Εχουμε τη τιμή να συνεχίσουμε σε αποκλειστικότητα τη δημοσίευση άρθρων δυο εξαιρετικών επιτημόνων του Μιχάλη Ξανθακη(*) , αναπληρωτή Δ/ντη του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου και του Χρήστου Μαρούλη(*) Μηχανικού και συγγραφέα.
Ο Φιδαετός (Circaetus gallicus) της Κεφαλονιας
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου σε συνεργασία Ομάδα Κοινωνικής Δικτύωσης “Βιοποικιλότητα της Κεφαλονιάς” ολοκλήρωσε μία σημαντική μελέτη/επεξεργασία των ορνιθολογικών παρατηρήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από την δεκαετία του 1980 έως και σήμερα.
Για την συλλογή των ορνιθολογικών παρατηρήσεων των ορνιθοπαρατηρητών που έχουν έρθει στην Κεφαλονιά αναζητήθηκαν παρατηρήσεις από ιστοσελίδες που ασχολούνται με την ορνιθοπαρατήρηση.
Οι παρατηρήσεις προήλθαν από το αρχείο παρατηρήσεων του Φορέα Διαχείρισης Ε.Δ. Αίνου, από παρατηρήσεις της διαδικτυακής ομάδας “Βιοποικιλότητα της Κεφαλονιάς”, από επιστημονικές δημοσιεύσεις Άγγλων ορνιθολόγων και κυρίως από ιστοσελίδες, όπως την http://www.birdtours.co.uk την http://www.birdforum.net την http://www.bubo.org και την http://www.birdtours.co.uk Συνολικά, συλλέχθηκαν 1.776 ορνιθολογικές παρατηρήσεις επισκεπτών/πολιτών/επιστημόνων της Κεφαλονιάς. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν και σε πανελλήνια, διεθνή συνέδρια και επιστημονικά περιοδικά.
Οι ορνιθοπαρατηρητές στην Κεφαλονιά κατέγραψαν 254 διαφορετικά είδη πτηνών. Τα είδη ανήκουν σε 54 διαφορετικές οικογένειες. Για κάθε είδος προέκυψαν χρήσιμες πληροφορίες ως προς την εξάπλωσή του και την γενικότερη παρουσία του στο νησί της Κεφαλονιάς.
Με αποκλειστική συνεργασία με την διαδικτυακή ιστοσελίδα www.kefaloniapress.gr θα παρουσιάζεται κάθε εβδομάδα ένα είδος σε ειδικά επιστηνικά αρθρα υπό τον τίτλο “Το πτηνό της εβδομάδας”. To ίδιο θα γίνεται και με άλλα είδη όπως φυτά, έντομα κλπ. Αυτά τα άρθρα – παρουσιάσεις γράφτηκαν μετά απο πρόταση της Συντακτικής Ομάδας της ιστοσελίδας www.kefaloniapress.gr και για αυτό το λόγο δημοσιεύονται αποκλειστικά εκεί.
Το πρώτο είδος που επιλέξαμε είναι ο Φιδαετός (Circaetus gallicus). Ο Φιδαετός είναι ένας μεγάλος αετός με μήκος που φτάνει τα 70 εκατοστά, βάρος μέχρι και 2,5 κιλά και άνοιγμα φτερών μέχρι και 1,8 μέτρα. Ο Φιδαετός προστατεύεται επαρκώς τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό και διεθνές επίπεδο.
Καθεστώς παρουσίας – πληθυσμός
Ο Φιδαετός είναι καλοκαιρινός επισκέπτης στην Κεφαλονιά, και πιθανώς να φωλιάζει στις δασικές περιοχές του νησιού. Έχουν καταγραφεί σημαντικά περάσματα Φιδαετών ιδιαίτερα κατά την φθινοπωρινή μετανάστευση, κατά τις καταγραφές ορνιθοπανίδας που διενεργεί ο Φορέας Διαχείρισης. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις επισκέπτεται την Κεφαλονιά τους μήνες Απρίλιο με Οκτώβριο και πιο πιθανό είναι ο ορνιθοπαρατηρητής να τον συναντήσει στον Εθνικό Δρυμό Αίνου με καταλληλότερη περιοχή τις ανοικτές δασικές εκτάσεις των ΝΑ πλαγιών του Αίνου και της περιοχής του Φαγιά.
Οικολογία
Ο Φιδαετός φωλιάζει σε δέντρα και προτιμά να αναπαράγεται σε ανοικτές ξηρές περιοχές με αραιά δάση. Τρέφεται σχεδόν μόνο με ερπετά.
Απειλές
Βασικές απειλές για το είδος αποτελούν η λαθροθηρία, οι πυρκαγιές και η απομάκρυνση των ώριμων δέντρων που του στερούν σημαντικές θέσεις φωλιάσματος. Επίσης η εγκατάλειψη των εκτατικών μορφών γεωργίας και κυρίως η παρακμή των παραδοσιακών συστημάτων βόσκησης έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση των οικοτόπων στους οποίους κυνηγάει.
Κείμενα – φωτογραφίες :
- Μιχάλης Ξανθάκης
Δασολόγος του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Γεωπληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδάκτωρ Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.Είναι σήμερα αναπληρωτης Δ/ντης του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ.
Το 2012 ολοκλήρωσε και τις σπουδές Πληροφορικής του ΕΑΠ και από το 2011 εργάζεται στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου αρχικά ως Υπεύθυνος Επόπτευσης/Φύλαξης , από το 2014 ως Συντονιστής και απο το 2019 ως Αναπληρωτής Διευθυντή του Φορέα.
Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την εδαφική διάβρωση και την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Ασχολείται με την μελέτη και παρακολούθηση της Βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς με έμφαση στην Ορνιθοπανίδα και τις Πεταλούδες.
√ Εδω μπορείτε να ακούσετε την πρόσφατη συζήτηση του Μιχάλη Ξανθάκη με την Ελένη Χιόνη, στο web radio της Κεφαλονιάς ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ
- Χρήστος Μαρούλης
Γεννήθηκε το 1971 στο Ληξούρι Κεφαλληνίας. Μεγάλωσε στο Περιστέρι Αττικής και σπούδασε Μηχανικός Αυτοματισμού στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Εργάζεται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, διδάσκοντας στα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και προσομοιωτών της Σχολής Πλοιάρχων. Από το 2007 ασχολείται με τη λογοτεχνία συγγράφοντας διηγήματα και ποιήματα. Έργα μου έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Διηγήματα, ποιήματα, άρθρα και φωτογραφίες του, έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες. Ασχολείται επίσης με τη μελέτη και παρατήρηση του έναστρου νυχτερινού ουρανού, την εξερεύνηση σπηλαίων και ορυχείων και με τον εντοπισμό και την καταγραφή της χερσαίας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr