Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου εκφράζει την ανησυχία του, για την εύρεση τριών νεκρών σπάνιων ειδών της ορνιθοπανίδας. Συγκεκριμένα, στην περιοχή «Έλος Λιβάδι», στις 5 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε αυτοψία στην περιοχή από το προσωπικό Επόπτευσης/Φύλαξης του Φορέα Διαχείρισης κατόπιν καταγγελιών και βρέθηκαν τρία νεκρά νεαρά πτηνά του είδους Phoenicopterus ruber (φοινικόπτερο, φλαμίνγκο).
Δυστυχώς τα αίτια του θανάτου δεν ήταν δυνατό να εξακριβωθούν, λόγω του ότι τα πτηνά ήταν σε προχωρημένη σήψη. Το είδος Phoenicopterus ruber (φοινικόπτερο, φλαμίνγκο) είναι αρκετά δημοφιλές είδος ορνιθοπανίδας, εξαιτίας της ρόδινης απόχρωσής του (τα νεαρά άτομα έχουν καστανές αποχρώσεις), του μακρύ λαιμού και ποδιών.
Στην Κεφαλονιά το είδος καταγράφεται στον υγρότοπο του Λιβαδίου Παλικής κατά τη θερινή μεταναστευτική περίοδο, κυρίως κατά το μήνα Αύγουστο σε μικρά κοπάδια ή σε μεμονωμένα νεαρά άτομα, όπως τα νεκρά πτηνά που βρέθηκαν δίπλα στην Εθνική Οδό Αργοστολίου-Ληξουρίου. Το είδος διαχειμάζει σε περιοχές της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Αναπαράγεται τη θερινή περίοδο σε περιοχές της Ελλάδας και των Βαλκανίων.
Η περιοχή του Λιβαδίου Παλικής, αποτελεί τον σημαντικότερο υγρότοπο της Κεφαλονιάς, ο οποίος παρουσιάζει μεγάλη βιολογική ποικιλότητα, αποτελεί ενδιαίτημα σπάνιων ειδών χλωρίδας, πανίδας και ορνιθοπανίδας, και προστατεύεται από την εθνική νομοθεσία, ενώ παράλληλα δέχεται και πολλές απειλές όπως π.χ. απόθεση απορριμμάτων, πυρκαγιές, λαθροθηρία κλπ. Το περιστατικό αυτό ας αποτελέσει μία αφορμή για την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών και την επαγρύπνηση τους για την αποφυγή παρόμοιων τέτοιων λυπηρών περιστατικών στο μέλλον.
Ο Αν. Διευθυντής του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου
Μιχαήλ Ξανθάκης
Δρ. Δασολόγος