Έκκληση επίσπευσης έργων αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Καθαρισμού Λυμάτων στην περιοχή «Σκοτινή Λάσση» της Κεφαλονιάς, απευθύνει η Μαργαρίτα Καραβασίλη , πρόεδρος του Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη – Citizens’ Inspectorate for Sustainable Development (CISD)
H πρόεδρος του CISD καλεί τον τοπικό δήμο και τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας ενημερώνοντας παράλληλα το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, να αναλάβουν πρωτοβουλίες ελέγχου και ολοκλήρωσης του έργου, ώστε ο Βιολογικός Σταθμός Αργοστολίου να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του, χωρίς να αποτελεί εστία μόλυνσης και μια διαρκής απειλή της δημόσιας υγείας, αλλά και υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής που τυγχάνει να είναι και μία από τις πλέον τουριστικές του νησιού.
Η επιστολή του CISD
Η επιστολή του CISD έχει ως εξής:
Αγαπητοί μου, Με την με α.π. 0265.00.Ε/15-11-19 επιστολή μας προς το Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος του ΥΠΕΝ (την οποία και σας επισυνάπτουμε), υποβάλαμε καταγγελία για την ΜΗ ορθή λειτουργία της Εγκατάστασης Επεξεργασίας και Καθαρισμού Λυμάτων στην περιοχή «Σκοτινή Λάσση» της Κεφαλονιάς, με συνημμένο φάκελο στοιχείων τεκμηρίωσης που μας παραδόθηκαν από Συλλόγους κατοίκων της περιοχής σύμφωνα με τα οποία καταγράφονται συνεχή περιστατικά δυσοσμίας και εκροής λυμάτων στον θαλάσσιο χώρο και ζητήσαμε την άμεση διενέργεια περιβαλλοντικής επιθεώρησης σχετικά με την τήρηση της νομιμότητας.
Και τούτο στο πλαίσιο του σκοπού που εξυπηρετεί και των δράσεων που αναλαμβάνει το CISD από της ίδρυσής του, το 2012, βάσει των οποίων παρεμβαίνει είτε αυτοβούλως είτε μετά από καταγγελίες μελών του ή/και πολιτών σε πράξεις της διοίκησης, σε όλα τα επίπεδα, ή/και σε ζητήματα καταστρατήγησης της νομιμότητας, με αποκλειστικό σκοπό την τεκμηριωμένη ενημέρωση και την υποβολή προτάσεων για την προώθηση βέλτιστων βιώσιμων λύσεων υπέρ της αειφόρου ανάπτυξης και του δημόσιου συμφέροντος.
Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διενήργησαν άμεσα την αιτούμενη επιθεώρηση, τα αποτελέσματα της οποίας ωστόσο δεν μας έχουν ακόμη περιέλθει και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουμε ούτε τις διαπιστώσεις του ελέγχου ούτε τα μέτρα συμμόρφωσης που ενδεχομένως θα απαιτηθούν, προκειμένου να επιλυθούν ζητήματα όχλησης αλλά και συνεχιζόμενης περιβαλλοντικής υποβάθμισης, για τα οποία ζητήσαμε την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η εν λόγω εγκατάσταση γειτνιάζει με κατοικίες και μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα. Είναι προφανές ότι εφόσον καταλογιστούν οι τυχόν περιβαλλοντικές παραβάσεις και οι σχετικές κυρώσεις το πλέον σημαντικό είναι να υποδειχθούν τα αναγκαία μέτρα περιβαλλοντικής συμμόρφωσης ή και εφόσον απαιτηθεί και τα μέτρα αποκατάστασης τυχούσης περιβαλλοντικής ζημιάς.
Λαμβάνοντας υπόψη ότι επίκειται η έναρξη της τουριστικής περιόδου, οπότε και τα προβλήματα αναμένεται να ενταθούν λόγω αύξησης του πληθυσμού και των αναγκών θεωρούμε απολύτως αναγκαίο να ζητήσουμε πληρέστερη ενημέρωση και την επίσπευση των ενεργειών αποκατάστασης της ορθής λειτουργίας του βιολογικού σημειώνοντας συμπληρωματικά τα κάτωθι στοιχεία:
- Ο Βιολογικός, που έχει κατασκευαστεί το 1999 μετά από την ΚΥΑ ΥΠΕΧΩΔΕ με αριθμό 61538/15-10-1999 (ΑΕΠΟ), φαίνεται να λειτουργεί από το 2015 έως σήμερα χωρίς εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και εξακολουθεί να υποδέχεται και να επεξεργάζεται και τα λύματα των χωριών και των οικισμών του Αργοστολιού, της Λειβαθούς, της Ερίσσου και όχι μόνο, τα οποία μεταφέρονται εκεί με βυτία, δηλαδή υποδέχεται ποσότητα λυμάτων κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή για την οποία έχει σχεδιαστεί, ενώ δεν έχουν γίνει έργα αναβάθμισης.
- Η αναμενόμενη κατασκευή νέου Βιολογικού Σταθμού στην Λειβαθώ, αλλά και Σταθμού Επεξεργασίας λυμάτων με COMPACT μονάδες στην Έρισσο, όπως κατά καιρούς εξαγγέλλεται από την Δημοτική αρχή δεν έχει προχωρήσει.
- Ο Κόλπος Αργοστολίου είναι ένα κλειστό δυναμικό οικοσύστημα το οποίο επιδέχεται έντονες ανθρωπογενείς επιδράσεις που το επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό. Η παρουσία όμως ζωοβενθικών και φυτοβενθικών οργανισμών που λειτουργούν ως βιολογικοί δείκτες φανερώνει ότι είναι ένα ευαίσθητο περιβάλλον επί του οποίου δρουν μεταξύ άλλων και οι εν λόγω οργανισμοί ως μηχανισμοί αυτοκαθαρισμού.
- Η θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Αργοστολίου χαρακτηρίζεται από πολυποίκιλη ανθρώπινη δραστηριότητα, καθώς στο ανατολικό τμήμα βρίσκεται η πόλη και το λιμάνι του Αργοστολίου με έντονη τουριστική και ακτοπλοϊκή δραστηριότητα, οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων της πόλης του Αργοστολίο, στο Α-ΒΑ τμήμα του Κόλπου δραστηριοποιούνται τρεις ιχθυοπαραγωγικές μονάδες, ενώ στο δυτικό τμήμα του Κόλπου βρίσκεται η πόλη και το λιμάνι του Ληξουρίου.
- Η έξοδος του αγωγού επεξεργασμένων λυμάτων της πόλης του Ληξουρίου βρίσκεται μπροστά από το λιμάνι της πόλης, ενώ στο νότιο μυχό του Κόλπου βρίσκεται η τεχνητή λιμνοθάλασσα Κουτάβου, που είναι ένας μεσοτροφικός και τους θερινούς μήνες ευτροφικός υγρότοπος με ιδιαίτερο οικολογικό ενδιαφέρον ο οποίος αλληλεπιδρά με τον υπόλοιπο Κόλπο.
- Σύμφωνα με πρόσφατα ωκεανογραφικά δεδομένα και συγκεκριμένα μελέτη της ρευματογραφίας της περιοχής, αναφέρεται ότι το ρεύμα εισόδου κινείται ανατολικά περνώντας από τον κάβο Αγίων Θεοδώρων Αργοστολίου και ακολουθεί την ανατολική ακτογραμμή περνάει δηλαδή κατά μήκος των μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας. Φαίνεται έτσι ότι το ρεύμα εισόδου ακολουθεί τα βαθύτερα σημεία του Κόλπου, προφανώς επειδή στα σημεία αυτά βυθίζεται κάτω από το ζεστότερο επιφανειακό στρώμα. Αντίθετα στις ρηχές δυτικές περιοχές, ακολουθεί σχεδόν ευθύγραμμη κίνηση λόγω ανάμιξης των νερών από τον κυματισμό.
- Ο όγκος του νερού του Κόλπου είναι περίπου 550 km και η μέση τιμή της ανανέωσης του νερού είναι 4,2 km 3/ημέρα, ποσότητα που φτάνει το 0,76% (Κονίδης κ.ά. 2006).
Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω στοιχεία, καθώς και τα αποτελέσματα μελέτης (Σπίνος Ε. / Ράμφος Α. / Λαζαρίδου Ε. / Μπακόπουλος Β.) του Τμήματος Επιστημών της Θάλασσας, Σχολή Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τίτλο «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΟΛΠΟΥ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ: ΠΡΟΚΑΤΑΡΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΘΜΕΝΑ ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΛΕΙΜΩΝΕΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ» δείτε εδώ prokatartika-apotelesmata-hartografisis-toy-pythmena-me-emfasi-stoys-leimones- poseidonias.html μεταξύ των οποίων επισημαίνεται ρητά ότι «Για το οικοσύστημα του Κόλπου Αργοστολίου θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας και ορθολογικής διαχείρισης και να δημιουργηθεί σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των παραγόντων που το επιβαρύνουν για να διατηρηθεί έτσι η οικολογική του ισορροπία», αντιλαμβάνεστε ότι η ανησυχία των κατοίκων, των οποίων οι κατοικίες και οι επιχειρήσεις τους γειτνιάζουν με τον Βιολογικό Σταθμό Αργοστολίου, είναι απολύτως δικαιολογημένη ως προς το άμεσο μέλλον της ανάπτυξης μιας πανέμορφης περιοχής, η οποία υποβαθμίζεται διαρκώς λόγω, αφενός μιας λανθασμένης χωροθέτησης ενός βιολογικού σε γειτνίαση με κατοικημένες τουριστικές περιοχές και αφετέρου λόγω της συνεχιζόμενης Μη ορθής λειτουργίας του.
Με βάση όλα τα παραπάνω απευθυνόμαστε στους αρμόδιους φορείς με την έκκληση να λάβουν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα και να δώσουν το ταχύτερο λύσεις.
Σας καλούμε να δώσετε υπεύθυνα όλες τις απαντήσεις που οφείλετε, σχετικά με το σοβαρό αυτό ζήτημα, παρουσιάζοντας αναλυτικά την πορεία των δράσεων και των έργων που εκτελούνται ή/και αυτών που έχουν προγραμματισθεί και αφορούν στην αναβάθμιση και λειτουργική αποκατάσταση του Βιολογικού Σταθμού Αργοστολίου.
Σας υπενθυμίζουμε στο σημείο αυτό τα αποτελέσματα σημαντικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019 για τον βιολογικό καθαρισμό του Αργοστολίου από το ΤΕΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης, στην οποία συμμετείχαν ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Αργοστολίου κύριος Διονύσης Μινέτος και υπηρεσιακοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων οι Μηχανολόγοι, κ.κ. Παναγιώτης Μελάς και Διονύσης Τρωιάνος, όπου επισημάνθηκαν ότι :
■ ο βιολογικός επεξεργάζεται το μεγαλύτερο ποσοστό των λυμάτων της Κεφαλονιάς, συνυπολογίζοντας και το μεγάλο αριθμό βυτίων που δέχεται, λειτουργώντας ή και ξεπερνώντας το φορτίο σχεδιασμού κατά τη θερινή περίοδο
■ υπάρχει σοβαρό τεχνικό ζήτημα στις δεξαμενές αερισμού, λόγω του οποίου διατηρείται ένα αναερόβιο στρώμα λυμάτων με αποτέλεσμα τη δυσοσμία
■ υπάρχει σημαντική έλλειψη συντήρησης στην εγκατάσταση, σοβαρή ΜΗ χρήση λιποσυλλεκτών από τις επιχειρήσεις, αλλά και άλλα σημαντικά τεχνικά ζητήματα του αποχετευτικού δικτύου του Αργοστολίου.
και όπου ελήφθησαν οι παρακάτω αποφάσεις:
- Να γίνει άμεσα αυτοψία στον βιολογικό από εμπειρογνώμονες προκειμένου να καταγραφούν λεπτομερώς τα προβλήματα και να προταθούν οι κατάλληλες λύσεις. Το έργο των ως άνω εμπειρογνωμόνων θα υποστηρίξει το ΤΕΕ με ειδική Ομάδα εργασίας την οποία και θα συστήσει.
- Να γίνει εγκατάσταση καταγραφικού συστήματος των εισροών και προώθηση της χρήσης λιποσυλλεκτών σε όλες τις επιχειρήσεις εστίασης
- Να δοθεί εντολή ώστε τα βυτία να κατευθυνθούν σε άλλες μονάδες επεξεργασίας αντί του Αργοστολίου
- Να εξεταστεί η χωροθέτηση μιας μικρής εγκατάστασης προεπεξεργασίας λυμάτων στην Κρανιά η οποία θα δέχεται λύματα από βυτία (στεγανή παραλαβή) και θα τα οδηγεί μέσω δικτύου στο βιολογικό.
Ερωτώνται ως εκ τούτου:
- Τόσο ο Δήμαρχος και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Αργοστολίου, όσο και η αρμόδια Δ.Ε.Υ.Α. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ (ως υπεύθυνη λειτουργίας της εγκατάστασης επεξεργασίας και καθαρισμού Λυμάτων στην περιοχή «Σκοτινή Λάσση») σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί και ειδικότερα σε ποιο στάδιο βρίσκονται τα έργα που έχουν προγραμματισθεί εκ των παραπάνω αποφάσεων
- Οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος ποια είναι τα πορίσματα της επιθεώρησης που διενήργησαν, ποιες οι τυχόν περιβαλλοντικές παραβάσεις που διαπιστώθηκαν και οι τυχόν κυρώσεις που πρόκειται να επιβληθούν, καθώς και ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε η εν λόγω εγκατάσταση να λειτουργεί σε πλήρη συμμόρφωση με την κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία
Τέλος, παρακαλούμε θερμά το ΤΕΕ/ΤΔΜ σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές και την εποπτεία και επιτήρηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως θέσει υπό την εποπτεία του την προώθηση και υλοποίηση των αναγκαίων έργων, ώστε ο Βιολογικός Σταθμός Αργοστολίου να μπορέσει να επιτελέσει το έργο του χωρίς να αποτελεί εστία μόλυνσης και μια διαρκής απειλή της δημόσιας υγείας, αλλά και υποβάθμισης της ευρύτερης περιοχής που τυγχάνει να είναι και μία από τις πλέον τουριστικές του νησιού.
Σας ευχαριστούμε θερμά, Με εκτίμηση, Η Πρόεδρος Μαργαρίτα Καραβασίλη
Παραλήπτες
Η επιστολή απευθύνεται και κοινοποιείται σε 1. ΔΗΜΟ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ, 1.1. ΔΗΜΑΡΧΟ κ. Θεόφιλο Μιχαλάτο , 1.2. ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Τεχνικών Έργων, κ. Διονύση Μινέτο 2. Δ.Ε.Υ.Α. ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ Πρόεδρο κ. Γασπαρινάτο 3. ΤΕΕ/ΤΔΕ 4. Πρόεδρο, κ. Βασίλη Αϊβαλή 5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Π.Ε. ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ κ. Σταύρο Τραυλό 6. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου-Δυτικής Ελλάδας-Ιονίου, ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ στην Κέρκυρα 7. Σώμα Επιθεώρησης Νοτίου Ελλάδος (Αθήνα), Προϊσταμένη: κα Σοφία Ελευθεριάδου