Η τρίτη κατά σειρά ανοιχτή συνάντηση του Γιάννη Λυκούδη με πολίτες, μετά τον Πόρο και τη Σκάλα, πραγματοποιήθηκε στα Ομαλά — μια περιοχή λιγότερο τουριστική, αλλά βαρύτερη σε συμβολισμό και ουσία.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τα Ομαλά «ομφαλό του νησιού», όχι μόνο για τη Μονή του Αγίου Γερασίμου , αλλά και για το σπάνιο μείγμα παραγωγικής γης, πολιτιστικής δράσης και συλλογικής συνείδησης που κρατά τον τόπο όρθιο.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες επισκέψεις του σε περιοχές αμιγώς τουριστικές, στα Ομαλά ξεχώρισε κάτι πολύτιμο: η παρουσία και η ενεργή συμμετοχή νέων ανθρώπων — ανδρών και γυναικών — στη συζήτηση. Το χωριό, ένα από τα λίγα της Κεφαλονιάς που «κρατάει» τα παιδιά του, αποδεικνύει πως η ύπαιθρος δεν είναι καταδικασμένη στη σιωπή. Πολλοί εργάζονται στο Αργοστόλι, αλλά επιλέγουν να μένουν στα Ομαλά, να ζουν, να συμμετέχουν, να δημιουργούν στον τόπο τους.
Οι δύο πολιτιστικοί σύλλογοι,ο «Βάλσαμος» και ο «Μέρμηγκας», σφύζουν από ζωή και δράση, δημιουργώντας δεσμούς και ελπίδα. Ο Συνεταιρισμός της Ρομπόλας, με εξαγωγική δυναμική, και η καλλιέργεια της ποικιλίας που έχει ταυτιστεί με την Κεφαλονιά, ενισχύουν αυτή την ιδιαιτερότητα των Ομαλών: είναι ένας τόπος που δεν ερημώνει, δεν μαραζώνει, δεν περιμένει. Παράγει, εμπνέει, ελπίζει.
Όλα αυτά τα επισήμανε με ιδιαίτερη έμφαση ο Γιάννης Λυκούδης, αναγνωρίζοντας ότι ο «ομφαλός της Κεφαλονιάς» δεν είναι μόνο γεωγραφικός — είναι συμβολικός, κοινωνικός, πολιτικός. Από εκεί ξεκίνησε μια ομιλία που γρήγορα ξεπέρασε τα τοπικά —και ακούμπησε την καρδιά της δημοκρατίας στο νησί.
Ο Γιάννης Λυκούδης, από τα Ομαλά, ξετυλίγει όλη την παθογένεια της σημερινής δημοτικής αρχής και καλεί τους πολίτες να συνδιαμορφώσουν το μέλλον της Κεφαλονιάς, χτίζοντας έναν Δήμο ισονομίας, διαφάνειας και συμμετοχής.
Μαζί του ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Μίνα Γαβριελάτου και Άγγελος Κωνσταντάκης οι οποίοι έκαναν ουσιαστικές παρεμβάαεις.
Σε μια ομιλία που ξεκίνησε από το ανάστημα του τόπου και έφτασε ως τις πληγές της τοπικής δημοκρατίας, ο επικεφαλής της Ισχυρής Κεφαλονιάς έθεσε τα πράγματα στη θέση τους: για την ανάπτυξη, για τον Άγιο, για την ανισότητα, τη φίμωση, τα σκοτεινά πρόσωπα της εξουσίας και για την ελπίδα ενός άλλου Δήμου, ανοιχτού στον πολίτη.
Ο Γιάννης Λυκούδης δεν πήγε στα Ομαλά για να μιλήσει. Πήγε για να ακούσει. Και το ξεκαθάρισε από την αρχή. Όμως, πριν ακούσει, έθεσε το πλαίσιο: το «όμορφο και αναπτυσσόμενο» χωριό δεν είναι απλώς ένας τόπος. Είναι ο ομφαλός της Κεφαλονιάς, με τη Ρομπόλα, την κτηνοτροφία, τον πολιτισμό και πάνω απ’ όλα τον Άγιο της καρδιάς κάθε Κεφαλονίτη, τον Άγιο Γεράσιμο.
Με ευλάβεια και υπερηφάνεια για τον τόπο, ο Λυκούδης υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του θρησκευτικού τουρισμού, των υποδομών και της καθημερινότητας. Όμως η φλόγα της ομιλίας του δεν άναψε μόνο για το τοπικό. Φούντωσε όταν μίλησε για τα μεγάλα —για τα σοβαρά προβλήματα διοίκησης και δημοκρατίας στον Δήμο Αργοστολίου.
«Δεν έχουμε μια δημοτική αρχή των πολλών. Έχουμε μια διοίκηση των ημετέρων, των πολιτικών φίλων, με αποφάσεις κατά παραγγελία και φίμωση της αντιπολίτευσης», τόνισε, παρουσιάζοντας με παραδείγματα τη λειτουργία ενός μηχανισμού που ακυρώνει τις αρχές της ισονομίας, της λογοδοσίας και της χρηστής διαχείρισης.
Αναφέρθηκε στο σκάνδαλο της παραχώρησης παραλιακού ακινήτου, που παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου από το 2017, η παρούσα διοίκηση αρνείται να εφαρμόσει, προκειμένου να εξυπηρετήσει συμφέροντα «φίλων» και να παραγκωνίσει όσους δεν ανήκουν στο εσωτερικό της κύκλο.
«Βάζουν τους επαγγελματίες να τσακώνονται μεταξύ τους, μόνο και μόνο για να επιλέξουν ποιον θα ευνοήσουν», είπε, στηλιτεύοντας την κατάχρηση εξουσίας, την αναβλητικότητα, και τις ποινές-βιτρίνα που, όπως καταγγέλλει, κοστίζουν χρήματα στον Δήμο.
Παράλληλα, κατήγγειλε ανοιχτά τη φίμωση της αντιπολίτευσης, τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο, μέσω ενός «μοναδικού και αυταρχικού κανονισμού» που επιτρέπει μόλις ένα ερώτημα ανά δημοτικό σύμβουλο κάθε δύο μήνες, όσο και στα ΜΜΕ, «που ελέγχονται από τον δήμαρχο και δεν δημοσιεύουν ούτε καν τις ανακοινώσεις της παράταξής μας».
Η κριτική του ήταν σφοδρή αλλά τεκμηριωμένη. Και δεν περιορίστηκε σε θεσμικά θέματα. Έθιξε και ένα ακανθώδες ζήτημα ασφάλειας στην πόλη του Αργοστολίου, κάνοντας λόγο για «ανθρώπους που πουλάνε προστασία» και για «ανοχή σε παραβατικότητα από μικρές ομάδες που στιγματίζουν ολόκληρες κοινότητες».
«Η παραβατικότητα πρέπει να είναι μηδενική. Δεν μπορείς για πολιτικά οφέλη να αφήνεις την πόλη ανοχύρωτη», είπε χαρακτηριστικά, καταγγέλλοντας και παράνομες παροχές επιδομάτων, με αποφάσεις της πλειοψηφίας που —όπως τόνισε— «καταπατούν την ισονομία και την κοινή λογική».
♣ Όμως, η πιο δυνατή στιγμή ήρθε όταν μίλησε για την προοπτική του 2028. Όχι ως ημερομηνία εκλογών, αλλά ως σημείο αλλαγής. Εκεί, ο Λυκούδης παρουσίασε το όραμα μιας άλλης διοίκησης: με συμμετοχή των πολιτών, ανοιχτές διαδικασίες, ανταποδοτικότητα, και διαφάνεια στο τελευταίο ευρώ.
«Δεν αρκεί να αναλάβεις τη δημοτική αρχή. Το δύσκολο είναι το μετά. Να διοικήσεις σωστά, να αλλάξεις όσα δεν άλλαξαν, να εμπνεύσεις και να χτίσεις ξανά την εμπιστοσύνη», τόνισε, επαναφέροντας στο προσκήνιο το πιο σημαντικό: ο δήμαρχος πρέπει να είναι παρών. Όχι κλεισμένος πίσω από μια πόρτα.
Και κάπως έτσι, ο Λυκούδης —με λόγο πολιτικό, αλλά και ανθρώπινο— επανέφερε την ουσία στον δημόσιο διάλογο: ότι η Δημοκρατία δεν είναι μόνο εκλογές. Είναι καθημερινότητα. Είναι η φωνή των πολιτών. Και κυρίως: είναι ευθύνη.
♣ Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την απομαγνητοφώνηση της ομιλίας του Γιάννη Λυκούδη: Ομιλία Γάννη Λυκούδη στα Ομαλά
Τι είπαν οι κάτοικοι των Ομαλών – Ουσιαστικές παρεμβάσεις με γνώση και αγάπη για τον τόπο
Οι τοποθετήσεις των κατοίκων που ακολούθησαν την ομιλία του Γιάννη Λυκούδη επιβεβαίωσαν τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως «ομφαλό της Κεφαλονιάς». Οι παρευρισκόμενοι δεν περιορίστηκαν σε παράπονα, αλλά κατέθεσαν προτάσεις με επίκεντρο τον ρεαλισμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
. Η ύδρευση ήταν το πρώτο θέμα που τέθηκε και η ερώτηση “Γιατί δεν έχουμε νερό”.
🔹 Έμφαση δόθηκε στην ανάγκη βελτίωσης του αγροτικού οδικού δικτύου, με συγκεκριμένη αναφορά στον δρόμο που συνδέει το γήπεδο με την επαρχιακή οδό, ο οποίος παραμένει ακατάλληλος για ασφαλή κυκλοφορία.
🔹 Κάτοικοι τόνισαν την ανάγκη στήριξης του Συνεταιρισμού Ρομπόλας, και των ανεξάρτητων παραγωγών όχι μόνο με λόγια, αλλά με υποδομές και ενίσχυση της προβολής του, καθώς αποτελεί βασικό μοχλό οικονομικής δραστηριότητας για τους ντόπιους.
🔹 Ακούστηκαν σκέψεις για περαιτέρω αξιοποίηση του θρησκευτικού τουρισμού, με βελτιώσεις στους χώρους στάθμευσης και πρόσβασης για τα λεωφορεία προσκυνητών, ιδίως κατά τις ημέρες εορτασμών του Αγίου Γερασίμου.
” Ακούστηκαν προτάσεις για περιπατητικές διαδρομές και μονοπάτια στην περιοχή.
. Προβληματισμός για τη λειτουργία του σχολείου και την ανάγκη όλα τα παιδιά των Ομαλών να εγγράφονται σε αυτό.
🔹 Έγινε αναφορά στην ανάγκη ανάδειξης και ανάπλασης του παλιού χωριού των Βαλσαμάτων, το οποίο, όπως ειπώθηκε, μπορεί να αποτελέσει πολιτιστικό και τουριστικό πυρήνα, εάν αξιοποιηθεί με σεβασμό στην ιστορικότητά του. Έγιναν καταγγελίες ότι ρημάζει και ότι εξαφανίζονται πόρτες ,παράθυρα και πέτρες που καταλήγουν σε βίλες στις τουριστικές περιοχές.
🔹 Ξεχώρισε η αισιοδοξία που εκπέμπει το γεγονός ότι τα Ομαλά “κρατούν” τους νέους τους, γεγονός που αποδίδεται στον ενεργό πολιτιστικό ιστό και στις δυνατότητες απασχόλησης στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε ένα χωριό που δεν έχει θάλασσα , είπαν χαρακτηριστικά αλλά αυτό δεν θα κρατήσει πολύ αν δεν λυθούν προβλήματα και δεν αναβαθμιστεί η περιοχή μας.
Η συζήτηση ανέδειξε ένα τοπικό μοντέλο που αξίζει να στηριχθεί: μια κοινότητα που συμμετέχει, προτείνει, διεκδικεί και επιμένει να προοδεύει χωρίς να χάνει την ταυτότητά της.
Στη συζήτηση συμμετείχε ενεργά ο Αντιδήμαρχος Ομαλών Σπύρος Ματιάτος.
Οι 9 Θέσεις-Κλειδιά του Γιάννη Λυκούδη
Όταν η πολιτική αποκτά νόημα με καθαρές κουβέντες
🟠 «Χρειάζεται ένας δήμαρχος που να έχει ανοιχτά αυτιά. Όχι μια διοίκηση των λίγων και των ημετέρων.»
🟠 «Η διοίκηση έχει συνέχεια. Δεν εφαρμόζεις τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου μόνο όταν σε βολεύουν.»
🟠 «Η Δημοτική Αρχή προτίμησε να αφήσει δημόσια περιουσία στα χέρια “φίλων”, αντί να εφαρμόσει τον νόμο και να στηρίξει το συμφέρον του Δήμου.»
🟠 «Δεν έχουμε δικαίωμα να φέρουμε επείγοντα θέματα στο Συμβούλιο. Αυτή δεν είναι δημοκρατία, είναι φίμωση.»
🟠 «Υπάρχουν ΜΜΕ που δεν δημοσιεύουν τις ανακοινώσεις μας. Μιλάμε για τοπικά μέσα που παίζουν μονότερμα.»
🟠 «Η Κεφαλονιά δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα. Είναι και τα Ομαλά, είναι και ο Αίνος. Είναι και ο χειμερινός τουρισμός που δεν έχουμε τολμήσει να οργανώσουμε.»
🟠 «Δεν μπορείς για πολιτικά οφέλη να αφήνεις την πόλη ανοχύρωτη. Η παραβατικότητα πρέπει να είναι μηδενική.»
🟠 «Δεν αρκεί να κερδίσεις τον Δήμο. Το ζητούμενο είναι τι διαφορετικό θα προσφέρεις όταν θα τον διοικήσεις.»
🟠 «Θα υπάρξει λογοδοσία για το τελευταίο ευρώ. Θα υπάρχει ανταποδοτικότητα. Αυτά για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτα.»
*****