WWF και GREEN PEACE συζητούν με πολίτες για τους κινδύνους επιβάρυνσης του περιβάλλοντος απο τις εξορύξεις και όχι μόνο..

707

Στην κατάμεστη αίθουσα της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε , χθες Σάββατο βράδυ, η συζήτηση ενημέρωσης φορέων και πολιτών της Κεφαλονιάς από αντιπροσώπους της WWF και της GREEN PEACE για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στη περιοχή του Ιονίου.

Οι δυο ομιλητές εκπρόσωποι των κορυφαίων αυτών φορέων, στάθηκαν ιδιαίτερα στην κατάσταση που διέρχεται ο πλανήτης μας όσο αφορά την κλιματική αλλαγή, την επιβάρυνση του περιβάλλοντος από κάθε είδους ρύπους που προκαλεί η βιομηχανική ανάπτυξη και τους κινδύνους για το μέλλον της γης και το μέλλον των ανθρώπων.

Μετέφεραν στην αίθουσα εμπειρίες από άλλες χώρες για το πώς εναντιώθηκαν στις εξορύξεις αναφέροντας μάλιστα το παράδειγμα της  Ισπανίας όπου το κίνημα εκεί κατάφερε να τις σταματήσει.

Ο δικηγόρος Σταύρος Αντύπας αναφέρθηκε στις κοινωνικές επιπτώσεις και στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού μας ιδιαίτερα του τουρισμού , εάν εγκατασταθούν πλατφόρμες στο Ιόνιο και αν συμβεί περιβαλλοντικό ατύχημα στις εγκαταστάσεις ή σεισμός.

Μετά το τέλος των εισηγήσεων υπήρξε διάλογος με το κοινό , ερωτήσεις -απαντήσεις αλλά και απόψεις πολιτών για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος του νησιού μας το οποίο ήδη έχει υποστεί πλήγμα τα τελευταία χρόνια από τον τουρισμό και κυρίως το θαλάσσιο (κρουαζιερόπλοια και σκάφη).

Η έκπληξη της βραδιάς ήταν η τοποθέτηση του αντίδημαρχου τουρισμού Βαγγέλη Κεκάτου ο οποίος ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα της Ισπανίας δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να  ξεκινήσει πρωτοβουλίες για να σταματήσουν οι εξορύξεις στο Ιόνιο !! Για να του υπενθυμίσει ο Σταύρος Αντύπας ότι στα συρτάρια του δημαρχείου υπάρχει αίτημα με 80 υπογραφές πολιτών που ζητούν εδώ και μήνες ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με αυτό το θέμα και απάντηση δεν έχουν λάβει..

Από το δημοτικό συμβούλιο συμμετείχαν επίσης ο Διονύσης Αραβαντινός από την μείζονα αντιπολίτευση, ο Βασίλης Ρουχωτάς από την ελάσσονα και ο Γεράσιμος Δημητράτος.

Οπωσδήποτε το θέμα των εξορύξεων στο Ιόνιο προβληματίζει τον κόσμο και απαιτείται ακόμα πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση και δράση  αρκεί να κατανοήσουμε ότι δεν είναι μόνο οι πιθανοί κίνδυνοι των εξορύξεων που απειλούν το περιβάλλον του νησιού μας αλλά και πολλοί άλλοι για μερικούς από τους οποίους ευθυνόμαστε και εμείς οι κάτοικοι του νησιού. Γιατί αν εσύ δεν προστατεύσεις το σπίτι σου μην περιμένεις να το προστατεύσει ο ξένος.

Το θετικό στην υπόθεση είναι ότι εξ αιτίας των υδρογονανθράκων ξεκίνησε στο νησί  μας ένας διάλογος γενιικά για τους κινδύνους  που ελλοχεύουν για το περιβάλλον μας , γιατί όπως  είπε ένας πολίτης στην παρέμβασή του «το περιβάλλον του νησιού μας και ιδιαίτερα οι παραλίες έχουν μολυνθεί εδώ και χρόνια. Από το 1991 εχω να δω καθαρή παραλία»,  προκαλώντας σκέψεις κατά πόσο ο υπερ τουρισμός συμμετέχει ή όχι στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος του νησιού μας. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα που το ζούμε ΤΩΡΑ!

 H συζήτηση

 

Πηγή videos : https://samikefalonias.wordpress.com

Φωτογραφίες

 

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις