Η αξιοποίηση των παραδοσιακών ελαιώνων και η αποκατάσταση των πολύ παλαιών, αλλά μη παραγωγικών ελαιοδέντρων που βρίσκονται σε αυτούς, συζητήθηκε στο διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
Σύμφωνα με τον Νίκο Μιχελάκη, δρ. Γεωπόνος και επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ, η αξιοποίηση των παραδοσιακών ελαιώνων είναι ένα θέμα που έχει ανακινηθεί και παλαιότερα και αποτέλεσε αντικείμενο ημερίδας στο Σέλινο Χανίων μετά την οποία, ο ΣΕΔΗΚ υπέβαλε σχετικό υπόμνημα στο ΥπΑΑΤ.
«Δυστυχώς όμως μέχρι σήμερα το θέμα παραμένει στάσιμο, ενώ για άλλους παρόμοιους ελαιώνες όπως της Άμφισσας συνεχίζεται η οικονομική υποστήριξη», επισήμανε ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος ενημερώνει ότι παραδοσιακοί ελαιώνες και ελαιόδεντρα υπάρχουν διάσπαρτοι σε πολλές περιοχές της χώρας.
Αντικείμενο ανεξέλεγκτης ξύλευσης
«Αρκετοί από αυτούς απαντώνται στην Κρήτη όπως στην περιοχή Αμαρίου στο Ρέθυμνο, στις περιοχές Ένια χωριών και Σελίνου στα Χανιά, στις περιοχές της ορεινής Μεσσαράς και του Ψηλορείτη κ.α.».
Οι ελαιώνες αυτοί οι οποίοι, λόγω γήρανσης, αλλά και ύψους δέντρων, έχουν περιέλθει σε κατάσταση οριακής παραγωγικότητας, απαιτούν υψηλό κόστος καλλιέργειας.
Έτσι, άρχισαν να εγκαταλείπονται ή και να αποτελούν αντικείμενο ανεξέλεγκτης ξύλευσης.
«Ωστόσο, η κοινωνική και περιβαλλοντική αξία τους είναι υψηλή ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής και την διατήρηση της βιοποικιλότητας. Επομένως μπορεί και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διατήρησης και αξιοποίησης στα πλαίσια της στρατηγικής της νέας ΚΑΠ «Από το χωράφι στο τραπέζι και Βιοποικιλότητα» που έχει ήδη εξαγγελθεί», αναφέρει ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ.
Ο ΣΕΔΗΚ μετά από συνεννόηση με τους δήμους που έχουν στις περιοχές τους ελαιώνες αυτής της μορφής, θα υποβάλλει σχετικό υπόμνημα στο ΥπΑΑΤ ζητώντας και την παράλληλη στήριξη της Περιφέρειας, αλλά και των τοπικών Βουλευτών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ