Πέντε ελληνικές συμμετοχές συγκαταλέγονται στις 25 τελικές υποψηφιότητες για το «Βραβείο Natura 2000» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Από ελληνικής πλευράς προβάλλεται η προστασία της φώκιας μονάχους-μονάχους, της αρκούδας, του γερακιού και άλλων σπάνιων πτηνών και της Στυμφαλίας λίμνης. Είναι η τέταρτη χρονιά που δίνεται το εν λόγω βραβείο με σκοπό την προστασία των απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, οι οποίοι εκτός από το περιβαλλοντικό όφελος συνεισφέρουν κοινωνικά και οικονομικά καθώς και με σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.
Από τις εβδομήντα πέντε έγκυρες υποψηφιότητες που υποβλήθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ επελέγησαν εικοσιπέντε τελικοί υποψήφιοι. Οι τελικοί υποψήφιοι ήταν από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ελλάδα, την Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Ισπανία, το Λουξεμβούργο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Τσεχική Δημοκρατία. Οι υποψηφιότητες περιλαμβάνουν επίσης διασυνοριακά έργα όπου συμμετέχει και η Τουρκία, καθώς και ένα έργο που αφορά το σύνολο της ΕΕ.
«Χαίρομαι πάρα πολύ που βλέπω τόσα πολλά εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα της προστασίας της ευρωπαϊκής φυσικής κληρονομιάς μας. Καταδεικνύεται έτσι η αξία που έχει να προσφέρει η φύση στην οικονομία της Ευρώπης, και πώς η φύση μας αποτελεί τον πυρήνα του πολιτισμού μας. Ψηφίστε τώρα και δώστε σε αυτά τα αξιοσημείωτα επιτεύγματα την αναγνώριση που τους αξίζει», δήλωσε ο Επίτροπος για το περιβάλλον, τις θαλάσσιες υποθέσεις και την αλιεία, Καρμένου Βέλα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «οι τελικοί υποψήφιοι που ανήκουν σε πέντε κατηγορίες (διατήρηση, κοινωνικοοικονομικά οφέλη, επικοινωνία, συμβιβασμός συμφερόντων/αντιλήψεων, και δικτύωση και διασυνοριακή συνεργασία) θα αξιολογηθούν από ανεξάρτητη κριτική επιτροπή». Καλούνται δε οι πολίτες να ψηφίσουν τον τελικό υποψήφιο της επιλογής τους. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία λήγει στις 22 Απριλίου 2018.
Οι νικητές θα αναγγελθούν στην τελετή που θα διοργανώσει ο Επίτροπος Βέλα στις Βρυξέλλες, την Πέμπτη 17 Μαΐου 2018. Στην εκδήλωση μπορούν να συμμετέχουν ελεύθερα ο Τύπος και το κοινό, το οποίο μπορεί επίσης να την παρακολουθήσει και ηλεκτρονικά, στον διαδικτυακό τόπο Natura 2000.
Το δίκτυο Natura 2000, σημειώνει το ίδιο κείμενο, αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ για τη φύση και τη βιοποικιλότητα. Δημιουργήθηκε βάσει της Οδηγίας για τα πτηνά και της Οδηγίας για τους οικοτόπους. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο που περιλαμβάνει πάνω από 27 000 χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές, και καλύπτει πάνω από το 18 % των χερσαίων περιοχών και το 7% των γύρω θαλασσών.
Στόχος του δικτύου είναι να διασφαλιστεί η επιβίωση των πλέον πολύτιμων και απειλούμενων ειδών και οικοτόπων, δεδομένου ότι η σωστή λειτουργία τους συμβάλλει στην ανθρώπινη υγεία, στην κοινωνία και στην οικονομία. Στην ΕΕ, περίπου 4,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας εξαρτώνται άμεσα από την υγεία των οικοσυστημάτων, και σημαντικό ποσοστό αυτών εντοπίζεται εντός των περιοχών Natura 2000. Επιπλέον, τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από το δίκτυο καθεαυτό εκτιμάται ότι ανέρχονται σε ποσά της τάξης των 200 έως 300 δισ. ευρώ ετησίως.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ