Καπάκια μαζεύεις; Εγώ ναι, εδώ και πολλά χρόνια. Το κάνω όμως έτσι και αλλιώς, στα πλαίσια του ότι ανακυκλώνω τα πάντα. Υπάρχουν όμως άνθρωποι, που ενώ δεν κάνουν ανακύκλωση, μαζεύουν πλαστικά καπάκια, διότι ξέρουν ή έχουν ακούσει, ότι με αυτόν τον τρόπο, έμμεσα δηλαδή, συνεισφέρουν στο να αποκτήσουν άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, αμαξίδιο. Τι ισχύει όμως; Δεν ξέρω για σένα, αλλά εγώ είχα πολλές απορίες και γι αυτό το λόγο απευθύνθηκα στη Μαρία Μαυρουδάκη, την πρόεδρο του οργανισμού, «Ένα παιδί μετράει τα άστρα», εκεί δηλαδή που προσφέρω τα καπάκια που μαζεύω.
Σε περίπτωση που δεν γνωρίζεις τον οργανισμό «Ένα παιδί μετράει τα άστρα», να σου πω ξεκίνησαν την δράση τους τον Γενάρη του 2017. Είναι Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση με οικολογικό και κοινωνικό προσανατολισμό. Αναγνωρίζοντας ως ενεργοί πολίτες τα προβλήματα του περιβάλλοντος, τα οποία σχετίζονται με την ανακύκλωση, την αλόγιστη χρήση πλαστικού στη καθημερινότητά μας και την απόρριψη υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη στα συμβατικά σκουπίδια, κινητοποιήθηκαν και θέλησαν να έρθουν σε επαφή με τους συμπολίτες τους και μαζί τους να προσπαθήσουν να κάνουν κάτι για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Δεν έχουν καμία μαγική ή πρωτότυπη λύση. Αυτό που προτείνουν είναι η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, η εγρήγορση, η εμπλοκή όλων μας στην διαδικασία αυτή. Κύριο μέλημα τους είναι η μείωση περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος μέσω της ανακύκλωσης, της μείωσης των απορριμμάτων και της επαναχρησιμοποίησης, η δημιουργία θέσεων εργασίας για ευαίσθητες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και η στήριξη ατόμων με κινητικά ή άλλα προβλήματα υγείας. Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία θεωρούν πως είναι ο τρόπος για να επιτύχουμε όλα αυτά.
Ας διαβάσουμε όμως τι έχει να μας πει η Μαρία Μαυρουδάκη
Πως ξεκίνησε η ιστορία με τα καπάκια. Στην αρχή κυκλοφόρησε η φήμη ότι δίνοντας τα “κάπου”, όταν μαζευτούν συγκεκριμένα κιλά, δίνουν αναπηρικό αμαξίδιο σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα. Έπειτα υπήρξαν άλλες φήμες, ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο και ότι είναι ένας ακόμη τρόπος να εκμεταλλευθούν την ευαισθησία των πολιτών οι εταιρείες ανακύκλωσης, ώστε να αυξάνουν τα κέρδη τους χωρίς κόπο. Τι ισχύει τελικά?
Η δράση με τα πλαστικά καπάκια σαν δράση υπάρχει πολλά χρόνια. Δεν ξέρουμε πως και από που ξεκίνησε. Κάποιοι έχουν πει ότι ήρθε σαν ιδέα από το εξωτερικό. Με βεβαιότητα όμως δεν ξέρουμε ακριβώς τι και πως ξεκίνησε. Την χρησιμοποίησε σαν δράση για αμαξίδια, στα Γιαννιτσά, κάποιος σύλλογος. Από εκεί και μετά έχουν ειπωθεί διάφορα, τα οποία δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ισχύει και τι δεν ισχύει.
Ποια καπάκια πρέπει να ανακυκλώνουμε για τα αμαξίδια; Εκτός από τα καπάκια από τα μπουκάλια του νερού κάνουν και τα καπάκια από γάλα, χυμούς, απορρυπαντικά;
Καπάκια πλαστικά μαζεύονται από γάλα, χυμούς, νερά αλλά και απορρυπαντικά, ή σαμπουάν, απλά σε διαφορετικές σακούλες.
Γιατί χρειάζονται τα καπάκια και όχι άλλα πλαστικά ή γυάλινα είδη;
Γυαλί δεν διαχειριζόμαστε διότι είναι επικίνδυνο στην διαχείριση (σπάει). Μαζεύουμε και χαρτί. Έχουμε υπογράψει σύμβαση με την Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευών σε συγκεκριμένα σημεία για να μαζεύονται και ηλεκτρικές συσκευές για τους παραπάνω σκοπούς σε σημεία συγκέντρωσης σε όλη την Αττική.
Σε ότι αφορά στο πρακτικό κομμάτι. Η διαδικασία ποια είναι; Σας φέρνουμε τα καπάκια, είτε τα μαζεύετε εσείς, και μετά;
Οποίος διαθέτει μεταφορικό μέσο( μας βοηθούν σε αυτό ακόμα και μεταφορικές εταιρείες, ΚΤΕΛ κλπ), μπορεί να μας τα φέρει στο χώρο μας, ώστε να μειώνεται το κόστος μεταφοράς και να αυξάνεται η ανταποδοτικότητα τους, η οικονομική. Ταυτόχρονα ενισχύονται και επανακαθορίζονται οι κοινωνικές μας σχέσεις και οι συλλογικές προσπάθειες. Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί πέρα από κόμματα, πέρα από χρώματα για την επίτευξη σκοπών που είναι προς όφελος όλης της κοινωνίας. Από κάθε γειτονιά μπορεί να αναλάβει, μια φορά την εβδομάδα, κάποιος από όλους να μαζεύει και να φέρνει σε εμάς τα καπάκια. Ή να μαζεύονται τα καπάκια σε ένα χωρο στην γειτονιά και να μας ειδοποιούν να τα φέρνει σε εμάς κάποιος από τους εθελοντές. Και αυτό ακόμα είναι σημαντικό δηλ.τα σημεία συγκέντρωσης.
Εσείς που τα δίνετε; Τι τα κάνουν μετά; Πως γίνεται η ανακύκλωση τους;
Συγκεντρώνουμε τα καπάκια και τα δίνουμε στην ανακύκλωση ή σε βιομηχανίες πλαστικού που τα μεταποιούν. Όταν λέμε ανακύκλωση εννοούμε διάφορες εταιρείες που αναλαμβάνουν την διαχείριση του υλικού όσον αφορά την ανακύκλωση του. Προτιμούμε όμως να το δίνουμε σε βιομηχανίες πλαστικού, ώστε να μεταποιείται το υλικό με συνέπεια να μην ξοδεύεται νέα πρώτη ύλη για τα προϊόντα που παράγει η κάθε βιομηχανία, αλλά να χρησιμοποιείται το ήδη υπάρχον πλαστικό(καπάκια) ως πρώτη ύλη.
Στα πόσα κιλά αντιστοιχεί ένα αμαξίδιο;
Στον 1 τόνο καπάκια μας δίνουν 180-200 euro όταν προκειται για βιομηχανία πλαστικού. Όταν πρΌκειται για εταιρεία ανακύκλωσης τα παίρνουν πιο φθηνά δηλ 100-140 euro ο τόνος. Ένα απλό αμαξίδιο έχει 180-200 euro, δηλ 1 τονος 1 απλό αμαξίδιο. Οι τιμές στα ειδικού τύπου εξαρτώνται από τις ανάγκες, που έχει ο καθένας δηλ ειδικές στηρίξεις, προσβασιμότητα κ.α. παράγοντες που καθορίζουν οι ειδικοί. Με τα έσοδα μας καλύπτουμε τα λειτουργικά εξοδά μας και τα υπόλοιπα τα έχουμε διαθέσει όλα σε περιπτώσεις συμπολιτών μας. Προσπαθούμε να αναπτυχθούμε και να γίνουμε βιώσιμη επιχείρηση, ώστε να ανοίξουμε και θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις καταστατικές μας επιδιώξεις και στόχους. Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ έχει πολύ μεγάλη σημασία, γιατί μόνο μέσα από την συμμετοχή όλων θα έρθει το αποτέλεσμα ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
Υπάρχει λίστα αναμονής? Αν, ναι, εμείς οι απλοί πολίτες έχουμε πρόσβαση σε αυτή τη λίστα; Πως μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι όντως βοηθάμε συνανθρώπους μας;
Τα αμαξίδια δίνονται με την γνωμάτευση ειδικού, ανάλογα με τις ανάγκες του πάσχοντα, την οικονομική του κατάσταση και πάντα σε συνεργασία με το ταμείο του. Για όλα αυτά πρέπει να προσκομιστούν τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Βέβαια όλα αυτά γίνονται με σεβασμό στην ιδιωτικότητα, στα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα και στο ιατρικό απόρρητο των ασθενών. Ετσι στην λίστα αναμονής δεν μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε πρόσβαση διότι σκοπός δεν είναι να στοχοποιουμε τους συμπολίτες μας αλλά μέσα από την συμμετοχή, την συνέργεια, την συλλογική προσπάθεια, την αυτοργανωση και την αυτοδιαχείριση, χωρίς χρήματα, μέσα από πράγματα που πετάμε να προστατεύσουμε το περιβάλλον και να σταθούμε αλληλέγγυοι σε όποιον μας χρειάζεται.
Η αγορά του αμαξίδιου πως γίνεται; Δεδομένου πως υπάρχουν διάφοροι τύποι και με ανάλογο κόστος..
Μπαίνει σειρά προτεραιότητας ανάλογα με τον χρόνο που μας καλεί ο κάθε ενδιαφερόμενος. Υπάρχει, βέβαια, προτεραιότητα όσον αφορά τα παιδιά. Το κοστολόγιο του κάθε αμαξίδιου ορίζεται αυστηρά από την περίπτωση του κάθε ασθενούς και τις ιδιαιτερότητες αυτής. Κάθε ασθενής παίρνει αυτό που ταιριάζει στην περίπτωση του και οι τιμές φυσικά είναι διαφορετικές για κάθε αμαξίδιο.
Ποιος είναι ο απολογισμός σας μέχρι τώρα;
Από τον Οκτώβρη του 2017 ως τον Δεκέμβρη του 2018 έχουμε δώσει 6 αμαξίδια. 3 αμαξίδια ειδικού τύπου και 3 αμαξίδια απλού τύπου.
Τι άλλες δράσεις κάνετε?
Λειτουργούμε και E shop, από τις αρχές αυτού του χρόνου, με προϊόντα της φιλοσοφίας zero waste, εναλλακτικής χρήσης του πλαστικού (bamboo, επαναχρησιμοποιήσιμα μπουκάλια νερού, οικολογικά απορρυπαντικά και είδη προσωπικής υγιεινής). Τα χρήματα από την αγορά των προϊόντων της Κοιν.σ.επ ” Ένα Παιδί Μετράει τ Άστρα”, πηγαίνουν στις δράσεις μας. Αγωνιζόμαστε για ένα καλύτερο κόσμο, για καθαρό περιβάλλον και κοινωνική προσφορά. Κάθε μικρή πράξη έχει τεράστιο αντίκτυπο στο περιβάλλον.
Υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος που μπορεί να συνεισφέρει κάποιος?
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ……ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ….ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ
ΕΙΝΑΙ Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ. ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΓΙ ΑΥΤΟ.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΑΡΑΔΩΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ ΚΑΘΑΡΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΟΜΟΡΦΟΤΕΡΟ .
Ευχαριστώ πολύ την Μαρία Μαυρουδάκη. Αν θέλεις να προσφέρεις τα καπάκια που έχεις μαζέψει στον οργανισμό «Ένα παιδί μετράει τα άστρα», μπορείς να τους βρεις στα παρακάτω στοιχεία: Site, Facebook, Instagram