Οι πεζοπορικές μας διαδρομές (2) .. Γράφει ο Ανδρέας Ζαπάντης τ. δήμαρχος Ελειού Πρόννων

309

Οι πεζοπορικές μας διαδρομές!

Αγαπητό kefaloniapress

Με αφορμή το μεγάλο ενδιαφέρον για την πεζοπορική διαδρομή Πάστρας-Κατελειού θέλω να θυμίσω ότι ολοκληρώθηκε το έτος 2001 από το Δήμο Ελειού-Πρόννων και ήταν μια πρωτοβουλία που εντάχθηκε στο Πρόγραμμα LEADER.

Για το σχεδιασμό της διαδρομής, την ένταξη στο Πρόγραμμα και την υλοποίηση της ενδιαφέρθηκαν και δούλεψαν πολλοί άνθρωποι, στελέχη του Δήμου αλλά και άτομα από την τοπική μας κοινωνία.

Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους αξίζουν συγχαρητήρια για μια πρωτοβουλία με  ποιότητα που ανέδειξε στοιχεία της παράδοσης και της τοπικής μας ζωής.

Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης σε όσους ενδιαφέρθηκαν σήμερα και δούλεψαν για να ανοίξει πάλι η διαδρομή μετά από κάποια χρόνια εγκατάλειψης.

Είναι μια πραγματικά πανέμορφη διαδρομή. Με αφετηρία τη βρύση της Σκούλας, περνάς από το νερόμυλο της Πάστρας, τα ερείπια της εκκλησίας των Αγίων Αναργύρων, το νερόμυλο του Πανταζάτου και ανάμεσα στη βλάστηση και στους κισσούς φθάνεις πάλι στο ποταμάκι και στον καταρράκτη που πάνω του είχε γίνει ένα ξύλινο γεφύρι.

Συναντάς τις παλιές πέτρινες κυψέλες και τους παλιούς νερόμυλους και από το  κανάλι του νερού που έγινε γεφυράκι φθάνεις στον Πάνω Κατελειό.

Από εκεί βέβαια δίπλα στους κήπους και τα περιβόλια, περνάς από τα ερείπια της Βυζαντινής εκκλησίας του Αγίου Ανδρέα για να φθάσεις στην παραλία της Αγίας Βαρβάρας και του Κατελιού.

Η υλοποίηση της διαδρομής συνοδεύτηκε από φυλλάδια σε διαφορετικές γλώσσες και πολύς κόσμος, κάτοικοι και επισκέπτες, είχαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να την απολαύσουν.

Δείτε εδω το έντυπο της Πεζοπορικής διαδρομής Πάστρα – Κατελειός (κλικ)

Πολύ σημαντική είναι επίσης η πεζοπορική διαδρομή του Πόρου που έγινε την ίδια περίοδο

Από τον Πόρο και τις Λεύκες ανεβαίνεις στην Ακρόπολη. Κατηφορίζεις μετά στην πηγή και τα πλατάνια, περνάς το Βόχινα και από το γεφυράκι φθάνεις στο Μυκηναϊκό Τάφο.

Στο δρόμο της επιστροφής, στα δεξιά σου, είναι το σπήλαιο της Δράκαινας που απαιτεί μια αρκετά δύσκολη ανάβαση.

Αυτές οι πεζοπορικές διαδρομές, όπως και άλλες που έγιναν τα επόμενα χρόνια, έχουν τη δυνατότητα να αναδεικνύουν και να προβάλλουν την ιστορία, την παράδοση, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ομορφιά του τόπου μας.

Παράλληλα μπορούν να αποτελέσουν δραστηριότητα που θα ενισχύσει τον τουρισμό μας.

Ελπίζω και εύχομαι εκτός από τις εθελοντικές προσπάθειες ανθρώπων με ενδιαφέρον και ευαισθησίες, να σχεδιαστούν και  από τους τοπικούς μας φορείς δράσεις που θα συντηρήσουν, θα αναδείξουν και θα προβάλλουν σε σταθερή βάση, αυτές τις διαδρομές που μας συνδέουν με το παρελθόν και με τρόπους ζωής που άνθιζαν κάποτε σε αυτές τις περιοχές.

Ανδρέας Α. Ζαπάντης

Η πεζοπορική διαδρομή του Πόρου

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις