή δεν έχουν υλοποιηθεί εντάχθηκαν …τώρα στο συνολικό προϋπολογισμό του « Τρίτσης» , οπότε και για νέα έργα είναι … μόνο 1,2 δις ευρώ !

Ωστόσο μέχρι τώρα , έχουν κατατεθεί προτάσεις για νέα έργα συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως δήλωσε στην ίδια  συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος της και δήμαρχος Τρικκαίων , Δημήτρης Παπαστεργίου !

Και πάμε τώρα  στο ψητό: Αν ο κάθε δήμος εξαντλήσει το πλαφόν που του όρισε το ίδιο το υπουργείο Εσωτερικών ότι του αναλογεί , (στην Κεφαλονιά τα ποσά που ανακοίνωσε ο Βουλευτής είναι συνολικά … 52 εκατ.), τότε ο συνολικός προϋπολογισμός των προτάσεων που θα υποβληθούν απο ολους τους δήμους της χώρας θα φθάνουν σχεδόν τα …πέντε δισεκατομμύρια ευρώ!

Με βάση τα παραπάνω , αν πάρουν οι 4 Δήμοι του Νομού μας τα μισά απ’ όσα ανακοίνωσε ο Βουλευτής , ‘οχι απλά να ‘ναι ευχαριστημένοι αλλά να τάξουνε στον Αγιο λαμπάδα.

Σε πρώτη φάση , αν πάρουν το  20% που είναι το ρευστό , αυτό σημαίνει:

Για τον δήμο Αργοστολίου μόλις 4 εκατ. (από τα 20 εκατ.)

Για τους Δήμους Ληξουρίου και Σάμης από 2,5 εκατ. ο καθένας ( αντί 12 εκατ. ο καθένας)

Για τον Δήμο Ιθάκης 1,5 εκατ. (από 6 εκατ.)

Με εφκιά τα νούμερα, εγω σκέφτουμε τον φουκαρά τον Διονύση Μινέτο , αντιδήμαρχο Έργων Αργοστολίου  που  και στον ύπνο του μελέτες βλέπει και φτιάνει . Ο Διονύσης ήδη έχει υποβάλλει για λογαριασμό του Δήμου Αργοστολίου προτάσεις και για τα 22 εκατ. ευρώ, αυτά που εξάγγειλε η Κυβέρνηση και ο Βουλευτής.  Εύχομαι να μην πάθει βέρτικο άμα θα ‘χει λαμβάνει  4 εκατ. όλα κι όλα και θα πρέπει να πάρει ψαλίδι να κόψει και να ράψει!

Για φκιό, Δημαρχόπουλά μας, βαστήχτε μικρό καλαθούρι,  γιατί το κάζο νούμερο ντουε, αριβάρει…

Ο Σκολιαστής

Πηγη φωτο https://pixabay.com

 

 

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις