Ενάμιση χρόνο ξεχασμένα

84 χιλιάρικα για το Ναυτικό Μουσείο Φάρσων ήτανε (και αυτά) ξεχασμένα στο θησαυροφυλάκιο του Θεόφιλου!

Χθες βράδυ στις 9.30 λάβαμε δελτίο τύπου από το ΔΣ του συλλόγου φίλων του πολύπαθου «Ναυτικού Μουσείου Φάρσων» το οποίο και δημοσιεύσαμε σήμερα το πρωί με τίτλο «Εγκρίθηκαν οι μελέτες για την αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου» που δυστυχώς … δεν ανταποκρίνεται στα πραγματικά γεγονότα, παρορμώμενοι από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης και ιδιαίτερα το σημείο που αναφέρει «δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια με Αρ. Πρωτ: 17566, η Περίληψη Διακήρυξης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας, με την έγκριση των συμπληρωματικών μελετών για την αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου».

Καταλάβαμε όπως όλοι αυτό που αναφέρθηκε στον τίτλο… Αμ δε ! Μακάρι νάταν έτσι τα πράγματα αλλά …. δεν είναι έτσι !

Ιδού λοιπόν πως έχουν τα πράγματα:

Πράγματι στις 14 Οκτωβρίου 2024 δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια με Αρ. Πρωτ: 17566 (και ΑΔΑ: 6ΧΓΕ46ΜΓΤΤ-5ΑΝ ) η Περίληψη Διακήρυξης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου μας όχι όμως με «την έγκριση των συμπληρωματικών μελετών για την αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου» που αναφέρεται στο ΔΤ αλλά αφορά…. «στην εκπόνηση των αναγκαίων μελετών για την αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου Φάρσων» και με «συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε οκτώ (8) μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού» !

Και με απλά λόγια:

Την περασμένη Δευτέρα 14 του μήνα με την υπογραφή του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου αναρτάται η προαναφερθείσα Περίληψη Διακήρυξης των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Δεν ξέρουμε πως και τι συνέβη, αλλά ο δραστήριος πρόεδρος του συλλόγου φίλων του «Ναυτικού Μουσείου Φάρσων» Άγγελος Μπενετάτος, ο οποίος είναι αυτός που τρέχει εδώ και πάνω από 30 χρόνια την κατασκευή του Μουσείου και αν δεν ήταν αυτός προ πολλού θα είχε ξεχαστεί, κατάλαβε (ή του είπαν;;😉 λάθος ότι … εγκρίθηκαν οι μελέτες !

Το έργο ξεκίνησε με την θεμελίωσή του την ημέρα του πολιούχου των Φάρσων Αγίου Χριστοφόρου πριν 20 κοντά χρόνια στις 8/5/2005. Δήμαρχος ο Μάκης Φόρτες ο οποίος και όταν παρέδωσε τον Δεκέμβριο του 2006, το Ναυτικό Μουσείο ήταν στη φάση της ολοκλήρωσης. Έκτοτε πέρασαν τρεις Δήμαρχοι (Τσιλιμιδός, Παρίσης και σήμερα ο Μιχαλάτος) και το έργο παραμένει κουφάρι με τις υποσχέσεις, τις εξαγγελίες και «το δούλεμα»…. «να πέφτουνε σύννεφο» !

Σήμερα λοιπόν και μετά από 5 χρόνια Δημαρχίαςτου ο Θεόφιλος αποφάσισε ΟΧΙ ότι ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για την αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου αλλά … να ξεκινήσει την διαδικασία της ολοκλήρωσής τους !

Ένα προσεκτικό διάβασμα της Περίληψης Διακήρυξης που δημοσίευσε ο Θεόφιλος την περασμένη Δευτέρα αναφέρει : «17. συνολική προθεσμία για την περαίωση του αντικειμένου της σύμβασης ορίζεται σε οκτώ (8) μήνες από την υπογραφή του συμφωνητικού» !!!

Που σημαίνει ότι πρώτα (όπως αναφέρεται στην Περίληψη της Διακήρυξης) θα γίνει η ηλεκτρονική αποσφράγιση των προσφορών την Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2024 και μετά …. βλέπουμε πότε θα υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο οπότε και θα αρχίσει να τρέχει η 8μηνη προθεσμία παράδοσης των μελετών ! Έχοντας ως δεδομένο ότι μάλλον δεν υπάρχει συμβατική υποχρέωση που να έχει τηρηθεί στις καθορισμένες ημερομηνίες ας κρατήσουμε όλοι… «μικρό καλάθι» στις υποσχέσεις και είμαστε βέβαιοι ότι τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου των Φίλων του Μουσείου με πρώτο τον Άγγελο Μπενετάτο θα παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της υπόθεσης γιατί αρκετά τράβηξε η κοροϊδία 20 χρόνια τώρα !

Όμως υπάρχει και ένα άλλο θέμα που τυχαία ανακαλύψαμε:

O Θεόφιλος είχε στα συρτάρια του από τις 17/5/2023 (εδω και ενάμιση χρόνο δηλαδή), την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (ΑΔΑ:6ΟΛΦ4653ΠΩ-ΨΝΦ) με την οποία επιχορηγείται ο Δήμος Αργοστολίου με το ποσόν των 84.320,00€ για την εκπόνηση των μελετών για την αποπεράτωση του Ναυτικού Μουσείου Φάρσων !!!

Πάλι καλά που δεν πήρανε πίσω τα 84 χιλιάρικα αφού ο Δήμος τάχει και κάθονται ενάμιση χρόνο … όπως και τα 145 χιλιάρικα για τα σχολεία που ο Θεόφιλος δεν ήξερε ότι βρίσκονται στο κατζέλο του…. Πολύ ξεχασιάρης ο δήμαρχος! Λογιστής και να ξεχνάς ότι έχεις χιλιάρικα κάπου κατζελωμένα δεν είναι και το καλύτερο!

Πιστεύοντας τη λαϊκή παροιμία ότι …. «κάλιο αργά παρά ποτέ» έστω κι έτσι … και με 18 χρόνια ξεχασμένο το Ναυτικό Μουσείο των Φάρσων στα συρτάρια τριών Δημάρχων και με ενάμιση χρόνο επίσης ξεχασμένη την επιχορήγηση στο συρτάρι του Θεόφιλου, θα ολοκληρωθούν οι αναγκαίες μελέτες και άμεσα θα δρομολογηθεί η ολοκλήρωση του πολύπαθου Μουσείου.

Και για να προσγειωθούν όλοι εκείνοι που τόσα χρόνια «παίζουν» με τους ναυτικούς και την ιστορία τους και μην αρχίσουν τους «πανηγυρισμούς» (για όλα είναι ικανοί….)  … ακόμα και να ολοκληρωθούν οι μελέτες στους 8 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, έχουμε πολύ δρόμο μέχρι …τα εγκαίνια του Μουσείου.

Θα πρέπει να βρεθούν πρώτα τα λεφτά, να γίνει η δημοπρασία και κυρίως να ολοκληρωθεί το έργο !

Γιατί το λέμε ; Γιατί έχει γίνει μόδα τελευταία η εγκατάλειψη έργων από τους εργολάβους (για πολλούς και διάφορους λόγους….) όπως … το γήπεδο των Κουρκουμελάτων,  και ο Θεόφιλος πεισματικά να αρνείται να πάρει τις ευθύνες του…

Ενα κεράκι υπέρ του έργου του Μουσείου στον προστάτη του χωριού Αγιο Χριστόφορο, δεν βλάπτει…

Kefaloniapress

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Εγγραφείτε και αποκτήστε πρόσβαση στο αποκλειστικό μας περιεχόμενο!

Για την Κεφαλονιά που ονειρευόμαστε!
Λ. Βεργωτή 50, Αργοστόλι
Τηλ. Κέντρο: 26712 00130, Studio: 2671023000
Fax: 26712 00131

© 2016-2023 kefaloniapress.gr. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος. Μέλος του Μητρώου Online Media. Αρ. Μητρώου 13639