Με αφορμή το Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και το κυρίαρχο θέμα που συζητήθηκε – την οικονομική κατάρρευση των Δήμων ρίξαμε μια ματιά στα οικονομικά του Μητροπολιτικού Δήμου Αργοστολίου για να δούμε πού ακριβώς βρίσκεται ο δικός μας Δήμος.Και μας ήρθε… ο ουρανός σφοντύλι!
Η οικονομική διαχείριση του δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου στον Δήμο Αργοστολίου μοιάζει με ένα δράμα τύπου «κάθε πέρυσι και καλύτερα»!
Σύμφωνα με τον ισολογισμό του Δήμου για το 2023, όπως εγκρίθηκε από τη Δημοτική Επιτροπή στις 21 Οκτωβρίου και ενώ αναμένεται ακόμη η έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα οικονομικά στοιχεία έχουν ως εξής:
Το 2023, τα προϋπολογισθέντα έσοδα που είχε σχεδιάσει να εισπράξει η δημοτική αρχή του «λογιστή και μπίζνεσμαν» δημάρχου Θεόφιλου Μιχαλάτου ήταν 58.764.414,56 ευρώ, αλλά τελικά εισπράχθηκαν μόλις 26.618.035,80 ευρώ. Δηλαδή, εισπράχθηκε μόνο το 45,30% των προϋπολογισθέντων !
Αντίστοιχα, το 2022, με βάση τον ισολογισμό που εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 22 Νοεμβρίου 2023 το ποσοστό των εισπραχθέντων ανήλθε στο 54,30% των προϋπολογισθέντων, δηλαδή 26.542.711,07 ευρώ και… 9% λιγότερα !
Βλέπουμε, λοιπόν, πως από τη μία χρονιά στην άλλη τα έσοδα μειώνονται ακόμα περισσότερο, αφήνοντας ένα «κενό» στο ταμείο του Δήμου ύψους 32.146.378,76 ευρώ, από αυτά που ο ίδιος ο Δήμος είχε υπολογίσει ότι θα εισπράξει και τα οποία δεν τα λες και λίγα.
Είναι δε χαρακτηριστικό στοιχείο ότι τα «εισπρακτέα υπόλοιπα από βεβαιωθέντα έσοδα κατά τα παρελθόντα έτη» ενώ είχαν προϋπολογιστεί 8.145.277,10 ευρώ εισπράχθηκαν τελικά μόλις 924.673,28 δηλαδή το 11,32% !
Επιβεβαίωση γι αυτό είναι ότι τα εισπραχθέντα για «επιχορηγήσεις και επενδύσεις», για το 2023, από 16.116.006,19 ευρώ προϋπολογισθέντα εισπράχθηκαν μόλις 2.160.097,41 ευρώ δηλαδή μόλις στο 9,74%.
Οι συνέπειες αυτής της κατάστασης για τους δημότες είναι σημαντικές:
- Περιορισμός υπηρεσιών: Ο Δήμος μπορεί να μειώσει τα κονδύλια για βασικές υπηρεσίες, όπως η καθαριότητα, η συντήρηση δημόσιων χώρων, η βελτίωση υποδομών και η παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, λόγω της έλλειψης πόρων.
- Καθυστέρηση έργων υποδομής: Βελτιώσεις και συντηρήσεις σε υποδομές (π.χ., δρόμοι, σχολεία, πάρκα) ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να ακυρωθούν, δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα και την ασφάλεια των πολιτών.
- Αύξηση φόρων και τελών: Εάν οι μη εισπραχθέντες πόροι συνεχίσουν να υστερούν, ο Δήμος μπορεί να αναγκαστεί να αυξήσει τους τοπικούς φόρους ή τα δημοτικά τέλη, προσθέτοντας έτσι ένα επιπλέον οικονομικό βάρος στους δημότες.
- Περιορισμός νέων έργων και επενδύσεων: Οι προγραμματισμένες επενδύσεις που θα βελτίωναν την ποιότητα ζωής ή θα ενίσχυαν την ανάπτυξη της περιοχής ενδέχεται να αναβληθούν ή να ακυρωθούν.
- Αύξηση του χρέους: Αν ο Δήμος δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του με τα τρέχοντα έσοδα, μπορεί να χρειαστεί να δανειστεί, επιβαρύνοντας τον προϋπολογισμό για το μέλλον και δημιουργώντας μακροχρόνιες συνέπειες για τους δημότες.
Η μη είσπραξη των προϋπολογισμένων εσόδων μπορεί να αποτελεί επίσης ένδειξη των οικονομικών δυσκολιών των δημοτών. Όταν οι κάτοικοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στον Δήμο, όπως φόρους και τέλη, αυτό συχνά αντικατοπτρίζει τη συνολική οικονομική κατάσταση της περιοχής, ειδικά αν υπάρχουν υψηλά ποσοστά ανεργίας, χαμηλά εισοδήματα ή αυξανόμενο κόστος ζωής.
Συγκεκριμένες επιπτώσεις της κατάστασης αυτής:
- Κοινωνική ανισότητα: Οι ευάλωτες ομάδες, όπως συνταξιούχοι, άνεργοι και οικογένειες χαμηλού εισοδήματος, δυσκολεύονται περισσότερο, συσσωρεύοντας χρέη προς τον Δήμο.
- Αναγκαία κοινωνική πολιτική: Οι δήμοι καλούνται να προσαρμόσουν τις πολιτικές τους, θεσπίζοντας μειωμένα ή και απαλλαγμένα τέλη για ευπαθείς ομάδες, κάτι που όμως επιβαρύνει τα ήδη περιορισμένα έσοδα.
- Προγράμματα ελάφρυνσης οφειλών: Ο Δήμος ίσως χρειαστεί να εφαρμόσει προγράμματα οικονομικής ελάφρυνσης ή ρυθμίσεις πληρωμών για τους δημότες, προσαρμοσμένα στις δυνατότητές τους. (Ανακοινώθηκαν ήδη σε όλους τους δήμους της χώρας ρυθμίσεις οφειλών).
- Δυσκολίες προγραμματισμού: Η αδυναμία πληρωμής καθιστά τον προγραμματισμό δύσκολο και επιβραδύνει την ανάπτυξη.
Αυτό το σοβαρό πρόβλημα μοιάζει να μην απασχολεί ιδιαίτερα τον δήμαρχο Αργοστολίου, Θεόφιλο Μιχαλάτο. Αντί να αναζητά λύσεις για την είσπραξη των εσόδων, (πέρα των ρυθμίσων που νομοθετούνται απο την Κυβέρνηση), λύσεις δίκαιες προς τους δημότες ανάλογα των αναγκών τους και του οικονομικού τους επιπέδου, φαίνεται να παρακολουθεί την κατάσταση ως θεατής, αδιάφορος για την οικονομική αδυναμία των δημοτών και την ανάγκη μείωσης φόρων και τελών ή και για εκείνες τις περιπτώσεις που ενώ έχουν χρήματα αρνούνται να πληρώσουν γιατί απλά είτε είναι κακοπληρωτές ή γιατί τους έχουν δώσει υποσχέσεις.
Στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ αναδείχθηκε ως κυρίαρχο πρόβλημα η οικονομική κατάρρευση των Δήμων, με δημάρχους από όλη την Ελλάδα, όπως οι Γιώργος Κατσιβέλης του Ληξουρίου, Παναγής Δρακουλόγκωνας της Σάμης και ο αναπληρωτής δήμαρχος Σπύρος Σπαθής να συμμετέχουν ενεργά σε αυτούς τους προβληματιμούς. Ο Θεόφιλος Μιχαλάτος, ο «Μέγας Ναπολέων» της τοπικής αυτοδιοίκησης, προτίμησε να επισκεφθεί την Παγκόσμια Έκθεση Τουρισμού στο Λονδίνο αντί να παραβρεθεί στη Ρόδο.
Την ώρα που οι συνάδελφοί του συζητούσαν την κρίση στα ταμεία των δήμων, εκείνος φωτογραφιζόταν με φόντο τη χρυσή άμαξα του βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο καθένας, τελικά, πορεύεται με τις αξίες και τις προτεραιότητές του. Και ο Θεόφιλος με τις δικές του.
ΚΑΛΠΗ-ΚΟΣ