Η λίμνη του Καραβομύλου και η έκταση που την περιβάλει, δηλαδή το άλσος και η παραλία μπροστά της, προστατεύονται με προεδρικό διάταγμα από το 2012!

Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι για οποιαδήποτε επέμβαση σε όλη την προαναφερόμενη έκταση θα πρέπει να έχει προηγηθεί μελέτη από ειδικούς επιστήμονες και να έχει εγκριθεί από τις υπηρεσίες που προβλέπονται στο άρθρο 6 του ίδιου προεδρικού διατάγματος.

Δυστυχώς η συστηματική καταστροφή του απαράμιλλου τοπίου της λίμνης και προστατευμένου με Π.Δ  υγροτόπου προχωρεί ακάθεκτα!

Ποιος το έχει αποφασίσει;

Δεν νοείται οι αρχές να μην γνωρίζουν και κυρίως να μην επιλαμβάνονται της προστασίας της λίμνης αλλά, έστω αθέλητα, να υποβοηθούν στην καταστροφή της! Δηλαδή ένα σπουδαίο οικοσύστημα που παραλάβαμε από τις προηγούμενες γενιές, να το καταστρέφουν οι σημερινοί επίγονοι με κίνδυνο να το μετατρέπουν σιγά-σιγά αλλά σταθερά σε κρανίου τόπο!

Διπλά απαράδεκτο που η Αρχές δεν επεμβαίνουν άμεσα να σώσουν την τον Καραβόμυλο από την τελειωτική καταστροφή.

Για ποιο λόγο αποψιλώθηκε το δασάκι στις 7 Αυγούστου 2020 και μάλιστα με μπολτοζάκια ;

Στις παρακάτω φωτογραφίες : τα μηχανήματα … καθαρίζουν το δασάκι στον προστατευόμενο με προεδρικό διάταγμα περιβάλλοντα χώρο της Λίμνης Καραβομυλου στις 7 Αυγούστου 2020!

Μετά τον Ιανό ήρθε και το κούρεμα!

…και στο βάθος το νότιο τμήμα του φυσικού φράκτη πριν αποψιλωθεί.

Γιατί μόλις προχτές  αποψιλώθηκε το νότιο  φυσικό σύνορο της λίμνης που είναι ,ήταν πλέον, πλούσια   δασική βλάστηση με τα υπεραιωνόβια δέντρα και σκίνους με  τα πουλιά και τις χελώνες να ζουν μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον;

O,τι απέμεινε απο των τριών αιώνων τουλάχιστον σκίνο!
Tο ίδιο τοπίο λίγο καιρό πριν!

Τι  εξυπηρετούν όλες αυτές οι καταστροφικές  κινήσεις όπως και η επιπρόσθετη πλακόστρωση των παλιών αρτανών μπροστά από το κέντρο  αλλά και η αλόγιστη- μετά τον Ιανό- κοπή των αιωνόβιων ευκαλύπτων ;

Στις παρακάτω φωτογραφίες  βλέπετε πως κλείστηκαν και οι παλιές αρτάνες . Τι χρειάζονται τα δέντρα και οι σκίνοι; Να αντικατασταθούν; Αστείες καουβέντες!

Έχουν αντιληφθεί οι αρμόδιοι ότι η ερημοποίηση  του εμβληματικού τοπίου του Καραβομύλου μόνο αντίθετα αποτελέσματα θα αποφέρει ακόμα και στον επαγγελματία  του κέντρου;

Έχουν αντιληφθεί οι αρμόδιοι ότι έχει διαπραχθεί αδίκημα όπως αναφέρεται παρακάτω ; Και πως σκοπεύουν να αντιδράσουν;

Kefalonia Press


 

Προεδρικό διάταγμα

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ΑΑΠ 229/19.06.2012 το Π.Δ. «Έγκριση καταλόγου μικρών νησιωτικών υγροτόπων και καθορισμός όρων και περιορισμών για την προστασία και ανάδειξη των μικρών παράκτιων υγροτόπων που περιλαμβάνονται σε αυτόν».

Με το Π.Δ. αυτό εγκρίνεται ο Κατάλογος Μικρών Νησιωτικών Υγροτόπων που θεωρήθηκε με την 160856/1511/14.6.2011 απόφαση του Γενικού Διευθυντή Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, και θεσπίζονται όροι και περιορισμοί για την προστασία και ανάδειξη αυτών.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 2 αναφέρονται «οι Όροι και περιορισµοί για την προστασία και ανάδειξη εντός των ορίων των µικρών νησιωτικών υγροτόπων, όπως αυτά εµφαίνονται στους χάρτες του άρθρου 1 καθορίζονται όροι και περιορισµοί για την προστασία και ανάδειξή τους, ως ακολούθως:

(…) 3. Απαγορεύονται οι ακόλουθες δραστηριότητες:

(…) γ) Οι εκχερσώσεις της φυσικής βλάστησης. Επιτρέπονται κατ’ εξαίρεση οι παρεµβάσεις που αποσκοπούν στην αποκατάσταση ή/και στη διαχείριση των υγρότοπων, στο πλαίσιο εφαρµογής εγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων,

(…) ια) Η αλιεία και οι ιχθυοκαλλιέργειες

(…) ιε) Οι παρεµβάσεις που αλλοιώνουν το τοπίο.

Άρθρο 6 Έλεγχος και κυρώσεις

  1. Ο έλεγχος τήρησης των διατάξεων του παρόντος διατάγµατος αποτελεί ευθύνη των χωρικά αρµοδίων αρχών της Κεντρικής και Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης, των ΟΤΑ και των Φορέων ∆ιαχείρισης ή των άλλων σχηµάτων διαχείρισης που προβλέπονται στο ν.2742/1999 (Α’ 207), εφόσον εµπίπτουν σε περιοχές ευθύνης τους και σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν.2742/1999 (Α’ 207). Ειδικά η κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών σε αυτούς γίνεται µε ευθύνη του Γενικού Γραµµατέα της οικείας Αποκεντρωµένης ∆ιοίκησης σύµφωνα µε τις διατάξεις του ν.3937/2011 (Α’ 60), µε την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 28 του ν. 4014/2011 (Α΄209).
  2. Οι παραβάτες των διατάξεων του παρόντος διατάγµατος υπόκεινται στις κυρώσεις που προβλέπονται από τα άρθρα 28, 29 και 30 του ν.1650/1986 (Α’ 160), όπως ισχύουν, καθώς και από τις κατά περίπτωση ειδικές διατάξεις της ισχύουσας δασικής νοµοθεσίας.

(…)Αθήνα, 12 Ιουνίου 2012

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Κάρολος Παπούλιας

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος,Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Γρηγόριος Ι. Τσάλτας.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α’ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ (≤ 80 ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ) A/A ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΚΩ∆ΙΚΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΑΣΗ (στρ.)

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

(…)

37 Λίµνη Καραβόµυλου Y223KFL015 Νήσος Κεφαλονιά  6

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις