Εχουμε τη τιμή να συνεχίσουμε σε αποκλειστικότητα τη δημοσίευση άρθρων δυο εξαιρετικών επιτημόνων του Μιχάλη Ξανθακη(*) , αναπληρωτή Δ/ντη του Φορέα Διαχείρισης του Αίνου και του Χρήστου Μαρούλη(*) Μηχανικού και συγγραφέα.’
Κεφαλληνιακή Βιολέτα (Viola cephalonica)
Καθεστώς παρουσίας – πληθυσμός
Πρόκειται για στενότοπο ενδημικό του Εθνικού Δρυμού Αίνου το οποίο φύεται στις υψηλότερες κορυφές (1600-1628 m) του Όρους Αίνος. Οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν τον πιο πυκνό υποπληθυσμό της σε θέση, η οποία φέρει το τοπωνύμιο “Χιονίστρα”. Απαντά, επίσης, στην υψηλότερη κορυφή του όρους Αίνος (Μέγας Σωρός), αλλά και στις μικρότερες κορυφές μεταξύ των δύο θέσεων. Το 1927 ο βοτανικός Bornmüller, την περιέγραψε ως ξεχωριστό είδος
Οικολογία του είδους
Πρόκειται για πόα ύψους λίγων εκατοστών (5-10 εκ.) με κυανοϊωδη άνθη και βλαστούς λείους συνήθως χωρίς φύλλα. Ανθίζει από τα μέσα Απριλίου, κυρίως το Μάιο και μέχρι μέσα Ιουνίου.
Απειλές
Περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας (2009) με τον χαρακτηρισμό Κινδυνεύον (ΕΝ). Για την προστασία του πληθυσμού στην θέση Χιονίστρα από τις ανθρωπογενείς επιδράσεις, ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με την Δασική Υπηρεσία κατασκεύασε περίφραξη και από τότε ο πληθυσμός του είδους έχει ανακάμψει στην θέση αυτή.
Κείμενο – φωτογραφίες :
- Μιχάλης Ξανθάκης
Δασολόγος του Α.Π.Θ. με ειδίκευση στην Γεωπληροφορική από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και διδάκτωρ Γεωγραφίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.Είναι σήμερα αναπληρωτης Δ/ντης του ΦΟΡΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΑΙΝΟΥ.
Το 2012 ολοκλήρωσε και τις σπουδές Πληροφορικής του ΕΑΠ και από το 2011 εργάζεται στο Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου αρχικά ως Υπεύθυνος Επόπτευσης/Φύλαξης , από το 2014 ως Συντονιστής και απο το 2019 ως Αναπληρωτής Διευθυντή του Φορέα.
Έχει συγγράψει επιστημονικά άρθρα σχετικά με την εδαφική διάβρωση και την παρακολούθηση της βιοποικιλότητας σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Ασχολείται με την μελέτη και παρακολούθηση της Βιοποικιλότητας της Κεφαλονιάς με έμφαση στην Ορνιθοπανίδα και τις Πεταλούδες.
√ Εδω μπορείτε να ακούσετε την πρόσφατη συζήτηση του Μιχάλη Ξανθάκη με την Ελένη Χιόνη, στο web radio της Κεφαλονιάς ΣΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ
- Χρήστος Μαρούλης
Γεννήθηκε το 1971 στο Ληξούρι Κεφαλληνίας. Μεγάλωσε στο Περιστέρι Αττικής και σπούδασε Μηχανικός Αυτοματισμού στο Τ.Ε.Ι. Πειραιά. Εργάζεται στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου, διδάσκοντας στα εργαστήρια ηλεκτρονικών υπολογιστών και προσομοιωτών της Σχολής Πλοιάρχων. Από το 2007 ασχολείται με τη λογοτεχνία συγγράφοντας διηγήματα και ποιήματα. Έργα μου έχουν διακριθεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς. Διηγήματα, ποιήματα, άρθρα και φωτογραφίες του, έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά, εφημερίδες και ανθολογίες. Ασχολείται επίσης με τη μελέτη και παρατήρηση του έναστρου νυχτερινού ουρανού, την εξερεύνηση σπηλαίων και ορυχείων και με τον εντοπισμό και την καταγραφή της χερσαίας και θαλάσσιας βιοποικιλότητας.
Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «μεταφόρτωση» (download), μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά ή περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση του kefaloniapress.gr